Video

Straatintimidatie moet meer zichtbaar worden met meldpunt in Breda

8 maart 2021 om 08:00 • Aangepast 8 maart 2021 om 10:11
nl
Er komt een meldpunt tegen straatintimidatie in Breda. Tot nu toe is onduidelijk hoe groot het probleem is in de stad. De lancering van de website is bewust op Internationale Vrouwendag, want het zijn vooral vrouwen die slachtoffer worden van intimidatie, maar er geen melding van kunnen maken.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De gemeente Breda start samen met BO Diversity een meldpunt en campagne tegen straatintimidatie. Zo'n 73 procent van de vrouwen in Nederland geeft aan regelmatig last te ervaren op straat. Alleen zijn er verder weinig cijfers over dit onderwerp. Vandaar dat de website intimideermijniet.nl is opgezet.

Het melden van straatintimidatie was voorheen niet eens mogelijk in Breda. Deze nieuwe website moet daar verandering in brengen en dat is volgens Eline Kouwenberg van BO Diversity ook hard nodig. "Ik ken geen enkele vriendin die niet is geïntimideerd op straat, hiermee krijgt iedereen te maken."

Normaal gevonden
“Veel vrouwen en LHBT+ers ondergaan straatintimidatie en beschouwen het vaak als iets ‘wat nou eenmaal gebeurt’. Dit omdat er een gevoel van onmacht heerst. Er ligt een taboe op het onderwerp, dat moet stoppen. Straatintimidatie is niet oké", legt BO Diversity directeur Lieke Kuijper uit.

Joey kan niet hand in hand over straat met zijn vriend (foto: Collin Beijk)
Joey kan niet hand in hand over straat met zijn vriend (foto: Collin Beijk)

Straatintimidatie is er in vele vormen: Het sissen en vervelend aankijken, lijken relatief onschuldig, maar kunnen al heel naar zijn. Het kan echter veel verder gaan, zoals mensen in hun billen knijpen of zelfs in hun kruis en bedreigend over iemand heen buigen en mensen tegenhouden.

Het platform richt zich weliswaar op straatintimidatie, maar BO Diversity wijst erop dat er vaak een seksueel randje aan zit of dat het in het geval van de LHTB-gemeenschap om discriminatie en haat gaat. "Mensen die buiten de 'norm' vallen van wat normaal is, zijn sneller slachtoffer van straatintimidatie."

Handhaving
Het bestrijden ervan is alleen lastig. Bij de rechter kregen gemeenten in het verleden te horen dat het handhaven in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Ook schort het vaak aan keihard bewijs waarmee justitie aan de slag kan. "Vaak willen omstanders niet eens getuigen", zegt Eline.

Eline is helemaal klaar met de intimidatie (foto: Collin Beijk)
Eline is helemaal klaar met de intimidatie (foto: Collin Beijk)

Ze vindt dat het meldpunt er al jaren geleden had moeten zijn. Toch is ze blij dat de gemeente Breda straatintimidatie nu wil aanpakken en inzichtelijk wil maken hoe groot het probleem nou echt is. "We weten nu totaal niet, hoe, waar en wanneer het gebeurt en dat willen we achterhalen met het meldpunt."

Melden
Het melden van straatintimidatie is heel eenvoudig volgens Lieke Kuijper. Je gaat naar de website als slachtoffer of omstander en vult de velden in. "Je kan er vervolgens zelf voor kiezen of je dat wel of niet anoniem doet." Ze wil benadrukken dat hoewel de lancering op Internationale Vrouwendag is, iedereen moet en kan melden.

Uiteindelijk hopen BO Diversity en de gemeente Breda met alle meldingen een betere aanpak te kunnen ontwikkelen zegt Eline. "Je moet denken dat je met al die data straks specifieker je boa's en agenten kan inzetten of misschien in bepaalde wijken voorlichting aan jonge jongens kan geven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.