Coronanieuws: 719 nieuwe besmettingen in Brabant, 4729 in Nederland - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 719 nieuwe besmettingen in Brabant, 4729 in Nederland

28 februari om 07:00 • Aangepast 1 maart om 12:53
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Brabant telt sinds zaterdag 729 nieuwe besmettingen.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 287 coronapatiënten opgenomen, zeventien meer dan zaterdag.
  • De voorbije 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zes corona patiënten overleden het afgelopen etmaal.
  • 'De helft van de mensen die op Forum voor Democratie willen stemmen, denkt dat het coronavirus is ontwikkeld om burgers wereldwijd te onderdrukken.'
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.45
Dit liveblog is afgesloten.

19.45 - Israël koopt of maakt volgend jaar 36 miljoen doses coronavaccin
Israël is van plan volgend jaar ten minste 36 miljoen doses coronavaccin te kopen of te maken. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd in onder meer The Jerusalem Post. De regering gaat ook alle moeite doen genoeg vaccin te verkrijgen om de burgers die de komende zes tot twaalf maanden een herhalingsinjectie nodig hebben te kunnen bedienen.

Netanyahu vertelde bovendien dat hij met de topmensen van Pfizer en Moderna overlegt over de mogelijkheid van een productiefaciliteit in Israël. De regeringsleiders van Oostenrijk en Denemarken hebben interesse daarin te participeren, evenals Bahrein. "We zijn van plan onze eigen fabriek te bouwen", aldus Netanyahu.

Zijn kabinet kijkt ook naar de verwezenlijking van een eigen virusonderzoekscentrum om te helpen bij de ontwikkeling van vaccins voor toekomstige pandemieën. Israël heeft bijna 9,2 miljoen inwoners van wie de helft inmiddels de eerste prik heeft gekregen tegen Covid-19. Een derde van de bevolking is al volledig gevaccineerd.

18.05 - Heathrow gaat 'coronataks' heffen
Op het Londense vliegveld Heathrow gaan vertrekkende passagiers een extra heffing van 8,90 pond (11,50 euro) betalen om de kosten te dekken van onder meer het inchecken en bagageafwikkeling. De Britse luchtvaartautoriteiten hebben zondag verklaard dat deze belasting is toegestaan om de verliezen door de coronacrisis enigszins te compenseren.

Heathrow heeft zwaar te lijden onder de pandemie, onder meer omdat het zeer afhankelijk is van langeafstandsvluchten. Deze markt is volkomen ingestort. Het passagiersvervoer kelderde met bijna 73 procent en vorige week werd over het boekjaar 2020 een verlies bekendgemaakt van 2 miljard pond (2,3 miljard euro). De 'coronataks', officieel Airport Cost Recovery Charge geheten, wordt zeker tot het eind van dit jaar opgelegd.

16.10 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets toegenomen
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1848 coronapatiënten, 39 meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 526 op de intensive care, acht meer dan zaterdag, en 1322 in de kliniek. Dat zijn er 31 meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.20 - 719 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds zaterdag 719 nieuwe besmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland kwam het aantal besmettingen uit op 4729, dat is meer dan gemiddeld. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

Zaterdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 4966 nieuwe coronabesmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

15.12 - ME ontruimt Museumplein Amsterdam
De Mobiele Eenheid gaat het Museumplein in Amsterdam ontruimen. Dat gebeurt nadat de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester een demonstratie op het plein heeft ontbonden. Volgens de gemeente negeert de groep demonstranten de waarschuwingen en bevelen van de politie en treedt de ME nu op om het plein te ontruimen.

12.38 - Ombudsman ziet meer 'coronagerelateerde vragen'
De Nationale Ombudsman heeft het aantal vragen over zaken die te maken hebben met het coronavirus de afgelopen tijd zien toenemen. Zo'n 2500 tot drieduizend mensen hebben zich gemeld met 'coronagerelateerde' vragen, meldde ombudsman Reinier van Zutphen zondag in het tv-programma Buitenhof. Dit is tien procent van alle dingen waar de ombudsman zich mee bezighoudt.

Wachten op privacy instellingen...

11.06 - Vier aanhoudingen bij ontruiming park Breda
Vier mannen zijn zaterdagavond aangehouden in het Valkenbergpark in Breda. Daar waren heel veel mensen samengekomen en zij hielden zich volgens de politie niet aan de coronavoorschriften. Om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen, riepen agenten op het park te verlaten. De vier mannen weigerden. Een 19-jarige Bredanaar is gearresteerd voor opruiing. Een 49-jarige man zonder vaste woonplaats bekogelde de agenten met glas, een 43-jarige Bredanaar gooide een fiets naar de agenten en een 24-jarige man werd aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde.

11.04 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 287 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er zeventien meer dan zaterdag, maakte het ROAZ (het Regionaal Overleg Acute Zorg) zondagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur werden 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Zeven coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen, een werd er overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden in de voorbije 24 uur.

00.22 - Toezichthouder VS laat Janssen-vaccin toe voor gebruik
De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Het middel kan nu snel worden ingezet om mensen in te enten. Eerder had de FDA het middel al veilig genoemd en voor ongeveer 72 procent effectief. Janssen kan direct vier miljoen doses leveren aan de VS, en binnenkort nog miljoenen meer.

23.14 - Helft FVD-kiezers denkt dat coronavirus complot is
De helft van de mensen die op Forum voor Democratie willen stemmen, denkt dat het coronavirus bewust is ontwikkeld om burgers wereldwijd te onderdrukken. Zo'n 51 procent denkt dat corona een biologisch wapen is dat in een laboratorium is gefabriceerd. Dat komt naar voren uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. Deze opvattingen wijken behoorlijk af van die van de gemiddelde Nederlander en van stemmers op andere partijen.

Thierry Baudet (foto: ANP)
Thierry Baudet (foto: ANP)

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...