LIVEBLOG

Coronanieuws: forse toename in Brabant, 1379 nieuwe besmettingen gemeld

3 april om 06:30 • Aangepast 4 april om 13:35
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze zaterdag hielden we je op de hoogte van al het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 362 coronapatiënten opgenomen, dertien minder dan een etmaal geleden.
  • De voorbije 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen 45 nieuwe coronapatiënten opgenomen, vijf coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.
  • De GGD'en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca-vaccins om verspilling tegen te gaan
  • Een hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, relativeert het risico op het krijgen van een bloedstolsel na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

17.18

Mensen van 73 en 74 jaar mogen zonder uitnodiging een prikafspraak inplannen

De uitnodiging valt waarschijnlijk dinsdag pas op de mat, maar ouderen in de leeftijd van 73 of 74 jaar mogen ook deze Paasdagen al een afspraak inplannen voor hun coronavaccinatie. Dat heeft de overkoepelende organisatie GGD GHOR bekend gemaakt. Over het algemeen is het niet de bedoeling dat mensen zonder uitnodiging zich melden.

Het gaat om een groep van 390.000 mensen. Zij worden ingeënt met het BionTech/Pfizer vaccin.

15.32

Ook landelijk opnieuw een stijging van aantal coronabesmettingen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7682 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is meer dan het gemiddelde aantal van 7225 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vrijdag werden 7269 nieuwe coronapatiënten geregistreerd. Op woensdag waren dat 7649 gevallen en op donderdag 7858.

15.30

Koninklijke Horeca Nederland blij met de steun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de oproep van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam om buitenruimtes zoals terrassen weer te openen. "We kunnen veilig open en willen onderdeel zijn van de oplossing", zegt voorzitter Robèr Willemsen daarover tegen omroep WNL. De oproep van Halsema kreeg ook steun van haar ambtgenoten van onder meer Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Ook burgemeester Depla van Breda is een voorstander van dat plan.

15.27

Burgemeester Depla pleit ook voor openen terrassen

Ook burgemeester Depla van Breda pleit ervoor de terrassen weer open te doen voor publiek. 'Sommige regels werken alleen op papier', zo twittert hij.

Wachten op privacy instellingen...

15.23 Forse toename nieuwe coronabesmettingen in Brabant
Het aantal coronabesmettingen in Brabant is in de afgelopen 24 uur fors toegenomen. Er zijn 1379 nieuwe coronapatiënten gemeld. Een dag eerder waren het nog 1083 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.29

Coronapatiënten op intensive cares stijgt weer


Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 29 gestegen naar 734. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag was het aantal op de ic's 705 en dat was voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkwam.

Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gestegen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2348 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vrijdag was dat totaal 2330.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1614 coronapatiënten, dat zijn er minder dan vrijdag, toen waren dat er 1625.

14.10

Onbekend aantal mensen ingeënt met dubbele dosis AstraZeneca

Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is vrijdag per abuis ingeënt met een dubbele dosis vaccin van AstraZeneca. Het gaat om patiënten die voor vaccinatie waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk en die zijn ingeënt in zalencentrum De Bron. Een woordvoerster van GGD Hollands Midden bevestigt dat er mensen in Alphen een dubbele dosis hebben gekregen, maar weet verder niets meer dan dat, omdat het geen GGD-vaccinatie betreft.

12.07

Veiligheidsberaad steunt oproep Femke Halsema

De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om op een verantwoorde manier de terrassen en andere buitenruimtes te heropenen, krijgt steun van het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten. Ook het Veiligheidsberaad is voorstander van het 'stapje voor stapje versoepelen'. "Afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand", zo laat de woordvoerder van burgemeester Hubert Brüls van Nijmegen weten.

11.07

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 362 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. Het voorbije etmaal werden in de Brabantse ziekenhuizen 45 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er de afgelopen 24 uur 52 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Acht werden overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.42

Coronazelftest Etos in aantal winkels al uitverkocht

De coronazelftests die drogisterijketen Etos sinds zaterdag verkoopt, waren zaterdagochtend rond halfelf in een aantal winkels al uitverkocht. Volgens een woordvoerster stond er voor openingstijd bij sommige winkels een rij mensen te wachten. Er is geen maximumaantal dat een klant mag kopen maar Etos vraagt mensen 'ook een beetje aan elkaar' te denken. De eerste dagen heeft Etos een beperkte hoeveelheid van enkele tientallen tests per filiaal te koop. Volgende week neemt de beschikbaarheid toe.

09.23

GGD'en gestopt met toedienen AstraZeneca, ook voor 60-plussers

De GGD'en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca-vaccins om verspilling tegen te gaan. Deze stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Het AstraZeneca-vaccin (foto: ANP/Robert Michael).
Het AstraZeneca-vaccin (foto: ANP/Robert Michael).

07.48

Viroloog relativeert kans op trombose met AstraZeneca-vaccin


Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, relativeert het risico op het krijgen van een bloedstolsel na vaccinatie met het veelbesproken vaccin van AstraZeneca. Ze wijst er op Twitter op dat de kans op trombose na een AstraZeneca-vaccinatie tussen de kans op overlijden door een aanval door een hond en de kans op overlijden door bliksem in zit.

Wachten op privacy instellingen...

03.30

Tuincentra, woonwinkels en bouwmarkten verwachten paasdrukte

Traditioneel is het rond Pasen druk bij woonwinkels, tuincentra, kampeerwinkels en bouwmarkten. Ook dit jaar verwachten ondernemers ondanks de coronamaatregelen, zoals het winkelen op afspraak, veel mensen. Zo zijn bijvoorbeeld de bouwmarkt Hornbach en woonspecialist IKEA al volgeboekt. Ook tuincentrum Intratuin bereidt zich voor op een vol weekend. Het winkelen op afspraak moet voorkomen dat het bezoekje een uitje wordt, zoals voor de crisis.

02.42

Sneltesten voor scholen blijken al beschikbaar via VWS-regeling


Het ministerie van Onderwijs beloofde in december dat onderwijspersoneel gebruik zou kunnen maken van coronasneltests, maar vier maanden later zijn ze nog altijd niet beschikbaar. Nu blijkt echter dat leraren via een bestaande financiële regeling van het ministerie van Volksgezondheid toch al in aanmerking komen voor een gratis coronasneltest, meldt De Telegraaf.

01.44

Horecaondernemers boos over belastingaanslag voor gebruik pand


Ondernemers in de horeca en evenementenbranche vinden het onterecht dat ze een belastingaanslag krijgen voor het gebruik van hun pand, terwijl ze deze vanwege de coronacrisis niet mogen gebruiken. Dat is te lezen in De Telegraaf. Een Utrechtse nachtclubeigenaar is een proefproces gestart tegen de gemeente om de gebruikersheffing van de onroerendezaakbelasting (ozb) aan te vechten.

Lege terrassen in Oss (foto: Gabor Heeres).
Lege terrassen in Oss (foto: Gabor Heeres).
01.17

Femke Halsema roept op tot opening buitenruimtes


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept de overheid op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen. In het televisieprogramma Beau zei Halsema dat ze denkt dat het goed is om dergelijke ruimtes te openen, zodat er minder chaotische situaties ontstaan in parken waar het vaak te druk is.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...