Liveblog

Coronanieuws: 553 Brabantse besmettingen, miljoen Nederlanders gevaccineerd

2 maart 2021 om 07:48 • Aangepast 3 maart 2021 om 11:16
nl
Ook op deze dinsdag houden we je in dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het aantal besmettingen steeg afgelopen week met 7 procent.
  • Brabant telde dinsdag 553 nieuwe besmettingen.
  • Café van Johan de Vos in Breda besmeurd, maar hij gooide zijn terras toch open.
  • Er liggen dinsdag 320 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, elf meer dan maandag.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.55
Dit liveblog is afgesloten.

21.55 - GGD West-Brabant wil van 20 naar 60 coronaprikken per uur

De GGD West-Brabant gaat straks drie keer zoveel coronaprikken per uur per prikker zetten dan nu gebeurt: 60 in plaats van 20. "Dit is mogelijk door het vaccinatieproces te optimaliseren en anders in te richten", laat de GGD weten. Vanaf maandag wordt er op de priklocatie in Breepark in Breda volgens deze nieuwe methode gevaccineerd.

De GGD heeft onder meer wijzigingen doorgevoerd in de administratie voor een coronaprik. “Nu zitten de prikker en administrator aan elkaar gekoppeld", zegt projectleider Arthur Rijkers. "Pas zodra alle administratieve handelingen klaar zijn, kan de prikker de vaccinatie toedienen. In de nieuwe situatie gebeurt dit los van elkaar en kunnen de prikkers constant blijven prikken."

Deskundigen van onder meer ASML en docenten en studenten van Tilburg University en TU Eindhoven hebben meegedacht over het efficiënter maken van het prikproces. "Mede hierdoor wordt het haalbaar voor de GGD’en om per april 1,5 miljoen mensen per week te vaccineren", aldus de GGD. "Op voorwaarde dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn en we werken op grootschalige vaccinatielocaties. "

20.00 - Amphia kijkt terug op een jaar lang Covid-19

Medewerkers van het Amphia in Breda blikken terug op het afgelopen jaar, waarin het ziekenhuis bij de start van de corona-epidemie als een van de eersten patiënten opving. "Al met al, als je nu met een jaar terugkijkt, hoeveel Covid-patiënten we hebben gehad, dan is dat echt enorm", zegt verpleegkundige Selina Clarijs.

Wachten op privacy instellingen...

18.26 - Sekswerkers demonstreren tegen uitsluiting
Sekswerkers hebben dinsdag gedemonstreerd tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als enige contactberoep niet weer te laten beginnen, en voor financiële coronasteun. Coronaminister Hugo de Jonge zei eerder dinsdag dat sekswerkers niet open konden omdat het voor hen moeilijker is de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien zou bron- en contactonderzoek bij klanten lastig zijn, omdat "driekwart" een andere naam op zou geven. "Mensen weigeren hun naam op te geven, dat begrijp ik ook allemaal wel. Het is ook moeilijker in die sector om registratie daadwerkelijk te verplichten."

Dat klopt niet, zei sekswerker, en kandidaat-kamerlid van BIJ1 Yvette Luhrs tijdens de demonstratie. Volgens haar registreren sekswerkers zelf hun klanten. "Dat laat de enorme onkunde en onwetendheid van de overheid zien als het gaat over sekswerk," zei ze. "Ze gebruiken hun onkunde nu tegen ons." Bovendien, zo zegt Luhrs, zijn er ook veel mensen die niet hun echte naam opgeven in bijvoorbeeld restaurants.

De sekswerkers kwamen met een zelfgebouwde peepshow op wielen voor de Tweede Kamer in Den Haag staan. Er werd ook live gestript. Sekswerker Foxxy Angel van belangenorganisatie PROUD verwacht niet veel van de politiek. Wel is de organisatie met een advocaat aan het kijken of er een kort geding over de kwestie kan komen.

16.05 - Ruim een miljoen Nederlanders gevaccineerd
Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het aantal eerste prikken steeg afgelopen week naar 1.004.757. Dat meldt het RIVM. Van hen hebben 331.671 ook al een tweede dosis toegediend gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig tegen het virus beschermd zouden moeten zijn.

In de afgelopen week hebben 209.431 mensen een eerste prik gekregen. Daarnaast ontvingen 112.958 mensen de herhaalprik.

De grootste groep gevaccineerden bestaat uit thuiswonende ouderen en mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. In die groep hebben bijna 300.000 mensen de eerste prik gekregen en meer dan 190.000 van hen ook al de tweede prik.

15.55 - Grapperhaus: met horeca ook data voor openen terrassen bespreken
Justitieminister Ferd Grapperhaus wil samen met horecaondernemers tot een plan komen om straks langzamerhand de terrassen en misschien de restaurants ook weer te openen. Hij wil daarbij het tijdspad bespreken, maar ook bijvoorbeeld bij welke hoogte van de besmettingsgraad de sector weer iets meer kan.

De bewindsman reageert op de actie van kroegbazen en restauranteigenaren op verschillende plekken in het land, die dinsdag als protestactie de terrassen opengooiden. In veel gevallen was dit slechts bij wijze van een "ludieke actie", maar op sommige plekken werden ook gasten ontvangen op het terras. De horeca is al meer dan vier maanden vrijwel volledig dicht, op last van de overheid. Maar het openen van de terrassen zonder plan werkt volgens Grapperhaus niet goed. Dan zitten we alleen maar langer met de coronamaatregelen, omdat de besmettingen weer zullen oplopen.

Hij gaat in gesprek met brancheclub Koninklijke Horeca Nederland, en wil daarbij gezamenlijk met een plan komen. "Ik snap dat jullie behoefte hebben aan duidelijkheid", zegt hij in de richting van de horecaondernemers. Hij wil ze concrete handvatten bieden waar de ondernemers naartoe kunnen werken. Daarom wil hij "een doelstelling gaan prikken en zeggen: we moeten daar zien uit te komen. En dat is ook iets in tijd." Op de vraag of hij aan een bepaalde datum denkt, of bijvoorbeeld een afspraak dat bij een bepaalde besmettingsgraad (de snelheid waarmee het virus zich verspreidt) meer mag, zegt Grapperhaus: "Ik denk dat we naar beide moeten kijken."

15.19 - 4032 nieuwe coronabesmettingen in dag tijd, 553 in Brabant
Afgelopen etmaal zijn er 4032 nieuwe coronabesmettingen gemeld, waarvan 533 in Brabant. Dat zijn er minder dan gemiddeld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4572 positieve tests bij.

Wachten op privacy instellingen...

14.50 - RIVM: 7 procent meer besmettingen, 'vooruitzicht nog niet goed'
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen met 7 procent. Dat is wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt 'het vooruitzicht nog niet goed'. In de wekelijkse rapportage van het RIVM zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

In de laatste zeven dagen werden 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen daalde wel, van 9,8 procent tot 8,9 procent.

In bijna alle leeftijdscategorieën steeg het aantal besmettingen, behalve bij de 70-plussers. Daar nam het aantal besmettingen licht af, van 130,94 besmettingen per 100.000 mensen naar 125,02 besmettingen.

14.36 - 'Farmaceut Merck gaat helpen met maken van Leids vaccin'
De Amerikaanse farmaceut Merck gaat Johnson & Johnson helpen met het maken van zijn coronavaccin. Die samenwerking maakt de Amerikaanse president Joe Biden vandaag bekend, schrijft The Washington Post. Het vaccin van Johnson & Johnson, dat in Leiden bij dochterbedrijf Janssen werd ontwikkeld, werd vorige week in de Verenigde Staten goedgekeurd. De Amerikaanse regering kreeg al snel door dat de productie van het J&J-vaccin vertraging op had gelopen. In een poging om het productietempo te verhogen, werd een deal gesloten met Merck.

Merck gaat nu twee Amerikaanse fabrieken ter beschikking stellen voor de productie van het vaccin van Johnson & Johnson. Eén daarvan gaat het daadwerkelijke vaccin produceren, waarmee de capaciteit van J&J mogelijk wordt verdubbeld. Een andere fabriek wordt gebruikt voor het afvullen en inpakken van de vaccins.

14.31 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink
Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gestegen. Momenteel liggen er 1984 mensen met corona in een ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg de afgelopen 24 uur met 73. Sinds zaterdag steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 175. Op de intensive cares liggen momenteel 540 zieken, 4 meer dan de voorgaande dag.

14.27 - Pianist geeft concert op priklocatie, uit dankbaarheid voor vaccinatie
Componist en pianist Laurens van Rooyen is zo 'overmand door emoties van dankbaarheid' nu hij zijn eerste coronaprik heeft gehad, dat hij donderdagochtend een pianoconcert gaat geven op een vaccinatielocatie in Leiden. Dat meldt het Rode Kruis. Van Rooyen maakte de muziek voor tien films en werkte samen met onder anderen Herman van Veen, Jan Akkerman, Louis van Dijk, Tonny Eyk en Pim Jacobs. Met het concert wil hij alle vaccinatiekrachten van GGD en het Rode Kruis bedanken.

14.10 - 'Geen aparte steunregeling voor sekswerkers'
Sekswerkers krijgen geen aparte steunregeling van het kabinet, omdat ze een bijzondere rechtspositie hebben. "Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn", zei minister Wouter Koolmees na crisisoverleg over het coronavirus. Sekswerkers voeren vandaag actie bij de Tweede Kamer, omdat ze het er niet mee eens zijn dat zij nog niet aan de slag mogen. De andere contactberoepen mogen vanaf woensdag wel weer de deuren openen voor klanten. De sekswerkers vinden dat ze met de juiste beschermingsmaatregelen wel veilig genoeg hun diensten kunnen verlenen.

13.30 - Rijlessen hervat, veel uitstel rijexamens verwacht
Van woensdag tot en met zaterdag staan er ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De organisatie verwacht dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen, omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen. Een week geleden kondigde het demissionaire kabinet versoepelingen aan in de coronamaatregelen. Vanaf woensdag 3 maart kunnen rijinstructeurs weer rijlessen geven en mogen er weer praktijkexamens afgenomen worden.

13.20 - Zo zien de terrassen eruit op de actiedag van de Brabantse horeca
De horeca protesteert vandaag tegen de lockdownregels. Sommige uitbaters gooiden hun terras open, zoals in Breda. Daar waren de stoelen in een mum van tijd gevuld. In Tilburg werden er etalagepoppen op het terras gezet. Andere cafébazen zetten wel de stoelen en tafels buiten, maar die bleven leeg.

Etalagepoppen op het terras in Tilburg (foto: Gijs Franken).
Etalagepoppen op het terras in Tilburg (foto: Gijs Franken).

13.00 - Terras in Breda weer dicht op last van politie
Het terras van Boerke Verschuren aan de Ginnekenmarkt in Breda was dinsdagmiddag korte tijd geopend voor publiek. Uitbater Johan de Vos protesteerde daarmee tegen de lockdownregels die volgens hem veel horecazaken de kop kosten. Na ongeveer een half uurtje moest het terras op last van de politie weer worden afgebroken. Het terras zat kort na de opening bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes werden al snel verkocht. Mensen kunnen nu nog wel bij een luik een bestelling doen.

Foto: Ronald Strater
Foto: Ronald Strater

12.21 - Songfestivalorganisatie creëert bubbel voor artiesten
De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft dinsdag een eerste coronadraaiboek gepubliceerd. Het is de bedoeling dat de artiesten tijdens hun tijd in Nederland in een bubbel verblijven. Aangeraden wordt voor vertrek naar Nederland vijf dagen in quarantaine te gaan. Eenmaal in Nederland moeten ze in hun hotel blijven, behalve wanneer zij voor officiële programmaonderdelen de deur uit moeten.

Ook wordt iedereen die in mei in Rotterdam Ahoy werkt, regelmatig getest in een daarvoor speciaal opgezette teststraat. De songfestivalorganisatie mikt nog altijd op een anderhalvemeter-editie waarin alle deelnemers naar Rotterdam komen. Ook wordt een Songfestival met publiek nog niet uitgesloten.

12.17 - Winkelen op afspraak bij Action populair
Er is veel vraag naar winkelen op afspraak bij discountwinkelketen Action. Je kon er vandaag voor het eerst een tijdstip reserveren om op afspraak te winkelen. Na een klein uur zaten veel winkels van de keten op woensdag en donderdag bijna vol, zegt een woordvoerder. Action laat klanten een periode van 10 minuten kiezen om te winkelen. Elke dag om middernacht zet Action voortaan een nieuwe dag met mogelijke afspraken online. Ook blijft het mogelijk om spullen te bestellen en te komen afhalen.

12.15 - Sunweb en Transavia willen 'coronavrije reiscorridor' naar Kreta
Reisorganisatie Sunweb en luchtvaartmaatschappij Transavia willen een 'coronavrije reiscorridor' opzetten van Schiphol naar het Griekse eiland Kreta. Het gaat om een pakketreis van Sunweb waarbij met Transavia wordt gevlogen. De vakantiegangers zullen meerdere keren worden getest op het coronavirus. Ook is het de bedoeling dat de reizigers vooral op hun eigen resort verblijven. Sunweb en Transavia werken momenteel aan het plan voor het aankomende zomerseizoen. Ook zijn ze in gesprek met de overheid.

11.55 - 87 mensen overleden na inenting met coronavaccin
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 87 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 22 meer dan een week geleden. Volgens het centrum gaat het om 71 ouderen van 80 jaar en ouder en 14 ouderen tussen de 65 en 79 jaar oud. Van twee is de precieze leeftijd niet bekend.

"Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen of hoge leeftijd", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Zij wijst erop dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

"Sommigen kregen in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en zich niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al kwetsbare gezondheidstoestand", zegt Kant.

11.44 - 320 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn dinsdagochtend 320 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er elf meer dan maandag, maakte het ROAZ (het Regionaal Overleg Acute Zorg) bekend. De voorbije 24 uur werden 42 nieuwe coronapatiënten opgenomen. 26 coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen, drie werden er overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden in de voorbije 24 uur.

11.30 - Winkels Klazienaveen sluiten na waarschuwing gemeente
Tientallen winkels in het Drentse Klazienaveen zijn dinsdagochtend even open geweest uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Na een waarschuwing van de gemeente sloten de ondernemers de deuren weer. "We wilden een statement maken, dat is gelukt. Maar we hoeven geen revolutie, de politiek is nu aan zet", zegt Harry Omlo, franchiseondernemer van boekenketen Bruna in het centrum. Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld.

11.10 - Veel onveilige mondkapjes, gels en uv-lampen uit de markt gehaald
Onvoldoende beschermende mondkapjes, levensgevaarlijke desinfecterende middelen en uv-sterilisators die huidirritatie veroorzaakten. Negen procent van de 5377 gevaarlijke niet-eetbare producten die van de markt werden gehaald, was aan het coronavirus gerelateerd. Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarverslag over 2020. Over desinfecterende handgels werd 13 keer gewaarschuwd en 18 keer over uv-lampen die zogenaamd steriliserend werkten. In sommige ontsmettingsmiddelen werd methanol aangetroffen, dat bij inslikken tot blindheid of zelfs de dood kan leiden.

10.00 - Populariteit HelloFresh gestegen door coronacrisis
De coronacrisis heeft de populariteit van de maaltijdboxen van HelloFresh een impuls gegeven. De onderneming leverde afgelopen jaar meer dan 600 miljoen boxen af bij de mensen thuis, verdeeld over veertien landen. HelloFresh zag de omzet in het coronajaar ruimschoots verdubbelen tot krap 3,8 miljard euro. Vooral de laatste maanden van 2020 was het topdrukte bij de bezorging, omdat mensen zochten naar een alternatief vanwege de sluiting van de restaurants.

08.54 - 'Ingewikkelde bewijslast kost ondernemers NOW-steun'
De ingewikkelde bewijslast die de overheid vraagt voor goedkeuring van de verkregen NOW-steun zorgt ervoor dat sommige bedrijven die terug moeten betalen terwijl ze er eigenlijk wel recht op hebben. Dat meldt radiozender BNR, die verschillende experts sprak. Onder meer het aanleveren van gegevens per kwartaal die veel bedrijven zelf niet zo bijhouden en de verplichte accountantscontrole zijn problematisch.

De Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA) heeft een brief naar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd met het verzoek de bewijslast nog eens te bekijken. Ook ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland wil een coulantere regeling.

08.40 - Winst zuivelconcern FrieslandCampina keldert door coronacrisis
De winst van zuivelconcern FrieslandCampina is vorig jaar fors gedaald als gevolg van de coronacrisis. Ook kampte het bedrijf met hoge reorganisatiekosten. Vanwege de pandemie besloot FrieslandCampina eerder al om veel banen te schrappen. Onder de streep hield de onderneming 79 miljoen euro over, bijna 72 procent minder dan een jaar eerder.

Volgens topman Hein Schumacher leidt dit ertoe dat het coöperatieve bedrijf niet zoals gebruikelijk nog een nabetaling kan doen aan aangesloten melkveehouders. FrieslandCampina hield de omzet met meer dan 11 miljard euro wel aardig op peil, mede door flink toegenomen onlineverkopen. Maar daar stond het wegvallen van lucratieve leveringen aan horeca en cateraars tegenover.

08.35 - 'Minder kantoren verkocht of verhuurd in crisisjaar 2020'
In het coronajaar 2020 zijn veel minder kantoorruimten verkocht of verhuurd dan een jaar eerder. Vooral grote bedrijven stelden beslissingen over huisvesting uit, melden onderzoekers van vastgoedadviseur Dynamis in een rapport. De vraag naar kantoorruimte in het midden- en kleinbedrijf is minder geraakt door de crisis.

Het aantal transacties van grotere kantoren nam vorig jaar met veertig procent af, zo berekende Dynamis. Door het vele thuiswerken is het voor grote bedrijven moeilijk in te schatten wat de toekomstige behoefte aan werkplekken is. Vooral in de vier grote steden is dit volgens de onderzoekers goed te merken.

08.00 - Café Johan de Vos in Breda besmeurd, uitbater gooit terras open
De gevel van het café van Johan de Vos in Breda, Boerke Verschuren, is besmeurd met ketchup. Ook zijn er teksten op de gevel gekalkt. Zo staat er: opengaan is bloed aan je handen en opruiing bij wet verboden.

De tekst zoals die is aangebracht (foto: Johan de Vos).
De tekst zoals die is aangebracht (foto: Johan de Vos).

Het is niet bekend wie hierachter zit, wel is duidelijk dat de dader het geen goed idee vindt dat De Vos zijn terras later deze dinsdag open gooit. De Vos, die ook voorzitter is van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, is een van de weinige horecabazen in ons land die dinsdag hun terras opengooien. De meeste collega's die vorige week aankondigden dat ze dat ook zouden doen, zijn inmiddels afgehaakt.

De Bredase uitbater vindt juist dat hij niet meer kan terugkrabbelen. Hij blijft vastberaden om zijn terras op de Ginnekenmarkt in Breda even na twaalven te open. Ook gaat hij drankje serveren. Lees hier meer.

06.00 - Later dinsdag weekcijfers RIVM: aantal nieuwe besmettingen stijgt
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. In de afgelopen week zijn meer dan dertigduizend besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari. Het exacte cijfer komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat er 29.977 positieve tests waren geregistreerd in de week ervoor. In de zes dagen erna zijn er 27.996 gevallen bij gekomen, gemiddeld 4666 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op 32.000 tot 33.000.

05.30 - Duitsland meldt iets minder coronabesmettingen dan maandag
Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dinsdag 3943 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er iets minder dan maandag, toen werden er 4732 nieuwe besmettingen gemeld en fors minder dan in het weekend. Afgelopen weekend werden er zaterdag 9762 en zondag 7890 nieuwe besmettingen werden gemeld.

De Duitse coronacijfers zijn vlak na het weekend lager, omdat minder mensen zich op weekenddagen laten testen. Vaak klimmen de coronacijfers in de loop van de week weer omhoog.

05.00 - 'Corona vaker bij kappers en in de horeca dan gemiddeld'
Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad, ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen, blijkt volgens het AD uit een studie van GGD West-Brabant.

Onderzoekers hebben het afgelopen jaar om de drie maanden 500 horecamedewerkers en kappers uit het westen van Brabant, met name in Breda en Roosendaal en omstreken, onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen COVID-19.

"Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad", vertelt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant.

03.30 - Winkels in Drentse Klazienaveen gaan open
Ongeveer honderd middenstanders in het Drentse Klazienaveen (gemeente Emmen) openen dinsdagmorgen om negen uur hun winkeldeuren. De winkeliers doen dat uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet, zegt Harrie van der Velde, voorzitter van de winkeliersvereniging daar.

"Het water staat ons aan de lippen. We willen geen burgeropstand, maar we moeten. We kunnen niet meer anders", zegt hij.

03.15 - Mbo'ers krijgen prikopleiding bij vaccinatiestraat
Op het moment dat er voldoende vaccins zijn om miljoenen prikken per week te zetten, kunnen de GGD'en wel hulp gebruiken. Studenten Verpleegkunde en Doktersassistente van het ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort reiken daarom de helpende hand bij het vaccineren tegen het coronavirus, meldt De Telegraaf.

De mbo-studenten gaan aan de slag bij de vaccinatiestraat in Houten, een plek waar nu al zorgmedewerkers en tachtigplussers zijn gevaccineerd.

01.00 - Veel flexkrachten verloren baan in eerste coronajaar
Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren door de coronacrisis. Toch waren er eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan een jaar eerder. Ook het aantal zelfstandigen steeg, al is het aantal uren dat zij werkten wel afgenomen.

Een en ander komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over de gehele linie telde het statistiekbureau eind vorig jaar 38.000 mensen minder met betaald werk dan eind 2019. Deze daling komt uitsluitend voor rekening van flexibele werknemers, van wie het aantal met 177.000 afnam.

00.00 - 'Winkeliers herstellen pas in 2022 van coronakrimp'
Winkeliers herstellen pas in 2022 van de krimp als gevolg van de coronacrisis. Die verwachting spreekt ABN AMRO uit in een nieuw rapport. De bank denkt ook dat er eerst een sterke stijging van het aantal faillissementen te zien zal zijn, voordat de weg naar herstel wordt ingeslagen.

Voor dit jaar verwacht de bank een krimp van 1,5 procent in de winkelsector. 2021 wordt volgens de bank een overgangsjaar waarin er in de eerste helft van het jaar nog restricties gelden voor winkels, maar vanaf juni niet-essentiële winkels de deuren weer mogen openen en er dus uitzicht is op licht herstel. In 2022 zal er dan bij de winkels sprake zijn van een groei van 1,5 procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!