Beveiligers van Baudet die demonstrant vasthielden worden niet vervolgd

26 maart 2021 om 09:59 • Aangepast 27 maart 2021 om 09:48
nl
Twee beveiligers van Thierry Baudet die vorig jaar tijdens een een flyer-actie in Den Bosch een demonstrant hebben aangehouden en vastgehouden, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat de beveiligers zich wel schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, maar dat ze niet voor de rechter hoeven te verschijnen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Op zaterdag 6 juni vorig jaar was Baudet op de Parade in Den Bosch. Hij was daar voor een flyer-actie en de opname van een promotiefilmpje voor Forum voor Democratie (FvD).

Een man uit Den Bosch, videokunstenaar Jasper van den Elshout, voerde een protestactie door met een doos rond te lopen met daarop de tekst ‘oud papier hier s.v.p.’ Daar zouden omstanders de FvD-flyers weer in kunnen doen. Twee beveiligers die door Baudet waren ingehuurd, probeerden de man weg te sturen.

Demonstrant Jasper van den Elshout voerde actie. (foto: ANP/Rob Engelaar).
Demonstrant Jasper van den Elshout voerde actie. (foto: ANP/Rob Engelaar).

Armen op zijn rug
Volgens het OM konden de beveiligers niet goed inschatten wat de man van plan was en zou hij dicht in de buurt van Baudet zijn gekomen. Daarom hebben ze hem aangehouden op verdenking van bedreiging van de politicus. De beveiligers hebben de man vastgepakt, op de knieën gedwongen en zijn armen op zijn rug gedraaid. Ze belden vervolgens de politie.

Ze lieten hem gaan voordat de politie op de Parade was. Vier dagen later deed hij aangifte tegen de beveiligers vanwege vrijheidsberoving en openlijke geweldpleging.

Niet dreigend
Volgens de officier van justitie was er sprake van een onrechtmatige aanhouding. “Nergens is uit gebleken dat de aangever dreigend was.”

Het Openbaar Ministerie heeft zowel met de aangevers als de beveiligers gesproken. De twee beveiligers worden niet vervolgd. “Voor de beveiligers geldt dat zij geen of minder opdrachten hebben gekregen en het risico lopen hun vergunning kwijt te raken. Ze hebben geen strafblad. De aangever is al een rechtszaak begonnen om de schade vergoed te krijgen.”

De demonstrant kan nog een klacht indienen bij het hof als hij het hier niet mee eens is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.