Van der Poel wordt vijfde bij Milaan-Sanremo: 'Ik ben niet ontgoocheld'

20 maart 2021 om 16:40 • Aangepast 22 maart 2021 om 10:19
nl
Het is Mathieu van der Poel zaterdagmiddag niet gelukt wielermonument Milaan-Sanremo op zijn naam te zetten. Na 298 kilometer bleef de Belg Jasper Stuyven verrassend een elitegroepje voor. Van der Poel kwam in de sprint net tekort voor de overwinning en eindigde als vijfde.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Joris van Duin & Malini Witlox

De Belg van Trek-Segafredo demarreerde op minder dan vijf kilometer afstand van de streep. Aan de meet hield hij enkele meters over op een sprintend groepje toprenners. Op de Via Roma in Sanremo werd de Australische sprinter Caleb Ewan tweede en Vlaming Wout van Aert derde.

"Ik ben niet ontgoocheld", zei Van der Poel meteen na de wedstrijd bij Sporza. "Milaan-Sanremo is een van de moeilijkste koersen om te winnen."

Het was volgens Van der Poel heel hectisch in de finale. "Ik moest gokken waarop ik zou reageren. De kopman van Alpecin-Fenix probeerde met een lange sprint de Belg nog terug te halen.

"Ik moest van te ver aangaan. Uiteindelijk komen er nog een paar renners over mij heen." Van der Poel noemde Stuyven de verdiende winnaar. "Hij koos het perfecte moment en was sterk genoeg om het vol te houden."

Tekst gaat verder onder de tweet

Wachten op privacy instellingen...

Eerste wielermonument
De langste eendaagse wielerkoers van het jaar werd gekenmerkt door een lange vlucht met zeven renners. Onder hen Nederlander Taco van der Hoorn. Maar zoals vrijwel altijd bleek deze vroege ontsnappingspoging kansloos. Op 25 kilometer van de finish werden de laatste renners uit de kopgroep teruggegrepen door het flink uitgedunde peloton.

Met nog zes kilometer te gaan probeerde wereldkampioen Julian Alaphilippe in zijn eentje weg te rijden door te demarreren op helling de Poggio. Zo'n tien renners, onder wie Van der Poel, konden volgen. In de afdaling van de Poggio wist Stuyven wel te demarreren.

Hij kreeg de Noor Søren Kragh Andersen mee, maar die werd in het zicht van de finish ingelopen. Dat gold niet voor Stuyven, die knap volhield. Het is de eerste keer dat Stuyven een van de vijf zogenoemde 'wielermonumenten' weet te winnen. Zijn grootste zeges tot nu toe waren Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Favorietenrollen
De zege van Stuyven is een verrassing, maar zeker niet onverdiend. Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe werden vooraf bestempeld als de topfavorieten om Milaan-Sanremo op hun naam te schrijven. Van Aert won de klassieker vorig jaar.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.