Liveblog

Coronanieuws: 1184 nieuwe coronabesmettingen

4 april 2021 om 09:00 • Aangepast 5 april 2021 om 10:10
nl
Ook deze zondag houden we je op de hoogte van al het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen zondag 358 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Na Pasen negatieve coronatest nodig wanneer je naar Duitsland wil.
  • De Primera in het centrum van Den Bosch die compleet werd vernield, is weer helemaal spic en span.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.45
Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

19.00

'Derde coronagolf mogelijk sneller voorbij dan gedacht'

De derde coronagolf wordt mogelijk korter en minder hevig dan eerder gevreesd. Dat melden bronnen rond het OMT aan de site van het AD.

De drukte op de intensive care-afdelingen zou volgens een nieuwe voorspelling half april al zijn piek bereiken. Daarmee zou de derde golf een halve maand eerder op zijn hoogtepunt zijn dan Jaap van Dissel eerder voorspelde. In een briefing aan de Tweede Kamer ging de RIVM-baas er toen nog vanuit dat de derde coronagolf tot begin mei zou blijven aanzwellen.

Het RIVM wil deze uitgelekte prognoses nog niet bevestigen. Vermoedelijk houdt Jaap van Dissel volgende week woensdag weer een technische briefing aan de Kamer. Dan zullen de nieuwe verwachtingen naar buiten worden gebracht. Volgens een RIVM-woordvoerder veranderen de prognoses voortdurend. "Hoe dichter je bij een bepaalde datum komt, hoe meer gegevens je hebt."

18.55

TONK-steun veel minder aangevraagd dan verwacht

De nieuwe TONK-steunregeling wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht. "Tot nu toe gaat het om duizenden aanvragen landelijk en we hadden toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend", zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tevens wethouder in Dordrecht, tegen de NOS.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen. Sinds vorige maand kunnen mensen de regeling aanvragen en dan kunnen ze steun krijgen voor de periode van januari tot en met juni 2021. Gemeenten voeren de regeling uit en mogen ook zelf de regels en de hoogte van de uitkering bepalen. Het kabinet heeft 260 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling.

18.00

Trombose-experts boos over tijdelijke stop AstraZeneca-vaccinatie

Trombose-experts zijn verbijsterd dat is besloten tot een tijdelijke prikstop met het AstraZeneca-vaccin op basis van incomplete gegevens en zonder dat deskundigen zijn geraadpleegd. "Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie", zegt hoogleraar Hugo ten Cate. "Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan", aldus Ten Cate in de Volkskrant.

Vrijdag werd bekend dat het vaccin voorlopig niet meer aan mensen onder de 60 jaar wordt gegeven omdat nu ook in Nederland bij vijf vrouwen trombose is vastgesteld. Maar vooralsnog wijst niets op het verdachte ziektebeeld waar nu zoveel om te doen is, zeggen de experts.

"Dit is ontluisterend", zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie, gespecialiseerd in trombose. "Dit moet wel een politiek besluit zijn, uit angst dat er meer gevallen bij komen en dat de overheid dan een lakse houding wordt verweten." Volgens vasculair geneeskundige en hoogleraar Pieter Willem Kamphuisen is het besluit om tijdelijk te stoppen met vaccineren vooral genomen op basis van emotie en niet op basis van wetenschap. "Je moet eerst de gegevens analyseren en dán pas conclusies trekken."

16.50

Er liggen nu 730 coronapatiënten op intensive cares

Het aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt behandeld op de intensive cares is 730. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag waren dat er iets meer, 734.

Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gedaald, met 31 mensen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2317 personen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat 2348.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1587 coronapatiënten. Ook minder dan zaterdag, toen waren dat er 1614.

15.29

'Nederland open voor mensen met een negatieve sneltest'

Ruim twee derde van alle Nederlanders vindt dat horeca, pretparken en sauna's per direct weer open moeten voor mensen die zijn gevaccineerd of die een negatieve sneltest kunnen laten zien. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 3000 mensen.

Sinds deze maand kan iedereen die dat wil een coronasneltest kopen bij de apotheek of drogisterij. De test kost ongeveer 9 euro en binnen een kwartier weet je of je wel of niet besmet bent met het coronavirus.

15.26

1184 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1184 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er behoorlijk wat minder dan een dag eerder. Toen kwamen er 1374 nieuwe coronagevallen bij.

Wachten op privacy instellingen...
15.25

Landelijk 6918 nieuwe coronabesmettingen

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 6918 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan het gemiddelde aantal van 7137 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zaterdag waren er 7654 nieuwe gevallen geregistreerd.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 16 coronapatiënten overleden. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen 31 patiënten zijn overleden.

14.34

Er liggen nu 730 coronapatiënten op intensive cares

Het aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt behandeld op de intensive cares in Nederland is 730. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag waren dat er iets meer, 734.

Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gedaald, met 31 mensen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2317 mensen vanwege COVID-19. Zaterdag waren dat er 2348.

13.26

Negatieve coronatest nodig wanneer je naar Duitsland wil

Vanaf dinsdag heb je een negatieve coronatest nodig wanneer je van Nederland naar Duitsland reist. Duitsland heeft Nederland bestempeld tot hoogrisicogebied . Nederlanders die naar Duitsland willen, krijgen daarom na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Voor forenzen geldt een uitzondering, zo meldt de NOS.

Nederland is het vierde buurland van Duitsland dat wordt aangewezen als 'hoogincidentiegebied'. Het gaat verder om Polen, Frankrijk en Tsjechië. De Duitse autoriteiten voeren aan de grens met dat laatste land structurele controles uit. Daar worden alle auto's gecontroleerd. In andere grensgebieden gebeurt dat steekproefsgewijs.

Wachten op privacy instellingen...
12.22

Paus roept internationale gemeenschap op coronavaccins te delen

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paasboodschap de internationale gemeenschap opgeroepen de coronavaccins ook met de armste landen te delen. Hij noemde de vaccins 'essentieel in de strijd tegen het virus' en dat 'alle mensen, vooral de kwetsbaren, hulp nodig hebben en recht hebben op toegang tot deze noodzakelijke zorg'.

11.40

Franse minister van Sport vreest voor doorgaan Roland Garros

De Franse minister van Sport houdt er ernstig rekening mee dat Roland Garros zal moeten worden uitgesteld. "We zijn in gesprek met de Franse tennisfederatie om te kijken of we de datum moeten veranderen", zei minister Maracineanu op de Franse radio.

Frankrijk is zaterdag voor de derde keer in een nationale lockdown gegaan vanwege de hoge besmettingscijfers met corona. De wielerklassieker Parijs-Roubaix, die voor 11 april was gepland, is vanwege de pandemie al verplaatst naar het najaar. Dat zou het Franse Open op het gravel van Parijs ook opnieuw kunnen overkomen. Het grandslamtoernooi begint volgens de tenniskalender op 23 mei.

11.35

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn zondagochtend 358 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er vier minder dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend bekend. Het voorbije etmaal werden in de Brabantse ziekenhuizen 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er de afgelopen 24 uur 28 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen werden ontslagen. Zes patiënten werden overgeplaatst en zeven coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

09.54

Britse proef met 'coronapaspoort' begint deze maand


Een proef met coronapaspoorten moet deze maand van start gaan in het Verenigd Koninkrijk. De autoriteiten hopen dat door invoering van zo'n 'paspoort' in Engeland weer sportwedstrijden, conferenties en andere evenementen gehouden kunnen worden, berichten Britse media. Britten moeten straks onder meer kunnen laten zien of ze gevaccineerd zijn en of ze recent een negatieve uitslag hebben gehad.

08.43

Man met wapen aangehouden na negeren avondklok


Een automobilist die de avondklok onnodig negeerde is zaterdagnacht aangehouden op de Tilburgseweg in Spang-Capelle. Dit gebeurde tijdens een reguliere politiecontrole. Achter de bijrijdersstoel vonden agenten een nepvuurwapen. Daarnaast bleek de bestuurder te rijden onder invloed van drugs. Hij wordt zondag verhoord.

06.00

Vernield en vernieuwd: Primera in centrum Den Bosch kan weer open


Rekken vol met kaartjes, boeken en tijdschriften weer op hun plek en de hele winkel in een gloednieuw jasje. De Primera aan de Visstraat in het centrum van Den Bosch is ruim twee maanden na de plunderingen tijdens de avondklokrellen weer helemaal spic en span. Eigenaresse Maaike Neuféglise is trots en gelukkig. "Ik ben zó blij met het resultaat.”

03.41

Amerikaanse overheid grijpt in bij vaccinfabrikant


De Amerikaanse overheid heeft ingegrepen bij een vaccinfabrikant in Baltimore waar eerder vijftien miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin moesten worden weggegooid na fouten tijdens het productieproces, meldt The New York Times. Farmaceut Johnson & Johnson krijgt de touwtjes in handen en in de fabriek mogen geen vaccins meer van AstraZeneca worden geproduceerd. De ingreep is gedaan om toekomstige fouten te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!