108-jarige Roosendaalse bioscoop wordt gesloopt: 'Zoveel herinneringen'

16 maart 2021 om 14:25 • Aangepast 17 maart 2021 om 14:05
nl
Na meer dan honderd jaar wordt de Roosendaalse City-bioscoop binnenkort gesloopt. Daarmee verdwijnt een van de oudste filmhuizen van het land. Vorig jaar sloot eigenaar Carlo Lambregts de deuren al voor het laatst. “Natuurlijk doet dat me wat.”
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het nieuws kwam niet als een verrassing voor Lambregts. “Toen we het pand verkochten, wisten we dat de nieuwe eigenaar er appartementen voor in de plaats wilde bouwen.” Dat is precies wat er nu gaat gebeuren. Het komende jaar wordt er op de plek van het filmhuis een complex met 45 studio’s gebouwd.

"Ik zie ze nog op hun fietsjes door de foyer rijden.”

“Logisch,” vindt Lambregts. Toch laat het hem niet koud. “Er liggen zoveel herinneringen. Ik ben er in 1975 ingestapt. Mijn schoonouders en vriendin zaten er toen al. Later heb ik haar in het kassahokje ten huwelijk gevraagd. En onze kinderen zijn er opgegroeid. Ik zie ze nog op hun fietsjes door de foyer rijden.”

Met de sloop van het pand gaan niet alleen een hoop persoonlijke herinneringen verloren, het betekent ook dat een van de oudste bioscopen van Nederland verdwijnt. Al in 1913 draaide de eerste film op het scherm in de Brugstraat.

Lambregts zelf opende afgelopen augustus een gloednieuwe bioscoop aan de Nieuwstraat. “We hadden het ons anders voorgesteld. Alles bij elkaar hebben we sinds de opening een maand of drie gedraaid, vaak zelfs met een maximum van dertig bezoekers. Dat schiet niet op.”

"Mijn pensioen zit inmiddels volledig in de nieuwe bioscoop."

In september sprak de eigenaar nog van een goede eerste maand. Maar, zei hij, we zijn blij als James Bond straks weer op het witte doek te zien is. “We weten hoe dat gegaan is. De première werd uitgesteld en staat nu volgens mij ergens eind dit jaar gepland.”

Inmiddels is Lambregts met pensioen. “Officieus dan, hè. Ik blijf natuurlijk in het familiebedrijf. En mijn pensioen zit inmiddels volledig in de nieuwe bioscoop. Als dat privépotje op is, wordt het een lastig verhaal."

Toch ziet Lambregts de toekomst nog steeds met vertrouwen tegemoet. “We hebben alleen wat perspectief nodig, een stip aan de horizon. Als we weer opengaan, weet ik zeker dat het goed gaat draaien. Mensen willen die zaal weer in.”

Zo moet het nieuwe appartementencomplex eruit komen te zien. (Foto: Koninvest Vastgoed BV)
Zo moet het nieuwe appartementencomplex eruit komen te zien. (Foto: Koninvest Vastgoed BV)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!