Video

Spectaculaire explosies om zonnepark langs de A58 bomvrij te maken

2 maart 2021 om 15:45 • Aangepast 9 maart 2021 om 15:40
nl
Flinke explosies waarbij het zand tot wel vijf meter de lucht in werd geslingerd, waren dinsdag te zien op de 'melkbussenakker' van boer Frans Bogers in Heerle. Hier liet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie een groot aantal granaten ontploffen. Het gaat om 42 explosieven die de afgelopen weken op het terrein werden gevonden.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Op de plek naast de snelweg A58 wordt binnenkort een zonnepark aangelegd. Vanwege de veiligheid van de werkzaamheden moest hiervoor de grond worden onderzocht op oude munitie uit Tweede Wereldoorlog.

"Ik had nooit gedacht dat er nog zoveel meer lagen."

Dat bleek geen overbodige luxe. In een maand tijd speurde een gespecialiseerd bedrijf de explosieven op. Het zijn bijna allemaal Britse granaten die werden gebruikt tegen aanvallen van Duitse vliegtuigen. "Mijn vader en ik hebben er in de loop van de jaren al zo'n elf gevonden. Ik had nooit gedacht dat er nog zoveel meer lagen", vertelt boer Frans.

De EOD liet steeds acht granaten tegelijk ontploffen. "We kunnen ze niet allemaal in een keer doen omdat dan vanwege de rook en de explosie ook de snelweg zou moeten worden afgesloten", legt sergeant Wim van de EOD uit.

"Dit is nu het veiligste stukje in Nederland."

De explosieven moesten ter plekke onschadelijk worden gemaakt omdat ze te instabiel waren geworden om te verplaatsen. Alle 42 granaten zijn dinsdag ontploft. "Dit is nu het veiligste stukje in Nederland", grapt boer Frans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.