'Vakantiehuisjes in Nederland duurder dan normaal vanwege coronacrisis'

27 maart 2021 om 10:42 • Aangepast 29 maart 2021 om 09:47
nl
Vakantiehuisjes in Nederland zijn sinds het begin van de coronapandemie duidelijk duurder geworden. Volgens vergelijkingswebsite Parkvakanties.nl zijn de prijzen gemiddeld genomen zo'n acht tot dertien procent omhooggegaan in het afgelopen jaar, en de prijzen blijven oplopen. Alle vakantieparken zitten straks 'ramvol met Nederlanders', denkt Laurens Taekema. Hij is eigenaar van de site. Voor de zomervakantie wordt al driftig geboekt.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De prijzen voor vakantiehuisjes liggen nu alweer iets hoger dan vorig jaar. Volgens Taekema komt dat ook door de reisvooruitzichten. Zo is het negatieve reisadvies voor het buitenland verlengd tot en met 15 mei, dat is inclusief de meivakantie. Daarnaast weten mensen volgens Taekema dat een vakantie in Nederland sowieso door kan gaan. Voor het buitenland is dit nog maar de vraag. En mensen hebben de afgelopen zomer Nederland als vakantiebestemming ontdekt.

Het thuiszitten beu
Een gezin met drie kinderen dat twee weken in een huisje op een vakantiepark wil zitten, kan al gauw rekenen op een prijs van meer dan duizend euro, rekent Taekema voor. "Tweeduizend euro wordt ook gerust betaald voor een verblijf op een park. Opvallend genoeg zijn de luxere huizen al een tijd in trek. Mensen willen graag weg, ze zijn het thuiszitten beu. En er is ook wel wat geld beschikbaar, want een vakantie naar het buitenland kon niet."

Hoeveel duurder een huisje precies is, hangt van het type af, maar ook van de periode waarin geboekt wordt en hoelang het verblijf is. "In de zomervakantie betaal je de hoofdprijs. Dat geldt ook voor alle schoolvakanties", zegt Taekema. Losstaande vakantiehuisjes zijn doorgaans wat duurder dan de huizen van een park zoals Landal GreenParks of Center Parcs, maar door de coronacrisis zijn deze nog duurder geworden.

Gekkenhuis
Momenteel is het op de website van Taekema 'gekkenhuis' door mensen die zoeken op huisjes voor het paasweekend en de meivakantie. Daarvan is nu al zo'n tachtig procent van het aanbod geboekt, vertelt hij. "Sinds de persconferentie van premier Mark Rutte van dinsdag worden mensen zenuwachtiger. Bij ons is het drukker dan ooit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.