Liveblog

Coronanieuws: nieuwe 'party-teststraten' voor bezoek aan bioscoop, concert en sportwedstrijd

11 maart 2021 om 06:30 • Aangepast 15 maart 2021 om 11:54
nl
Ook donderdag hielden we je via een liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het AstraZeneca-vaccin is zeer waarschijnlijk niet de oorzaak van diverse trombosegevallen, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
  • Nederland gaat door met inenten met het AstraZeneca-vaccin.
  • Er zijn iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen.
  • Er werden donderdag 845 nieuwe coronabesmettingen in Brabant geteld. Woensdag waren dat er nog 814.
  • Er liggen 302 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

22.05 - Segers sluit snelle formatie met huidige coalitie niet uit
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sluit niet uit dat de huidige coalitiepartijen na de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week opnieuw met elkaar in zee gaan, gezien de noodzaak om in coronatijd snel een nieuw kabinet te vormen. Dat heeft hij gezegd tijdens een livesessie op Instagram.

Segers verwacht dat het politieke landschap verder versnipperd zal raken. "Maar het zou ook kunnen dat de huidige coalitie een meerderheid heeft. En dat er dan wat druk komt op die vier partijen om te zeggen: ja, hou elkaar dan maar vast en ga maar door, omdat je dan ook sneller tot een akkoord zou kunnen komen."

20.40 - 100 nieuwe testraten om naar evenement te gaan
Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan honderd nieuwe testlocaties, laat een woordvoerder weten aan de NOS. Mensen kunnen zich bij deze teststraten laten testen voor een bezoek aan bijvoorbeeld bioscoop, concert en sportwedstrijd.

Volgens de NOS komen er 'party-teststraten' van Stichting Open Nederland, een samenwerking van Nederlandse bedrijven die de tests gaan uitvoeren. Hier word je getest met een sneltest die een paar euro kost. Een negatieve test levert een groen vinkje op in de CoronaCheck-app.

Het worden geen GGD-teststraten, zegt voorzitter André Rouvoet in Trouw. Hij benadrukt dat de GGD is bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus, en niet om mensen zonder coronaklachten te gaan testen zodat ze weer kunnen deelnemen aan het sociale leven.

20.08 - Geen coronabesmettingen bij tweede Fieldlab-voetbalwedstrijd
Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen Almere City FC en Cambuur Leeuwarden op zondag 28 februari, is niemand besmet geraakt met corona. Het was het tweede duel dit jaar waarbij publiek werd toegelaten. Dat gebeurde in het kader van de zogenoemde Fieldlab-experimenten, waarbij wordt onderzocht hoe dit in tijden van corona zo veilig mogelijk kan.

Bij de tweede test, vijf dagen na de wedstrijd, kwam 82 procent van de voetbalsupporters opdagen. Daaruit kwam één positief testresultaat, maar uit bron- en contactonderzoek bleek dat de bezoeker die besmetting niet tijdens de wedstrijd had opgelopen.

18.29 - IKEA gaat tóch open: winkelen in je eentje en tijdslots van 45 minuten
IKEA gaat vanaf komende dinsdag open voor winkelen op afspraak. Dat heeft het bedrijf besloten na de door de overheid aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens. Eerder koos IKEA er nog voor om voorlopig dicht te blijven. De tijdslots duren 45 minuten en winkelen is alleen toegestaan met één persoon.

17.48 - Defensie: 'Militairen voorlopig niet verplicht gevaccineerd'
Militairen worden voorlopig niet verplicht gevaccineerd. Alleen personeel dat op missie naar het buitenland gaat, kan tot vaccinatie verplicht worden ‘wanneer niet-ingeënt zijn een verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht’, zegt het ministerie van Defensie.

17.31 - Kabinet komt waarschijnlijk vrijdag met uitbreiding steunpakket
Het kabinet komt morgen waarschijnlijk met een uitbreiding van het steunpakket, die nodig zou zijn nu de lockdown nog langer duurt. Dat zeggen ingewijden.

Naar verwachting wordt de subsidie voor de vaste lasten verhoogd, en wordt ook de steunmaatregel verruimd voor mensen van wie het inkomen gedaald is en die door corona noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen.

De Tweede Kamer had om die aanpassingen gevraagd. Donderdag bespraken de betrokken ministers de plannen met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ook bespreekt het kabinet de voorstellen nog in de ministerraad op vrijdagochtend.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde in de corona-persconferentie op maandagavond al aan dat het kabinet opnieuw kijkt of de steunpakketten nog wel voldoen.

17.22 - Den Bosch plant troostbos voor corona
In Den Bosch komt een Bos van hoop, een gedenkplek voor coronaslachtoffers en hun nabestaanden ter hoogte van het kanaalpark. Burgemeester Mikkers heeft, samen met wethouder Mike van der Geld, de eerste boom geplant. De gedenkplek komt te midden van een nieuw voedselbos. Het is een verhoging waarop 5 bomen worden aangeplant in een cirkel. Er is gelegenheid om te zitten en de slachtoffers te herdenken. Het voedselbos zal eind van dit jaar zijn aangeplant.

16.48 - Europese Commissie staat gebruik coronavaccin Janssen in EU toe
Het coronavaccin van het Leidse Janssen mag in de Europese Unie verkocht en toegediend worden. De Europese Commissie laat het vaccin toe na positief advies van toezichthouder EMA, meldt voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter.

16.37 - Minister De Jonge: 'Nederland gaat door met inenten met vaccin AstraZeneca'
Nederland gaat door met het inenten met het AstraZeneca-vaccin. Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge. Eerder vandaag liet Denemarken weten voorlopig te stoppen met het vaccineren van mensen met het AstraZeneca-vaccin, vanwege mogelijke bijwerken. Daar werd herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, zegt de toezichthouder.

15.27 - Weer meer nieuwe coronagevallen in Brabant
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5380 nieuwe coronagevallen geregistreerd, waarvan 845 in Brabant. Dat zijn er landelijk gezien meer dan een week geleden, toen er 4109 mensen positief werden getest.

In de afgelopen week zijn er gemiddeld 4775 positieve tests per dag gemeld bij het RIVM. Dat gemiddelde stijgt nu voor de vierde dag op rij. Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden 31 overlijdens geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...

15.06 - Onderzoek naar effect coronavaccins bij mensen met bloedziekten
Amsterdam UMC doet onderzoek naar de effecten van coronavaccins bij mensen met bloedziekten als leukemie, sikkelcelziekte of multipel myeloom. "We willen voorkomen dat deze groep zich beschermd voelt, terwijl ze dat misschien niet zijn na een vaccinatie", aldus onderzoeker Inger Nijhof op de website van het centrum. Het kan namelijk zijn dat de prikken onvoldoende aanslaan bij deze patiënten. Patiënten bij wie minder dan vijf jaar geleden een hematologische vorm van kanker is geconstateerd hebben een driemaal zo hoog risico om aan een coronavirusinfectie te sterven.

En ook voor patiënten met een goedaardige hematologische aandoening, zoals sikkelcelziekte, is het risico hoog, zegt Nijhof. Intussen is onbekend of vaccinatie voor deze patiënten voldoende bescherming biedt. "De ziekte en de behandeling daarvan verhinderen mogelijk dat de T- en B-cellen, die geheugen opbouwen en antistoffen maken, geactiveerd worden bij vaccinatie. Het kan dat die cellen dan geen antistoffen maken tegen het coronavirus", legt Mette Hazenberg, hoogleraar hematologie, uit. Daarom wordt nu uitgezocht of vaccinatie patiënten met een hematologische aandoening beschermt.

14.30 - Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal patiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gestegen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1925, dat zijn er 12 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care liggen 572 patiënten, 12 meer dan een dag eerder. Opvallend is dat het aantal mensen op ic's al meer dan een week gestaag toeneemt.

Een week geleden lagen er 33 patiënten minder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1353 Covid-patiënten, dat zijn er evenveel als woensdag. Woensdag daalde het totaal aantal opgenomen patiënten, na een toename de twee voorgaande dagen. Het LCPS houdt al een aantal weken rekening met een toename van het aantal opgenomen patiënten.

14.17 - Nederlands coronavaccin krijgt positief oordeel toezichthouder
Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de organisatie die toezicht houdt op vaccins in Europa. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat voor Nederland deel uitmaakt van het EMA, laat dat weten. Het positieve oordeel is de laatste stap voor goedkeuring. Het is nu aan de Europese Commissie om te besluiten of het middel op de markt mag worden gebracht. Bij de eerdere vaccins nam Brussel dat besluit binnen een paar uur.

14.05 - Den Haag stelt 200 betogers als limiet bij demonstraties
Aan demonstraties in Den Haag mogen niet meer dan tweehonderd mensen meedoen. De organisatie van zo'n demonstratie moet bovendien een gedegen plan kunnen overleggen waaruit blijkt dat alles is gedaan om verspreiding van corona te voorkomen. Dat heeft de Haagse burgemeester Jan van Zanen donderdag aan de gemeenteraad laten weten.

13.30 - 'Vaccin AstraZeneca hoogstwaarschijnlijk niet oorzaak trombose'
Het coronavaccin van AstraZeneca is hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak van diverse trombosegevallen, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De toezichthouder reageert hiermee op het besluit van de Deense regering om uit voorzorg tijdelijk te stoppen met het gebruik van het vaccin.

"Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin", laat het CBG weten. "Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten."

"We zijn altijd verplicht om serieuze meldingen te onderzoeken: dat is wat we nu doen", zo laat het CBG weten. "Het EMA overlegt hierover op dit moment in Europees verband." Donderdagmiddag volgt waarschijnlijk meer informatie. "Indien nodig ondernemen we gepaste actie", aldus het college.

13.12 - Kermisexploitanten sluiten hardere demonstraties niet uit
Het protest in zes steden, waaronder Breda, van de kermisbranche voor verbetering van hun benarde positie is donderdagochtend vriendelijk verlopen. Kermisexploitanten zeggen hardere demonstraties echter niet uit te sluiten, mocht er op korte termijn geen verbetering in de situatie komen.

In Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert overhandigden kermisexploitanten en hun gezinnen symbolisch hun lege agenda's en portemonnees aan wethouders en politici. Dat deden ze onder stormachtige omstandigheden op de kermispleinen.

13.08 - Patiëntenfederatie hoopt op snelle opheldering AstraZeneca
Patiëntenfederatie Nederland gaat ervan uit dat er snel duidelijkheid komt over het vaccin van AstraZeneca. "De veiligheid van patiënten moet voorop staan", zegt een woordvoerder. De patiëntenorganisatie heeft nog geen telefoontjes gekregen van verontruste mensen die onlangs zijn gevaccineerd of de prik nog moeten halen.

Dat is ook het geval bij de GGD GHOR Nederland, koepelorganisatie van de GGD'en. "Alle afspraken gaan gewoon door, wij hebben nog geen annuleringen ontvangen", zegt een woordvoerster. Donderdag werd bekend dat Denemarken en IJsland voorlopig stoppen met het vaccineren van mensen met AstraZeneca vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen.

12.39 - Bijwerkingencentrum ziet geen reden om te stoppen met AstraZeneca
Bijwerkingencentrum Lareb in den Bosch heeft in Nederland maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. "Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. "We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op", aldus Kant. Denemarken maakte donderdag bekend voorlopig te stoppen met het vaccineren van mensen met AstraZeneca. Reden is dat daar herhaaldelijk melding is gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Inmiddels heeft ook IJsland het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opgeschort. Volgens de meest recente cijfers van Lareb zijn er van alle vaccins tot nu toe 6426 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Verreweg de meeste van deze meldingen, bijna 5800, kwamen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. 159 meldingen gingen over het vaccin van AstraZeneca.

12.34 - China biedt coronavaccins aan voor Spelen Tokio en Peking
Alle sporters die meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio en Peking kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Het olympisch comité van China, dat volgend jaar de Winterspelen huisvest, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de vaccins aangeboden.

"We zijn dankbaar voor dit aanbod, die past in de echte olympische gedachte van solidariteit", zei IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een onlinecongres. Het IOC gaat de vaccins betalen. De prikken tegen het coronavirus komen beschikbaar voor alle olympische en paralympische sporters die meedoen aan de Spelen van komende zomer in Tokio en begin volgend jaar in Peking.

12.22 - Sterrenkijkdagen voor één keer virtueel vanwege corona
De Landelijke Sterrenkijkdagen worden volgend weekend noodgedwongen volledig online gehouden, om geen risico's te nemen met het coronavirus. Via livestreams kan iedereen die dat wil virtueel sterrenkijken, luisteren naar verhalen en lezingen over de sterrenhemel, uitleg krijgen over sterrenkunde en leren over de werking van telescopen.

Het is de 45e editie van 'het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van Nederland', zoals de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) het omschrijft.

12.18 - Priktent bij Nijmegen op dag van opening alweer dicht
Een megapriktent van de GGD Gelderland-Zuid in Malden bij Nijmegen is op de dag van de opening alweer gesloten. Reden is dat de GGD de veiligheid van medewerkers en mensen die een vaccinatie komen halen niet kan garanderen vanwege de harde wind.

11.40 - Kermisexploitanten demonstreren in Breda
Zo'n honderd exploitanten overhandigen zo symbolisch hun lege agenda's aan het gemeentebestuur van de stad.

Wachten op privacy instellingen...

11.40 - Politici in de ring met kickboksers bij protestactie sportscholen
Kickbokser Peter Aerts uit Eindhoven en zijn collega's Ernesto Hoost en Sem Schilt gaan zo om 12.00 uur een potje kickboksen tegen drie politici in Den Haag. De Nederlandse Vechtsportbranche heeft een boksring opgezet op de Koekamp, naast het Malieveld, waarin Yanick Chevalier (Forum voor Democratie), Richard de Mos (Code Oranje) en een nog onbekende politicus het opnemen tegen de voormalige vechtsporters.

Met deze ludieke actie wil de branche aandacht vragen voor de sluiting van de sportscholen.

11.20 - 302 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 302 coronapatiënten, twee meer dan woensdag. Het afgelopen etmaal zijn 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen. 36 Patiënten werden ontslagen uit het ziekenhuis. Vijf werden er overgeplaatst en vier zijn er overleden. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het ROAZ.

10.49 - Corona-teststraat Urk nu in sporthal
Op Urk kunnen mensen zich vanaf volgende week donderdag weer in hun eigen gemeente laten testen op corona. Op die dag gaat de nieuwe corona-teststraat van de GGD open in sporthal De Vlechttuinen. De teststraat in de sporthal vervangt de testlocatie in een tent, die op 23 januari in brand werd gestoken tijdens avondklokrellen.

10.45 - Politieagent zwaargewond in ziekenhuis na steekpartij Groningen
De verwondingen van de politieagent na een steekpartij in Groningen zijn levensgevaarlijk. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De agent werd woensdagavond tijdens een avondklokcontrole meerdere keren in zijn hoofd en hals gestoken. De politie is nog steeds op zoek naar de twee daders.

De steekpartij gebeurde na tien uur in het zuiden van de stad. Daar wilde de agent samen met een collega twee jonge mannen controleren in verband met de avondklok. Na het aanspreken van het tweetal, werden de agenten vrijwel direct aangevallen door een van de verdachten. Deze stak één agent meerdere keren met een scherp voorwerp.

De andere agent raakte lichtgewond en heeft intussen het ziekenhuis verlaten.

10.39 - Denemarken legt vaccineren met middel AstraZeneca tijdelijk stil
Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten met de kwestie bezig te zijn. De toezichthouder doet navraag bij het EMA en komt later met een inhoudelijke reactie. Een Nederlandse woordvoerster van AstraZeneca noemt het nog te vroeg om inhoudelijk in te gaan op het nieuws.

10.17 - Roosendaal krijgt vaccinatielocatie aan de Tussenriemer
In april opent de GGD West-Brabant een vaccinatielocatie aan de Tussenriemer in Roosendaal. Voorwaarde is wel dat er voldoende vaccins zijn. De GGD West-Brabant en de eigenaar van het pand, Breure Grondwerken, maken de locatie naast de huidige testlocatie gereed zodat hier straks ook zeven dagen per week gevaccineerd kan worden.

De locatie in Roosendaal is één van de zes vaccinatielocaties waar de GGD West-Brabant straks de prikken zet tegen COVID-19. De teststraat en de vaccinatielocatie zullen strikt gescheiden zijn.

Op dit moment heeft de GGD West-Brabant drie vaccinatielocaties in gebruik: Amphia Langendijk in Breda, het test- en vaccinatiecentrum aan de Wattweg in Bergen op Zoom en Breepark in Breda.

Wachten op privacy instellingen...

09.45 - 'Kindcentrum Aventurijn in Uden dicht'
Het kindcentrum Aventurijn in Uden is vanaf vandaag tot en met dinsdag dicht vanwege het oplopende aantal corona-besmettingen. Dit meldt het Brabants Dagblad. Zeker vier leerkrachten en twee leerlingen zijn volgens de krant besmet met het COVID-19-virus.

In een nieuwsbrief liet het kindcentrum met een peuteropvang, basisschool en buitenschoolse opvang, eerder deze week al weten dat het aantal besmettingen opliep. Zo moesten op advies van de GGD de leerlingen en leerkracht van groep 8A al in thuisquarantaine.

09.22 - Nog een testlocatie dicht vanwege storm
De testlocatie in de Zuid-Hollandse gemeente Nissewaard is dicht vanwege de storm. "Vanwege de harde wind is de testlocatie uit veiligheidsoverwegingen vandaag en morgen gesloten", meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond donderdagochtend.

Eerder werd al bekend dat twee vaccinatielocaties in het noorden van Noord-Holland donderdag dicht blijven. In Zeeland is de teststraat in Vlissingen donderdag uit voorzorg dicht.

09.00 - Fitnessbranche met brandbrief naar Den Haag
Een delegatie van fitnessondernemers, instructeurs en clubleden overhandigt vrijdagochtend in Den Haag een brandbrief aan minister Van Ark van Sport en aan staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Ze eisen een snelle heropening van de sportscholen.

De actie is een initiatief vanuit de hele fitnessbranche. Onder meer voormalig topschaatser Erben Wennemars is bij de overhandiging aanwezig. Sportscholen zijn al meer dan zeven maanden (gedeeltelijk) op slot. Sinds de tweede lockdown zitten drie miljoen leden stil. De branche ziet dat steeds meer leden afhaken en vreest dat sommigen nooit meer terugkomen.

07.32 - Rabobank rekent op snel herstel economie na coronacrisis
De Nederlandse economie zal na een krimp in het eerste kwartaal als gevolg van de coronalockdownmaatregelen snel aan vaart winnen. Economen van Rabobank voorzien voor dit jaar een groei van 2,1 procent, afgezet tegen de krimp van 3,8 procent vorig jaar, meldden zij in een prognose. In 2022 zal de economie naar verwachting een groei van 3,7 procent laten zien.

06.00 - 'Arbeidsmarkt trekt aan, personeelstekort in zorg wat minder'
De vraag naar personeel in de zorg lijkt wat af te vlakken. Volgens data van vacaturesite Indeed worden nog altijd veel vacatures geplaatst voor verzorgers in de individuele gezondheidszorg en verpleegkundigen, maar was er in februari wel sprake van een daling ten opzichte van een maand eerder. Verder concludeert Indeed dat de Nederlandse arbeidsmarkt in zijn geheel blijft herstellen.

06.00 - 'Online therapeutische ggz-gesprekken waarschijnlijk blijvertjes'
Therapeuten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) praten aanzienlijk vaker online met hun patiënten. Het is op dit moment dertig procent meer dan een jaar geleden, toen er nog geen coronacrisis was, melden zorgverzekeraar VGZ en ggz-behandelaars. Ze verwachten dat deze verandering min of meer blijvend zal zijn.

05.24 - Basisscholen tevreden over heropening
Zo'n 43 procent van de basisscholen heeft afgelopen week ten minste een klas naar huis moeten sturen wegens een coronabesmetting. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder 800 basisschooldirecteuren, waar de Volkskrant over schrijft Het testen van leerlingen en het doorgeven van de testuitslagen loopt intussen vertraging op, omdat kinderen vaak geen DigiD hebben. Toch is bijna negentig procent van de directeuren tevreden over de heropening.

05.00 - Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis
Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis 'te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs'. Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44 procent) het eens in een peiling van vakblad Medisch Contact. Zo'n 47 procent is het hiermee oneens. Aan de enquête deden 6809 artsen, voormalig artsen en geneeskundestudenten mee.

03.30 - ECB neemt besluit over steunmaatregelen voor economie eurozone
De Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdagmiddag weer een rentebesluit. Grote vraag daarbij is of de centrale bank zijn steunmaatregelen voor de economie van de eurozone gaat opschroeven vanwege de coronacrisis. Bij het vorige rentebesluit in januari vond de ECB dit nog niet nodig. Er wordt door kenners ook nu geen rigoureus ingrijpen verwacht.

03.30 - Leidse farmaceut Janssen hoopt op groen licht voor coronavaccin
Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin tegen het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt donderdag met een oordeel over het middel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Janssen in Leiden. Als het oordeel positief is, kan de Europese Commissie binnen een paar uur besluiten dat het middel op de markt mag komen.

03.30 - Kermisbranche demonstreert in zes steden voor versoepeling
Kermisexploitanten en hun gezinnen gaan in zes steden demonstreren voor verbetering van hun financieel benarde positie. Om elf uur donderdagochtend overhandigen zij in Breda, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert symbolisch hun lege agenda's en portemonnees aan de burgemeesters, 'kermiswethouders' en politici. Het protest wordt ondersteund door de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) en de Nederlandse Kermisbond (NKB).

02.41 - GGD: teststraat niet bedoeld voor school, festival of stadion
De GGD is niet van plan mensen zonder coronaklachten te gaan testen, bedoeld om ze met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Dat zegt GGD-voorman André Rouvoet in Trouw. Rouvoet wijst erop dat de GGD-capaciteit primair bedoeld is voor de bestrijding van het coronavirus. Hij waak ervoor de capaciteit te gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding. De publieke gezondheid, daar ligt de opdracht van de GGD,, benadrukt Rouvoet.

00.01 - Vorig jaar 36.000 bekeuringen vanwege overtreding coronamaatregels
Politie en bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) hebben vorig jaar ruim 36.000 bekeuringen uitgeschreven voor overtreding van de coronamaatregelen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Na beoordeling door het OM is in iets meer dan 22.000 gevallen een boete opgelegd. Hiertegen kwamen ruim 7.000 mensen in verzet, omdat ze het niet eens waren met de straf, dat is iets meer dan dertig procent. Normaal gaat zo'n elf procent van de mensen in verzet.

00.01- Sterkste krimp transportsector sinds financiële crisis
De Nederlandse transportsector heeft afgelopen jaar de omzet flink zien dalen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In heel 2020 kwam de omzet 11,6 procent lager uit vergeleken met 2019. In het tweede kwartaal was dit meer dan een vijfde minder, in de maanden juli tot en met september rond de vijftien procent minder. In de laatste drie maanden bleef de omzet 8,3 procent achter bij die in 2019.

23.08 - Twee vaccinatielocaties in noorden Noord-Holland dicht om storm
Twee vaccinatielocaties in het noorden van Noord-Holland blijven donderdag dicht vanwege de verwachte storm. De maatregel geldt voor de prikstraten in Alkmaar en Middenmeer. Daar staan tenten waarin mensen gevaccineerd worden. GGD Hollands Noorden zegt dat de beslissing om te sluiten is genomen op advies van de verhuurder van de tenten. Ongeveer 1100 prikafspraken zijn afgezegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!