Ondanks bijzondere stemlocaties bleef opkomst in Tilburg wederom laag - Omroep Brabant

Ondanks bijzondere stemlocaties bleef opkomst in Tilburg wederom laag

18 maart om 21:00 • Aangepast 19 maart om 09:50
Drukte bij het stembureau in poppodium 013 (foto: Omroep Brabant).
Drukte bij het stembureau in poppodium 013 (foto: Omroep Brabant).
De bijzondere stemlocaties in Tilburg hebben niet geholpen om het opkomstpercentage op te schroeven. Sterker nog, er kwamen minder mensen stemmen dan vier jaar geleden. Tilburg staat wederom zeer laag op de lijst van opkomstpercentages in Nederland.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kwam 75,2 procent van de inwoners stemmen. Woensdag was dat gezakt naar 71,2 procent en Tilburg scoort daarmee onder het gemiddelde van 79 procent. En dat terwijl het gaan naar de stembus aantrekkelijk was gemaakt met locaties zoals een kroeg, touringcar en poppodium 013.

Raadsel
Het was ook druk op de ongebruikelijke stemlocaties. Maar de lange rijen bestonden dus vooral uit mensen die toch al zouden stemmen. Waarom Tilburg altijd zo'n laag opkomstpercentage heeft, is ook bij de gemeente een raadsel.

Volgens een woordvoerder waren de bijzondere locaties dan ook niet ingezet om meer stemmers te trekken. ''Daar hebben wij uiteindelijk weinig invloed op. Wij hebben er alles aan gedaan om het stemmen makkelijk, laagdrempelig en veilig te laten verlopen. Of mensen wel of niet willen stemmen, blijft een vrije keuze."

Bekijk hier het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen in jouw gemeente:

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over de verkiezingen op onze themapagina.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...