Boer Tim ploegde gasleiding kapot, omwonenden moeten hun huis uit

6 maart 2021 om 16:07 • Aangepast 8 maart 2021 om 11:12
nl
Boer Tim Gabriels (25) is zich kapot geschrokken toen hij zaterdagochtend een gaslek veroorzaakte in Oosteind. Hij bleef met zijn ploeg achter een gasleiding haken. "Het gas spoot eruit en alle grond die erop lag schoot omhoog", vertelt de boer. Veertig huizen moesten worden ontruimd. De bewoners konden na twee uur weer terug naar huis.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Tim was zaterdagochtend het perceel aan de Hoogstraat aan het ploegen toen hij het idee kreeg dat er iets raars in de grond zat. "Ik dacht dat ik iets had gevoeld en zag de ploeg een beetje bewegen. Maar het komt wel vaker voor dat er een steentje in de grond zit." Tim ging dus gewoon door met zijn werk.

"Ik wist meteen dat het niet goed zat."

"Opeens bleef ik met de ploeg aan de gasleiding haken. Dat was wel even schrikken. Er staat veel druk op zo'n leiding, dus alles spoot eruit en ik hoorde een raar geluid. Toen wist ik meteen dat het niet goed zat." In de hele buurt was al snel een flinke gaslucht te ruiken.

Tim schakelde de brandweer in en belde netbeheerder Enexis. "De brandweerlieden zeiden dat ze er meteen aan kwamen en dat ik afstand moest houden. Ik heb de trekker dus een stukje verderop gezet en ben met de buren op een afstandje gaan kijken. Meer kun je vervolgens niet doen."

"Iemand moet de eerste zijn."

Dat Tim die gasleiding raakte, is hem niet aan te rekenen. Leidingen horen namelijk minstens tachtig centimeter diep in de grond te zitten. "Bij het repareren zagen ze dat de leiding veel te ondiep lag. Zo'n 25 centimeter onder de grond." Dit komt volgens hem dan ook bijna nooit voor. "Iemand moet de eerste zijn", lacht Tim.

Hij is daarom erg nuchter over het voorval. Ook bewoners lijken hem het niet kwalijk te nemen. "Het kan gebeuren hè. Iedereen maakt fouten. De bewoners reageerden zo ook wel: die zeiden dat ik er niks aan kon doen."

De brandweer had veel werk aan de breuk in de gasleiding. (Foto: Marcel van Dorst/SQ Vision)
De brandweer had veel werk aan de breuk in de gasleiding. (Foto: Marcel van Dorst/SQ Vision)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!