LIVEBLOG

Coronanieuws: 981 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

5 april om 10:17 • Aangepast 6 april om 10:28
De teststraat in Breda. (Foto: Collin Beijk)
De teststraat in Breda. (Foto: Collin Beijk)
Ook deze maandag houden we je op de hoogte van al het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Er zijn 981 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagochtend 372 coronapatiënten opgenomen.
  • 'Derde coronagolf mogelijk sneller voorbij dan gedacht'
  • Er is voortaan een negatieve coronatest nodig als je naar Duitsland wilt.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

22.55

OMT-lid: coronapiek halverwege deze maand, situatie wel instabiel

De piek van de derde coronagolf valt naar verwachting lager uit dan eerder gedacht en komt halverwege deze maand. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de laatste prognose, bevestigt OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur.

Waar twee weken geleden verwacht werd dat eind april 1400 intensivecarebedden nodig zijn voor coronapatiënten, denken de experts nu dat de piek halverwege deze maand komt met ongeveer 800 bezette ic-bedden.

"De verklaring is dat het de laatste weken meeviel hoe snel de toename van de bezetting van het aantal ic-bedden was", zegt Bonten in Nieuwsuur. "Daarbij moet opgemerkt worden dat de laatste paar dagen een sterkte toename is van het aantal bezette ic-bedden. Dat zit nu op 746. Dat zal zeker weer invloed hebben op de volgende voorspelling."

22.18

KNVB hoopt eind april op test met publiek in voetbalstadions


De KNVB hoopt dat eind april weer gevoetbald kan worden met publiek in de stadions. Het is de bedoeling dat alle wedstrijden uit een bepaalde speelronde in het betaalde voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) onderdeel worden van een grootschalige pilot van de overheid. Het ministerie van VWS bepaalt welke evenementen daarvoor in aanmerking komen, waarna de lokale autoriteiten toestemming moeten geven om daar publiek bij toe te staan.

20.32

53 nieuwe besmettingen in Drimmelen


In de gemeente Drimmelen zijn sinds het begin van de coronapandemie, bijna een jaar geleden tot vandaag, 1870 inwoners besmet. Dat meldt de gemeente. Dit Paasweekeinde kwamen er tussen vrijdag en maandag weer 53 besmettingen bij.

17.01

Onbegrip doordat duizenden zorgmedewerkers zorgbonus missen

Het had een extraatje moeten zijn, maar duizenden zorgmedewerkers die dachten dat ze de zorgbonus zouden krijgen, grepen ernaast. De overheid stelde slechts een paar eisen op, maar die zijn zo ruim dat werkgevers zelf moesten invullen wie recht had op de bonus en wie niet. En dat leidt tot willekeur, onbegrip en scheve gezichten, meldt RTL Nieuws.

Meer dan 5000 zorgmedewerkers trokken aan de bel bij het meldpunt Zorgbonusgemist.nl. Van zeker 3944 kwam naar voren dat zij aan alle eisen van de overheid hebben voldaan. Maar zij kregen van hun werkgever te horen dat hun bonus toch niet doorging. Het gaat om onder anderen medewerkers in de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, apotheken of verpleeghuizen.

15.55

Petitie voor compensatie van collegegeld 5000 keer getekend

Een petitie voor compensatie van collegegeld is sinds eind februari 5000 keer ondertekend. Die petitie is een initiatief van de actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die groep vindt dat studenten geld moeten terugkrijgen voor het lesgeld dat ze hebben betaald voor 2020-2021. De kwaliteit van het onderwijs is volgens hen sterk gedaald door de coronamaatregelen.

15.52

746 coronapatiënten op intensive cares, 16 meer dan zondag

Op de intensive cares worden op dit moment 746 coronapatiënten behandeld. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag waren dat er 730.

Ook het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is toegenomen. Dat zijn er nu 1628. Zondag waren dat er 1587. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2374 personen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zondag waren dat er 2317.

15.49

RIVM meldt 5365 nieuw besmettingen, lager dan weekgemiddelde

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5365 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan het weekgemiddelde, dat op 6930 ligt.

Zondag werden er 6918 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en zaterdag 7682. De afgelopen dag zijn er acht mensen overleden aan het coronavirus. Zondag werden er zestien sterfgevallen gemeld.

15.26

981 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 981 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er minder dan een dag eerder. Toen kwamen er 1182 nieuwe coronagevallen bij.

Wachten op privacy instellingen...
12.48

Veel paasbezoekers voor tuincentra, meubelzaken en bouwmarkten

Bij tuincentra, meubelzaken en bouwmarkten komen veel bezoekers op deze paasmaandag. Traditioneel trekken deze winkels tijdens de paasdagen grote aantallen mensen. Dit jaar moet vanwege de coronapandemie wel worden gewinkeld op afspraak, waarbij klanten voor een bepaalde tijd binnen mogen komen. Daardoor is het minder druk dan normaal. Een woordvoerster van woon- en interieurketen IKEA zegt dat alles is volgeboekt voor maandag.

De coronamaatregelen worden volgens haar goed nageleefd door de bezoekers. Het tijdslot bij IKEA is 45 minuten. Bij de bouwmarkten van Gamma en Karwei wordt eveneens goed gebruikgemaakt van winkelen op afspraak. Nu mogen maar maximaal vijftig klanten tegelijk naar binnen voor een tijdslot van een half uur.

Een woordvoerster van Gamma en Karwei zegt dat mensen zich goed houden aan de regels en raadt klanten vanwege de beperkte winkeltijd aan van te voren goed na te denken over wat ze willen kopen. Ook bij Intratuin, gespecialiseerd in planten en tuinmeubilair, zitten de meeste tuincentra vol met afspraken. "Het is gezellig druk", laat een woordvoerster weten.

11.56

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagochtend 372 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er iets meer dan zondag, zo maakte het ROAZ maandagochtend bekend. Het voorbije etmaal werden in de Brabantse ziekenhuizen 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er de afgelopen 24 uur 16 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen werden ontslagen. Vier patiënten werden overgeplaatst en vijf coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.14

Britten op vakantie in landen met veel inentingen

Britten kunnen in de zomer mogelijk op vakantie naar een bestemming in het buitenland als daar veel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Premier Boris Johnson maakt dit volgens Britse media rond 18.00 uur in een speech bekend. Hij komt volgens die media met een 'stoplicht' om te bepalen naar welke landen mensen wel of niet kunnen reizen.

Landen die straks als rood worden ingeschaald, gelden als een risico en reizigers die toch daarnaartoe gaan, moeten bij terugkeer tien dagen onder toezicht in een peperduur oord in quarantaine. Vakantiegangers die terugkeren uit een land dat als oranje is ingeschaald, moeten thuis in quarantaine.

De reizigers die in 'groene landen' zijn geweest hoeven enkel een negatieve coronatest mee te nemen. Voor elke reis is wel een meer dan een negatieve coronatest nodig. Het is niet duidelijk wanneer die indeling rood-oranje-groen zal worden gemaakt en het wordt aangenomen dat de buitenlandse reizen niet voor 17 mei op grote schaal worden hervat. Momenteel moet vrijwel iedereen bij terugkeer tien dagen in quarantaine.

10.00

Bekerfinale volleyballers afgelast na positieve coronatesten

De bekerfinale tussen de volleyballers van Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo gaat maandagmiddag niet door. Dynamo heeft de volleybalbond maandagochtend laten weten dat er drie spelers positief getest zijn op corona.

De kans bestaat dat er nog meer spelers van de club uit Apeldoorn besmet zijn. Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo zouden het komende zondag ook voor de eerste keer in de finale van de play-offs tegen elkaar opnemen.

Het is nog onduidelijk of die ontmoeting tussen beide ploegen om de landstitel dan kan plaatsvinden. Lycurgus en Dynamo zouden elkaar maandag in MartiniPlaza in Groningen treffen voor het tweede jaar op rij in de finale van het bekertoernooi. De ploeg uit Apeldoorn moest het vorig jaar in de eindstrijd met 3-1 afleggen tegen Lycurgus, dat toen voor de tweede keer de beker veroverde.

09.00

'Derde coronagolf mogelijk sneller voorbij dan gedacht'

De derde coronagolf wordt mogelijk korter en minder hevig dan eerder gevreesd. Dat melden bronnen rond het OMT aan de site van het AD.

De drukte op de intensive care-afdelingen zou volgens een nieuwe voorspelling half april al zijn piek bereiken. Daarmee zou de derde golf een halve maand eerder op zijn hoogtepunt zijn dan Jaap van Dissel eerder voorspelde. In een briefing aan de Tweede Kamer ging de RIVM-baas er toen nog vanuit dat de derde coronagolf tot begin mei zou blijven aanzwellen.

Het RIVM wil deze uitgelekte prognoses nog niet bevestigen. Vermoedelijk houdt Jaap van Dissel volgende week woensdag weer een technische briefing aan de Kamer. Dan zullen de nieuwe verwachtingen naar buiten worden gebracht. Volgens een RIVM-woordvoerder veranderen de prognoses voortdurend. "Hoe dichter je bij een bepaalde datum komt, hoe meer gegevens je hebt."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...