Coronanieuws: 1147 nieuwe besmettingen, 'geen ruimte voor versoepeling' - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 1147 nieuwe besmettingen, 'geen ruimte voor versoepeling'

21 maart 2021 om 06:00 • Aangepast 22 maart 2021 om 13:11
nl
Ook deze zondag houden we je via dit liveblog op de hoogte van de belangrijkste nieuwsfeiten over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Sinds zaterdag kwamen er in Brabant 1147 nieuwe coronagevallen bij.
  • Volgens Haagse bronnen ziet het kabinet geen ruimte voor versoepelingen van de maatregelen.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 309 coronapatiënten opgenomen, meldt het ROAZ.
  • De voorbije 24 uur zijn dertig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, acht patiënten overleden.
  • Viroloog Menno de Jong noemt het openen van terrassen met Pasen 'een brug te ver' gezien de ontwikkeling van de coronacijfers.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

21.45 - 'Wetenschappers Luik ontdekken nieuwe variant coronavirus'
Wetenschappers hebben in het laboratorium van de universiteit van Luik een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Dat meldt de Belgische krant Le Soir. Het gaat om de variant B.1.214 of 'Spike Insertion'. Bij ongeveer 4 procent van alle besmettingen in België zou het om deze variant gaan. De wetenschappers vinden de variant niet verontrustend.

Professor menselijke genetica Vincent Bours van de Luikse universiteit: "We zien dat de variant geleidelijk toeneemt in België, vooral rond Brussel, Vlaams-Brabant en Henegouwen."

Bours is er vrijwel zeker van dat het geen Belgische variant is. Hij zegt dat deze afkomstig zou kunnen zijn uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Door reizen zou de variant in België terecht zijn gekomen.

20.55 - Politie houdt ruim 150 mensen aan tijdens demonstratie Amsterdam
Bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn zondag ruim 150 mensen aangehouden. Dat meldt de politie. Het merendeel is opgepakt op basis van artikel 2.2. van de APV, wat betekent het verstoren van de openbare orde.

De autoriteiten lieten voor de zoveelste dag de demonstratie op het Museumplein ontbinden nadat eerder een noodbevel was ingesteld. De mobiele eenheid heeft bijna alle aanwezigen van het plein verdreven en heeft daarbij ook een waterkanon ingezet.

20.00 - Kou deert 'uitverkorenen' op tweede Fieldlab-festival niet
Met een gevoelstemperatuur van rond de 3 graden was het absoluut geen festivalweer, maar dat deerde het publiek en de artiesten die zondag aanwezig waren bij het tweede testfestival van Fieldlab absoluut niet. De 'uitverkorenen' grepen de kans om weer eens uitbundig te feesten met beide handen aan. Vorige week werden het dancefestival op zaterdag en het popfestival op zondag uitgesteld vanwege het slechte weer. De regen en windstoten zouden eventueel voor een te lage opkomst zorgen, waardoor de resultaten van het onderzoek niet representatief zouden zijn.

De twee festivals waren na een cabaretshow en twee Ziggo Dome-concerten voorlopig de laatste Fieldlab-onderzoeken in de evenementenbranche. Volgende week wordt opnieuw getest met bezoekers bij een voetbalwedstrijd. Bij de interland tussen Nederland en Letland zijn zaterdag 5000 bezoekers welkom.

19.45 - Laagste dodental door corona in Groot-Brittannië sinds oktober
In Groot-Brittannië zijn in de afgelopen 24 uur 33 mensen door het coronavirus om het leven gekomen, het laagste aantal sinds 5 oktober. In januari en februari waren er dagen dat ruim duizend mensen aan corona overleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn 640 sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. In vergelijking met de zeven dagen daarvoor is dat een daling van 37 procent.

De Britse gezondheidsautoriteiten registreerden zondag 5312 nieuwe besmettingen. Voor de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 38.145 nieuwe besmettingen genoteerd. Dat zijn er 4,4 procent minder dan in de zevendaagse periode die eraan voorafging.

18.00 - Alle 58 arrestanten demonstratie Museumplein zaterdag weer vrij
Alle 58 mensen die zaterdag zijn aangehouden bij een verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, zijn inmiddels weer vrijgelaten. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Volgens de politie hangt het van het feit waarvoor de mensen zijn aangehouden af of er een boete volgt, of dat het Openbaar Ministerie vervolging in gaat stellen. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren als er geweld is gepleegd tegen de politie. Op het Museumplein verzamelden zich zaterdagmiddag zo'n duizend mensen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Aangezien de gemeente daarvoor geen toestemming had gegeven, werd de demonstratie beëindigd. Daarbij werden waterkanonnen ingezet. De deelnemers aan de betoging hielden onvoldoende afstand, en de politie werd verbaal agressief bejegend. Ook volgde de groep herhaalde waarschuwingen van de politie om te vertrekken niet op.

16.50 - Kabinet ziet geen ruimte voor versoepelingen coronaregels
Het kabinet ziet geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen, zeggen Haagse bronnen. De besmettingscijfers liggen daarvoor nog te hoog. Zondag werd daarover door de meest betrokken ministers overlegd op het Catshuis.

Het is nog geen definitief besluit, omdat het hele kabinet daar de komende dagen nog over vergadert. Dinsdag is een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Maatregelen die op tafel lagen, waren onder meer het afschaffen van de avondklok, het deels weer openen van het hoger onderwijs, het openen van terrassen rond Pasen en meer ruimte voor de detailhandel. Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wel meer perspectief is. Dat zou mogelijk over acht tot tien weken zijn, aldus ingewijden.

15.55 - Opnieuw toename coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw verder opgelopen. Zondag behandelen ziekenhuizen 2073 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een dag eerder waren dat er 2047.

Van die patiënten liggen er 611 op de intensive care, 9 meer dan zaterdag. Dat aantal schommelde anderhalve week lang tussen de 550 en 600. In de maand daarvoor ging het ook redelijk stabiel op en neer, maar dan tussen de 500 en 550. Verpleegafdelingen behandelen nu 1462 coronapatiënten. Dat zijn er 17 meer dan op zaterdag.

15.30 - 1147 nieuwe coronabesmettingen
Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 1147 nieuwe Brabantse coronagevallen geregistreerd. Zaterdag waren er dat nog 1368. In heel Nederland kwam het aantal uit op 7025. Een etmaal eerder waren dat er meer, 7668. Van de vier grote steden telde Amsterdam de afgelopen 24 uur de meeste nieuwe besmettingen (313), in Rotterdam zijn 285 inwoners positief getest, in Den Haag 214 en in Utrecht 146.

Er zijn het afgelopen etmaal 15 sterfgevallen door corona gemeld. Op zaterdag waren dat er 18 en vrijdag 46.

Maandag, of mogelijk zondag al, zal het totaal aantal bevestigde coronagevallen boven de 1,2 miljoen uitkomen, verwacht het gezondheidsinstituut.

Wachten op privacy instellingen...

14.00 - Hugo de Jonge corona-vrij
Minister Hugo de Jonge is niet besmet met het coronavirus. Dat bleek uit de test die hij heeft ondergaan. Hij ging in quarantaine nadat hij een melding kreeg via de CoronaMelder dat hij in contact was geweest met iemand bij wie het coronavirus wel was vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

11.06 - Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 309 coronapatiënten opgenomen, drie meer dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn dertig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat elf coronapatiënten het ziekenhuis konden verlaten. Vijf werden er overgeplaatst en acht coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.45 - Sportkoepel ziet steeds minder fitte Nederlanders
Sportkoepel NOC*NSF ziet steeds minder fitte Nederlanders als gevolg van de lockdown. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders aangeven minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49 procent) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38 procent) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen.

09.25 - EU-top verplaatst naar online vanwege toename coronagevallen
Europese regeringsleiders zullen donderdag en vrijdag niet bijeenkomen in Brussel, zoals eerder was gepland. Ze spreken elkaar in plaats daarvan online, via een videoverbinding. Vanwege het sterk stijgende aantal coronabesmettingen in veel EU-landen heeft voorzitter Charles Michel van de Europese Raad besloten de fysieke vergadering te schrappen.

07.57 - OMT-lid De Jong: nog geen ruimte om verder te versoepelen
Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), ziet nog geen ruimte om de coronamaatregelen verder te versoepelen, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Tegen AT5 zei hij dat het openen van terrassen met Pasen een brug te ver is en dat ook de avondklok moet worden aangehouden.

Een terras in Breda in coronatijd.
Een terras in Breda in coronatijd.

03.30 - 'Grote versoepelingen na Catshuisberaad niet waarschijnlijk'
Het is niet waarschijnlijk dat het kabinet komende week veel coronamaatregelen gaat versoepelen, zeggen ingewijden. De betrokken ministers overleggen zondag hierover in het Catshuis. Tijdens de vorige persconferentie zei minister Hugo de Jonge dat er eind maart wellicht weer meer zou kunnen - zoals het heropenen van de terrassen en meer ruimte voor de detailhandel - mits de coronacijfers dit toelaten. Maar het aantal coronabesmettingen loopt juist flink op.

Minister Hugo de Jonge arriveert bij het Catshuis voor het overleg over de bestrijding van het coronavirus (foto: ANP 2021/Phil Nijhuis).
Minister Hugo de Jonge arriveert bij het Catshuis voor het overleg over de bestrijding van het coronavirus (foto: ANP 2021/Phil Nijhuis).

23.16 - Bijna zestig mensen aangehouden bij protest Museumplein in Amsterdam
Bij een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zijn zaterdag 58 mensen aangehouden. Dat meldden de gemeente en de politie. Op het plein verzamelden zich zaterdagmiddag zo'n duizend mensen om te protesteren. Aangezien het protest niet was aangemeld bij de gemeente, was het verboden en werd de demonstratie beëindigd. Daarbij werden waterkanonnen ingezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.