Video

Sjoerd krijgt ruim 2000 boeken aangeboden voor zijn minibieb: 'Fantastisch'

17 maart 2021 om 08:46 • Aangepast 17 maart 2021 om 10:30
nl
Sjoerd van Lonkhuizen kan er niet over uit. Meer dan 2000 kinderboeken kreeg al hij al aangeboden voor zijn minibieb, sinds zijn oproep vorige week. "Dit is echt te gek. Ik heb nu al drie volle auto's aan boeken opgehaald. En dan heb ik nog niet eens alle adressen gehad", glundert de Bredanaar.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Sinds een paar jaar heeft Sjoerd twee boekenkasten staan langs het wandelpad aan het riviertje Aa of Weerijs in de Bredase wijk Heuvel. Voorbijgangers mogen er gratis boeken uit halen. Om te houden of om te lenen.

"Fantastisch, en er komen nog meer boeken aan!"

En vooral de kast met kinderboeken gaat sinds de coronacrisis snel leeg. Blijkbaar hebben kinderen, ondanks smartphones en tablets, het leesboek herontdekt. Daarom deed Van Lonkhuizen vorige week een oproep voor meer kinderboeken. En dat heeft hij geweten ook. "Fantastisch! En er komen nog meer boeken aan."

De oproep. (foto: Raoul Cartens)
De oproep. (foto: Raoul Cartens)

In de aangrenzende tuin heeft hij een schuur. Binnen puilen boekenplanken nu uit met reservevoorraad. Vooral veel gele kaften: "Als ik voor elke aangeboden Pinkeltje een euro zo krijgen, dan kon ik morgen een Mercedes bestellen. Ook De Kameleon en De Vijf komen veel binnen", lacht Sjoerd.

De bereidheid van mensen om kinderboeken te schenken is echt groot. "Ik bied aan om de boeken bij ze op te halen, maar sommigen vinden het zo leuk dat ze de boeken zelf komen brengen." De vele positieve reacties laten hem niet onberoerd.

"Pietje Bell is gecontroleerd vlegelschap."

Tussen de aangeboden kinderlectuur zitten ook boeken die de gepensioneerde Van Lonkhuizen zelf in zijn jonge jaren heeft verslonden. Zo pakt hij uit het schap een gaaf exemplaar van Pietje Bell. "De Vlegeljaren van Pietje Bell. Ja, dit moet je als kind toch wel hebben gelezen. Het is een soort gecontroleerd vlegelschap. Stiekem een beetje stout."

Liefdevol zet Sjoerd het exemplaar weer terug tussen de andere kinderboeken. Naast het boek Ot en Sien.

Een van de boeken uit de jeugd van Sjoerd. (foto: Raoul Cartens)
Een van de boeken uit de jeugd van Sjoerd. (foto: Raoul Cartens)

De oproep die Sjoerd van Lonkhuizen vorige week deed op Omroep Brabant:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.