LIVEBLOG

Coronanieuws: 1271 nieuwe Brabantse besmettingen

28 maart om 06:30 • Aangepast 29 maart om 07:58
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze zondag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend in totaal 365 coronapatiënten opgenomen, elf meer dan zaterdag.
  • Het aantal besmettingen is zondag afgenomen en komt uit op 1271
  • De voorbije 24 uur zijn 39 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, vijf coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.30
Dit liveblog is afgesloten.

21.00 - Zandvoort opent eerste 'pop-up vaccinatielocatie' van Nederland
Het Rode Kruis en de GGD openen maandag in Zandvoort de eerste 'pop-up vaccinatielocatie' van Nederland. Het gaat om een soort verplaatsbare container van 15 meter lang, waar ongeveer 75 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

Volgens een woordvoerder is de nieuwe faciliteit vooral bedoeld voor oudere inwoners die zich minder goed kunnen verplaatsen. Hoelang de container precies blijft staan is nog onbekend, in ieder geval niet langer dan tien weken. De container beschikt onder meer over een ruimte waar mensen de vaccinatie krijgen en waar ze een kwartiertje kunnen bijkomen en geobserveerd worden na de prik.

De burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, opent de mobiele vaccinatiefaciliteit maandag in de vroege ochtend.

20.45 - Aantal patiënten op Franse ic's neemt toe, artsen zijn bezorgd
Het aantal coronapatiënten dat in Frankrijk op de intensive care ligt, is zondag opgelopen tot 4872, meldt het ministerie van Gezondheid. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in heel 2021. Tientallen artsen waarschuwen dat de ziekenhuizen een derde coronagolf niet aankunnen.

Het huidige aantal patiënten op de Franse ic's is bijna even hoog als tijdens de laatste piek in november vorig jaar. In april vorig jaar lag het aantal nog hoger. Toen lagen ongeveer 7000 coronapatiënten op de ic's.

Een groep van 41 ziekenhuisartsen ondertekende zondag een artikel in de Franse krant Le Journal du Dimanche waarin werd gewaarschuwd dat artsen binnenkort moeten kiezen tussen patiënten bij noodbehandelingen. "We kunnen niet langer zwijgen zonder de eed van Hippocrates te verraden", schrijven de artsen.

17.30 - Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag voor de vierde opeenvolgende dag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2248, dat zijn er tien meer dan zaterdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Het gaat om het hoogste aantal sinds begin februari.

Op de intensive care liggen 655 coronapatiënten, twaalf meer dan een dag eerder. Het is de negende achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 600 ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1593 Covid-patiënten, twee minder dan zaterdag.

15.30 Aantal Brabantse besmettingen afgenomen
Het aantal Brabantse besmettingen is zondag afgenomen. In totaal zijn er 1271 besmettingen. Een dag eerder waren dat er bijna 1500.

Wachten op privacy instellingen...

15.20 - Politie zet waterkanon in tegen demonstranten Museumplein
Op het Museumplein in Amsterdam zet de politie het waterkanon in om demonstranten van het plein te verdrijven. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie heeft een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein en omliggend gebied. Iedereen moet het Museumplein in Amsterdam verlaten, maar een groep van duizend mensen negeert de waarschuwingen en bevelen van de politie, twittert de gemeente.

14.55 - Bredase kroegbazen blij met picknickactie
De picknickactie van horecaondernemers in Breda is een "groot succes" met veel mensen die meedoen. Dat zegt kroegbaas en mede-initiatiefnemer Johan de Vos, vicevoorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Het is stikgezellig en hartstikke leuk", laat De Vos weten. Het landelijke picknickmoment is een reactie op het kabinetsbesluit om de terrassen voorlopig dicht te houden.

13.01 - Londen komt met nieuwe coronatestplicht voor vrachtwagenchauffeur
Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het buitenland naar Engeland reizen, kunnen vanaf 6 april te maken krijgen met verplichte coronatesten. Ze moeten zich in eerste instantie binnen 48 uur laten testen. Daarna moet iedere 72 uur een coronatest volgen, zegt minister van Transport Grant Shapps. Het Verenigd Koninkrijk wil met die nieuwe regels de verspreiding van nieuwe coronavarianten beter kunnen monitoren.

12.20 - Fietser slaat en bedreigt boa's
Twee boa's zijn zaterdagavond mishandeld door een man in het Zeeuwse Hulst. De opsporingsambtenaren zagen de man tussen kwart over negen en kwart voor tien fietsen. De boa's wilden weten waarom hij zo laat buiten was ondanks de avondklok. Toen ze hem lieten stoppen en aanspraken, sloeg en bedreigde hij hen. Daarna ging hij ervandoor.

11.20 - Ook journalisten belaagd bij kerk in Urk
In Urk belaagden twee jongeren zondagochtend een verslaggever en cameraman van PowNed. De verslaggever werd geschopt en geslagen. Dit gebeurde bij een kerk die ondanks de coronavoorschriften opende voor iedereen. Volgens een politiewoordvoerder werden de hulpdiensten gewaarschuwd na 'wrijving' tussen journalisten op straat en voorbijgangers. Wat precies in Urk is voorgevallen, weet de woordvoerder niet. Toen de kerkdienst begon, was het weer 'redelijk rustig'.

11.03 - Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 365 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er elf meer dan zaterdag, maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De voorbije 24 uur zijn 39 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dit zijn er zeventien minder dan zaterdag. Daar staat tegenover dat het afgelopen etmaal 31 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen zijn. Vier werden er overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden de voorbije 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

10.38 - Kerkganger Krimpen schopt en slaat verslaggever
Een kerkganger heeft zondagochtend bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel een verslaggever van RTV Rijnmond een trap en een klap gegeven. Dit gebeurde toen de verslaggever iemand aan het interviewen was. De Mieraskerk kwam afgelopen week in het nieuws, toen bekend werd dat het gebedshuis ondanks de coronacrisis de deuren weer opent voor alle leden. Deze zondag werd er weer een dienst gehouden.

Wachten op privacy instellingen...

10.00 - De corona-alarmbellen rinkelen al 200 dagen
De alarmbellen gingen af, afgelopen september. In 24 uur tijd waren meer dan 1200 mensen positief getest op het coronavirus. Dat was toen ontzettend veel. Nederland ging door de zogeheten signaalwaarde heen. Sindsdien werd het alleen maar erger, en komende woensdag bevindt Nederland zich voor de tweehonderdste achtereenvolgende dag boven die grens. Dat meldt het ANP.

09.38 - Agenten stoppen illegaal feest in Den Bosch
Agenten hebben zaterdag, iets na middernacht, een illegaal feest in Den Bosch stopgezet. In een tent die op straat was neergezet, waren zo’n zestig mensen aan het feesten. Het ging volgens de politie vooral om jongeren. "Een groot aantal van hen probeerde weg te rennen." Toen de agenten ingrepen, werden er voorwerpen tegen een politieauto gegooid. Twee mensen zijn aangehouden. Verder zijn 36 boetes uitgedeeld vanwege het overtreden van de avondklok. De geluidsapparatuur is in beslag genomen.

07.30 - 'Ventilatie in ArenA beste kans tegen verspreiding aerosolen'
Niet de spreiding van publiek over de tribunes maar ventilatie biedt volgens Bert Blocken, hoofdonderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven, de beste kans tegen verspreiding van aerosolen. Het is een van de eerste voorzichtige conclusies op basis van maanden onderzoek naar hoe kleine vochtdruppeltjes zich in de Johan Cruijff ArenA voortbewegen. En daarmee mogelijk ook het coronavirus. Met ruim driehonderd meetsensoren op de tribune hield het onderzoeksteam van de TU Eindhoven sinds december vorig jaar het aantal en de grootte van druppelkernen daar in de gaten.

06.03 - Osse feestvierders negeren coronavoorschriften
n Oss zijn vrijdagnacht drie mensen aangehouden op een tuinfeest aan de Nieuwe Hescheweg. Het feest veroorzaakte geluidsoverlast en de bezoekers trokken zich niets aan van de coronavoorschriften. Dat maakte de politie zaterdagavond bekend.

03.30 - Horeca roept op om te komen picknicken
Horecaondernemers hopen later op de zondag veel mensen te mogen begroeten in de binnensteden voor een landelijk picknickmoment. Het idee van de picknick om ondernemers te ondersteunen ontstond in Breda waar eind februari al een soortgelijk initiatief was. Volgens de initiatiefnemers doen ondernemers in verschillende steden mee waaronder Bergen op Zoom, Alkmaar, Maastricht en Venray.

De Bredase binnenstad kende eind februari al een picknickmoment.
De Bredase binnenstad kende eind februari al een picknickmoment.

00.36 - Wielerploeg Trek-Segafredo vanwege coronabesmettingen niet in Gent-Wevelgem
Liempdenaar Koen de Kort doet deze zondag niet mee aan de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. De Amerikaanse wielerformatie Trek-Segafredo heeft besloten af te zien van deelname na twee positieve coronatests binnen het team. Het eerste teamlid testte vrijdag positief en ging daarna in quarantaine, evenals de mensen bij Trek met wie hij nauw in contact was geweest. Bij een nieuwe testronde op zaterdag werd de tweede besmetting vastgesteld.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...