Liveblog

Coronanieuws: 'Deel zorg aan ggz-patiënten valt opnieuw weg in lockdown'

27 maart 2021 om 07:00 • Aangepast 28 maart 2021 om 10:41
nl
Ook deze zaterdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie/ANP
Geschreven door
Redactie/ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 354 coronapatiënten opgenomen, 21 meer dan vrijdag.
  • 1506 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, hoogst sinds kerst
  • De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen 56 nieuwe coronapatiënten opgenomen, drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.
  • Minister Hugo de Jonge noemt het 'viruswappiegeluid' van Forum voor Democratie in het AD een 'regelrecht gevaar' voor de volksgezondheid.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

20.56 - Rustig over de grens
In de Belgische winkelstraten en -centra is het zaterdag 'zeer rustig' gebleven. Dat meldde de nationale federatie van handel en diensten, Comeos, aan het eind van de middag. Wegens de weer groeiende coronaproblematiek is inkopen doen in niet-essentiële winkels voorlopig alleen op afspraak mogelijk. Dat had meteen aanzienlijke gevolgen voor de omzet.

Een woordvoerder van Comeos zei dat veel zaken weliswaar open waren, maar amper klanten konden begroeten. "Die zijn ook in de war, ze vinden de regels nogal verwarrend". Als voorbeeld gaf hij aan dat in de ene winkel twee personen die zich vooraf hebben gemeld tegelijk naar binnen mogen, terwijl in de winkel ernaast geen afspraak hoeft te worden gemaakt maar alleen individuen welkom zijn, voor maximaal een halfuur.

"Dat is niet zo eenvoudig allemaal." De detailhandel met veel vloeroppervlak en parkeerruimte had op de eerste dag van de aangescherpte regelgeving meer aanloop dan de kleine zaken in de binnenstad of in een shoppingcentrum. Afhankelijk van de grootte mogen zij maximaal 50 mensen binnenlaten. Die moeten wel een afspraak maken, maar dat kan in sommige gevallen ook aan de deur of vlak voor het bezoek.

17.49 - Duitsland verwacht half april eerste zending Janssen-vaccin
Duitsland verwacht half april te kunnen beginnen met inenten met het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen, onderdeel van de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn zaterdag gezegd. Zijn collega Hugo de Jonge liet woensdag weten dat Janssen Nederland rond dezelfde tijd een eerste zending van 84.750 doses zal leveren.

De medicijnwaakhond van de Europese Unie gaf op 11 maart toestemming voor het gebruik van het J&J-vaccin, dat na één injectie al bescherming biedt tegen Covid-19. Eerder kregen de entstoffen van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca, die twee prikken nodig hebben, al goedkeuring. Volgens Spahn zijn de eerste partijen J&J-vaccin die Duitsland krijgt, ook nog betrekkelijk klein.

Daarna worden de hoeveelheden naar verwachting snel groter. Dat zou een welkome verbetering zijn van de inentingscampagne, die tot dusver stroef verloopt.

15.53 - Studie: deel zorg aan ggz-patiënten valt opnieuw weg in lockdown
Bij de helft van de mensen met psychische klachten is de zorg tijdens de huidige lockdown achteruitgegaan. Dat concludeert patiÙntenorganisatie MIND op basis van een onderzoek waaraan ruim 1000 leden van het eigen onderzoekspanel meededen. De klachten variÙren van afspraken die zijn omgezet naar beeldbellen tot zorg die geheel is stopgezet.

Volgens MIND hebben de patiënten te maken met veel annuleringen van afspraken door ziekte of quarantaine. Wachttijden lopen hierdoor op. Deelnemers aan groepstherapie ondervinden hinder door wisselende aanwezigheid van groepsleden; lichaamsgerichte therapie zoals haptonomie gaat vaak niet door. Ook signaleren cliënten dat er minder hulpverleners werkzaam zijn, waardoor het lastiger is om afspraken te maken.

MIND, de koepel van cliënten en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), behartigt de belangen namens 1 miljoen mensen. De organisatie vreest dat de continuïteit van behandeling in gevaar komt "juist nu zij de zorg en steun extra hard nodig hebben". MIND roept zorgaanbieders op behandeling, begeleiding en dagbesteding zoveel mogelijk door te laten gaan en met cliÙnten en naasten te overleggen als dat niet mogelijk is.

15.31 - 1506 besmettingen in Brabant, het hoogste sinds kerst
In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1506 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste gemelde aantal besmettingen in maanden. Sterker nog, dat aantal was voor het laatst zo hoog op Eerste Kerstdag (1647 besmettingen).

Wachten op privacy instellingen...

11.03 - Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 354 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er 21 meer dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 56 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 35 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vijf werden er overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

09.46 - ArenA verandert in proeftuin bij WK-kwalificatiewedstrijd Oranje
De Johan Cruijff ArenA verandert in een proeftuin bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Letland. Langs het veld worden diverse onderzoeken gedaan in het kader van de Fieldlab-experimenten. Zo hangen in de toiletten achter de hoofdtribune UV-C-lampen, die ervoor zorgen dat de ruimte na ieder bezoek wordt gedesinfecteerd. Groene en rode lichten boven de ingang van de toiletten geven aan of de ruimte toegankelijk is.

09.00 - Vaccinfabrikanten willen geen exportverboden
Regeringsleiders moeten met elkaar zien samen te werken, en geen exportverboden voor vaccins en grondstoffen afkondigen. Dat wil de brancheorganisatie voor ontwikkelaars van vaccins en geneesmiddelen, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). "De leveringsketen is wereldwijd. Als een land een exportverbod instelt, heeft de productie over de hele wereld daar last van. Als je voor de hele wereld produceert, moet je met de hele wereld samenwerken.."

07.30 - 'Vakantiehuisjes duurder dan normaal door corona'
Vakantiehuisjes in Nederland zijn sinds het begin van de coronapandemie duidelijk duurder geworden. Volgens vergelijkingswebsite Parkvakanties.nl zijn de prijzen gemiddeld genomen zo'n acht tot dertien procent omhooggegaan in het afgelopen jaar, en de prijzen blijven oplopen. Alle vakantieparken zitten straks 'ramvol met Nederlanders', denkt Laurens Taekema, eigenaar van de site. Voor de zomervakantie wordt al driftig geboekt.

05.11 - Vijfhonderd koks uit Azië naar Nederland gehaald terwijl er geen werk was
Restaurants zijn in 2020 nauwelijks open geweest, maar toch verstrekte de immigratiedienst IND sinds de corona-uitbraak ruim vijfhonderd nieuwe werkvisa aan Aziatische migranten om in de Nederlandse horeca te werken. De migranten landden op een verlaten Schiphol om daarna te ontdekken dat er soms helemaal geen werk voor hen is, of dat ze vanwege corona veel minder betaald krijgen dan beloofd. Dit blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

03.56 - 'Viruswappiegeluid van Forum is regelrecht gevaar'
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid haalt in een interview in het AD hard uit naar Forum voor Democratie vanwege diens standpunten over het coronabeleid. Dat je zo'n viruswappie op Twitter tegenkomt, vindt hij 'tot daaraantoe'. Maar hij maakt zich 'echt zorgen' nu je die geluiden ook in de Tweede Kamer hoort. Forum groeide bij de verkiezingen van twee naar acht zetels.

Minister Hugo de Jonge (foto: Omroep Brabant).
Minister Hugo de Jonge (foto: Omroep Brabant).

03.29 - 'EU en Groot-Brittannië dichtbij deal over coronavaccins'
De EU en Groot-Brittannië staan op het punt een overeenkomst te sluiten die moet voorkomen dat EU-landen de export van coronavaccins naar Groot-Brittannië kunnen blokkeren, meldt de Britse krant The Times. Door de deal kan de EU niet meer dreigen met een verbod op de export van vaccins van fabrikant Pfizer/BioNTech naar Groot-Brittannië. In ruil ziet Groot-Brittannië af van een bestelde levering van AstraZeneca-vaccins die op lange termijn vanuit Nederland zou worden geëxporteerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!