Man die vriend doodde na gebruik van ayahuasca moet 8 jaar de cel in

18 maart 2021 om 15:52 • Aangepast 19 maart 2021 om 23:04
nl
Een 38-jarige Tilburger die zijn vriend en huisgenoot doodde onder invloed van ayahuasca, moet acht jaar de cel in. De man, Ron E., had de geestverruimende drank gebruikt en dacht dat zijn vriend de duivel was.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Dit gebeurde in de nacht van 18 op 19 maart aan de Hoefstraat in Tilburg. Ron E. gebruikte ayahuasca en bracht tijdens een vechtpartij zijn vriend Habib Makhmalchi om het leven.

Volgens de rechtbank in Breda is bewezen dat Ron E. in een psychose onder meer een vaas naar Habib gooide en hem langdurig mishandelde. Omdat E. het geweld vooral op het hoofd van zijn vriend richtte, is volgens de rechtbank ook opzet bewezen.

Truffels en lsd
Het geestverruimende kruidendrankje ayahuasca is omstreden. In 2019 pleegde een 31-jarige Hongaar zelfmoord nadat hij een ayahuasca-sessie in Eersel had bezocht. Sinds oktober vorig jaar is het middel verboden.

Het spul speelde al langer een grote rol in het leven van E. Hij had het al tientallen keren gedronken, maar gebruikte ook truffels en lsd. Die dag in maart wilde hij zijn beleving 'een trapje hoger tillen', zo blijkt uit appberichten. Hij besloot zelf ayahuasca te maken volgens een speciaal recept.

Dat ging helemaal mis. E. kwam in een 'bad trip' terecht en doodde zijn vriend, die zelf geen ayahuasca gebruikte. "Ik dacht dat hij bezeten was door de duivel", zo verklaarde hij eerder in de rechtszaal. Er ontstond een heftige vechtpartij. Een 'explosie van agressie', noemt de rechtbank het. Volgens E. was het sterker dan hijzelf: "Het was de totale egoloosheid." Wat hij daarmee precies bedoelt is onduidelijk, maar E. zegt: "Dat gaat nog verder dan een psychose."

Uit een reconstructie blijkt dat E. na zijn daad meerdere mensen heeft gebeld met de mededeling dat hij de duivel vermoord had. Tegen zijn vader zei hij: "Papa ik kom naar je toe, alle duivels moeten dood."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.