Helvoirt krijgt Huis van Vincent, maar niet iedereen daar staat te juichen - Omroep Brabant

Helvoirt krijgt Huis van Vincent, maar niet iedereen daar staat te juichen

3 april om 09:00 • Aangepast 12 april om 13:13
Het pand van de oude Dr. Landmanschool in Helvoirt wordt omgebouwd naar ‘Het Huis voor Vincent’. Het plan voor de nieuwe invulling is unaniem als winnaar uit de bus gekomen bij een prijsvraag. Maar niet het hele dorp staat te juichen.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"We zijn blij dat iets met het pand gebeurt", vertelt Fred van de Pennen, voorzitter van Thuis in Helvoirt. Maar hij is bang dat er in het nieuwe plan ook voorzieningen komen die nu in het HelvoirThuis plaatsvinden. "We moeten voorkomen dat er er een overvloed komt aan voorzieningen, die elkaar in de wielen rijden", aldus Van de Pennen.

Een andere inwoonster ziet liever senioren- of starterswoningen op de locatie van de oude school. "Ik denk niet dat we zitten te wachten op een plek voor kunstenaars en begeleid wonen".

"Ideaal vertrekpunt voor een wandelroute door de Van Gogh fietsroute"

Het winnende idee voor de nieuwe bestemming van de oude Dr. Landmanschool is van Kroot & Partners en Braaksma & Roos Architectenbureau. Het plan biedt onderdak aan diverse kunst- en woonvormen.

De jury waardeert de kwaliteit van het ontwerp, waarbij het plan teruggrijpt op de originele architectuur. "De mix van gebruikers en van sociale en culturele functies in dit plan en de vernieuwde achtertuin, vormen een toevoeging voor het dorp", staat er in het juryrapport te lezen. "

En ook: "Bovendien wordt het pand een ideaal vertrekpunt voor een wandelroute door het dorp, de Van Gogh fietsroute én voor de route naar Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, dat in de toekomst onderdeel wordt van het Van Gogh nationaal park."

"Helaas konden wij onze plannen maar op 2 A4’tjes toelichten."

Vastgoedondernemer Klaas Kroot, die het pand gaat verbouwen, wil met iedereen in het dorp koffie drinken om de lucht rond de plannen te klaren "Daarom zijn overleggen gepland met alle betrokkenen, om het plan zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat Helvoirt wil", zegt Klaas.

"Helaas konden wij onze plannen maar op 2 A4’tjes toelichten, waardoor de inwoners het met weinig informatie hebben moeten doen en er misverstanden zijn ontstaan." Terwijl hij door het gebouw loopt, kan hij de boekenclub, die er nu nog gehuisvest is, geruststellen dat ze voorlopig nog gewoon kunnen blijven. Ook in het nieuwe gebouw zijn ze weer welkom.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...