Michael van Gerwen zoekt juiste pijlen, maar: ‘Ik blijf de te kloppen man'

5 maart om 15:17 • Aangepast 6 maart om 09:23
Michael van Gerwen won in 2020 het UK Open (foto: OrangePictures).
Michael van Gerwen won in 2020 het UK Open (foto: OrangePictures).
Deze week zijn de ogen tijdens het UK Open massaal gericht op Michael van Gerwen uit Vlijmen. Vorig jaar won Van Gerwen het dartstoernooi nog, na een 11-9 zege op Gerwyn Price, maar dat was zijn laatste grote toernooizege. Hervindt hij zijn topvorm? En met welke pijlen gaat hij eigenlijk gooien? "Ik ben nog steeds de te kloppen man", zegt hij.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het WK darts eindigde begin dit jaar voor hem in de kwartfinale. Tijdens de Masters, het eerstvolgende grote toernooi eind januari, strandde hij zelfs al in de eerste ronde. Dat zijn we niet gewend van Van Gerwen, die jaren achter elkaar de prijzen aaneenreeg. Hij verloor ook zijn eerste plaats op de wereldranglijst aan Price.

Nieuwe en oude darts
Veel mensen vragen zich af of dit komt doordat Van Gerwen sinds vorig jaar met andere pijlen gooit, na een switch van fabrikant. Wellicht twijfelt Van Gerwen zelf ook. Tijdens de afgelopen Players Championships, de kleinere vloertoernooien van de PDC, wierp 'MVG' met zijn nieuwe en zijn 'oude' darts.

"Het ging op en neer, ik was niet steady genoeg", blikt Van Gerwen terug op de site van de dartsbond PDC. "Ik gooide zo'n 97 tot 99 gemiddeld met drie pijlen. Als je ProTour-toernooien wil winnen, kom je daarmee niet weg."

Mentaal aspect
Toch wil hij zijn nederlagen niet wijten aan het wisselen van darts. "Het veranderen van pijltjes is nooit makkelijk, anders zouden we wel continu met nieuwe sets spelen op tv. Het is een mentaal aspect waarmee ik moet omgaan. Het beste medicijn is het winnen van wedstrijden en titels. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan."

Het UK Open is een van de zwaarste PDC-toernooien van het jaar. Het is niet te vergelijken met andere dartsevenementen, omdat er voor iedere ronde opnieuw wordt geloot. "Dat maakt het lastiger om je voor te bereiden, omdat je niet van tevoren weet tegen wie je het moet opnemen."

Toch verwacht 'MVG' wat van zichzelf in Milton Keynes. "Ik ben nog steeds de te kloppen man, zoals altijd. Ik moet omgaan met die druk en goed spelen."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...