Liveblog

Coronanieuws: 1125 besmettingen, 'terrassen en winkels op 21 april open'

7 april 2021 om 06:33 • Aangepast 8 april 2021 om 11:53
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn woensdagochtend 410 coronapatiënten opgenomen.
  • Eind april komen er versoepelingen in de horeca, winkels en onderwijs.
  • Er kwamen in Brabant 1125 nieuwe besmettingen bij.
  • Het kabinet start met toegangstesten om samenleving te openen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten.

22.45

AstraZeneca past bijsluiter aan wegens zeldzame bijwerking vaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca past de bijsluiter voor het vaccin tegen het coronavirus aan vanwege de zeldzame, maar gevaarlijke bijwerkingen die kunnen optreden na een prik. Het bedrijf is ook bezig met een onderzoek naar de bijwerkingen.

Woensdag oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat een inenting met het vaccin kan zorgen voor de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het gaat echter om een zeer klein risico en de voordelen van een inenting tegen het coronavirus wegen op tegen de risico's van de prik, aldus het EMA.

AstraZeneca meldt woensdagavond in een verklaring dat het bedrijf probeert te achterhalen wat er bij alle gevallen van ernstige bijwerkingen is gebeurd.

21.45

Een derde coronapatiënten houdt mentale en neurologische klachten

Eén op de drie patiënten die COVID-19 overleven, kampt zes maanden later met aantoonbare geestelijke of neurologische problemen, stellen wetenschappers. Het onderzoek, dat woensdag is verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry, is het omvangrijkste tot dusver naar de mentale schade van zogeheten 'long COVID', waarbij klachten langere tijd blijven aanhouden.

Volgens de auteurs van de studie hebben zij aangetoond dat de kans op hersenschade bij COVID-19 aanzienlijk groter is dan bij andere luchtwegontstekingen. Na het bestuderen van 230.000 patiëntdossiers concludeerden de onderzoekers dat 34 procent zes maanden later was gediagnosticeerd met een neurologische of psychiatrische aandoening.

Paul Harrison, de aan de Universiteit van Oxford verbonden hoofdauteur, stelt dat het geestelijke effect van het coronavirus op de wereldbevolking 'aanzienlijk' kan worden, ondanks het feit dat het individuele risico op schade betrekkelijk laag is. "Veel van deze aandoeningen zijn chronisch", waarschuwt Harrison.

18.50

GGD's prikken ook donderdag niet met AstraZeneca

De GGD's zullen donderdag nog geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Meer dan 1500 prikafspraken worden afgezegd. De prikpauze wordt met een dag verlengd.

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). De waakhond zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, en dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking. Waarom de GGD'en een dag extra wachten, is niet bekend.

18.40

Nederlandse EMA-expert: niet onverwacht dat er bijwerkingen zijn

Dat er bijwerkingen bij een coronavaccin aan het licht komen, zoals bij het coronavaccin van AstraZeneca, is op zich niet onverwacht. Dat zegt Sabine Straus. De Nederlandse is voorzitter van de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). "We zijn op grote schaal vaccins aan het toedienen aan veel gezonde mensen. Het lastige is dat we soms dingen langs zien komen. Soms gebeuren die bij toeval en soms, zoals nu, als mogelijke bijwerking van het vaccin."

De commissie van Straus concludeert dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Die bijwerkingen zijn zeer zeldzaam, benadrukt Straus. Het is volgens haar nog niet duidelijk hoe het AstraZeneca-vaccin de klachten veroorzaakt. Het kan zijn dat het vaccin een immuunreactie oproept.

18.30

De Jonge verwacht beperkte vertraging van prikpauze AstraZeneca

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat het effect van de gedeeltelijke prikpauze met het vaccin van AstraZeneca 'relatief beperkt' zal zijn. Hij wilde nog niet vooruitlopen op het besluit dat hij donderdag neemt over de mogelijke hervatting van het prikken met het vaccin. Maar De Jonge denkt wel dat in april nog steeds de grens van vier miljoen toegediende vaccins wordt bereikt.

Afgelopen vrijdag werd tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60 jaar, vanwege een zeldzame combinatie van trombose en een lage hoeveelheid bloedplaatjes die bij enkele mensen was opgetreden. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA concludeerde woensdag dat het inderdaad gaat om een zeldzame bijwerking, maar zei tevens dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico's.

17.45

'Risicofactoren lastig te bepalen door zeldzaamheid bijwerkingen'

De ernstige bijwerkingen waar mensen heel soms last van krijgen na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca zijn zo zeldzaam, dat het erg moeilijk is om te bepalen welke risicofactoren een rol spelen. Voorzitter Ton de Boer van medicijnwaakhond CBG legde dat woensdag uit.

"Het wordt vooral gezien bij vrouwen onder de 60 jaar", zei de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen over de uitzonderlijke combinatie van stolselvorming in het bloed (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes. "Maar er zijn ook meer vrouwen dan mannen gevaccineerd tot nu toe. Het bepalen van risicofactoren is moeilijk, omdat het zo weinig voorkomt", aldus De Boer.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft producent AstraZeneca opgedragen om meer informatie te verzamelen over het zeer zeldzame ziektebeeld.

17.30

Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht. Het zijn 'extreem weinig' gevallen op 4,5 miljoen mensen over de hele wereld die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen, zo'n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De toezichthouder maakte woensdag bekend dat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de combinatie van klachten aannemelijk is en als bijwerking moet worden geregistreerd. De voordelen van dat vaccin bij de bestrijding van het coronavirus zijn groter dan de risico's, benadrukt het EMA, de toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen in Europa.

Het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Halverwege deze maand worden de eerste voorraden geleverd. Kort erna zouden de eerste mensen gevaccineerd moeten worden. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om dat vaccin eerst aan ouderen en mensen met medische risico's te geven.

17.20

Winkeliersvereniging: heropening kwestie van protocol afstoffen

Een heropening van alle winkels is wat branchevereniging INretail betreft goed mogelijk. Winkels droegen volgens de belangenvereniging weinig bij aan coronabesmettingen voordat de harde lockdown werd afgekondigd, dankzij maatregelen die de branche zelf had genomen. "Het is een kwestie van de protocollen afstoffen. We weten dat we veilig open kunnen", zegt een woordvoerder.

INretail reageert op het nieuws dat het kabinet een versoepeling van coronaregels voor winkels overweegt. RTL Nieuws meldde dat het kabinet werkt aan een plan voor de heropening van winkels die in december gedwongen werden te sluiten. Ingewijden bevestigden vervolgens dat er binnenkort voor winkels wellicht meer mogelijk wordt, maar er is ook nog twijfel of die versoepeling de eindstreep haalt.

"Uiteindelijk zijn het nog geruchten, maar het moet wel weer mogelijk worden om een gezonde omzet te draaien. Dat is nodig om te kunnen leven en te overleven. En dat is nu, met winkelen op afspraak, onmogelijk", stelt INretail.

16.55

Verpleeghuizen met hoge vaccinatiegraad kunnen versoepelen

Verpleeghuizen kunnen hun coronamaatregelen versoepelen als minstens 80 procent van de bewoners twee prikken heeft gehad. Er kunnen dan meer bezoekers komen, activiteiten kunnen met grotere groepen en er kunnen bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis.

Het Outbreak Management Team (OMT) acht deze versoepelingen veilig en het kabinet volgt dat advies, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Ruim een half miljoen bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn inmiddels gevaccineerd, aldus het ministerie. "Dankzij het vaccineren daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk." Vergeleken met december is het aantal besmettingen in deze instellingen met 90 procent gedaald.

16.40

Horeca blij met beweging kabinet

De horeca is blij met de beweging die het kabinet lijkt te maken door vanaf 21 april toe te staan dat de terrassen opengaan. Maar in het gesprek dat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) donderdag heeft met ministers Bas van 't Wout van Economische Zaken en Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie zal de branche ook benadrukken dat er wat haar betreft meer mogelijk is op een veilige manier.

Het kabinet overweegt per 21 april de terrassen te heropenen en de avondklok op te heffen. Deze beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen.

Volgens KHN-voorzitter Willems is ook een eerste fase van de heropening van de horecazaken zelf al mogelijk. Maar bovenal wil hij duidelijkheid hebben. Dat burgemeesters van de grote steden onlangs al hebben gepleit voor het openen van de terrassen kwam voor hem niet als een verrassing. Ook Willems ziet dat de situatie in bijvoorbeeld stadsparken niet meer te handhaven is.

16.30

Meerdere fouten op proefevenementenlijst Rijksoverheid

Op de lijst van proefevenementen van de Rijksoverheid stonden woensdag meerdere fouten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zo stond de molen van Hapert onterecht wél op de lijst. De molenaar zou daar helemaal niets vanaf weten. Er staan meerdere locaties op de lijst die er niet horen. Zo geven camping De Paal in Bergeijk en Landal Het Vennenbos, ook in Hapert, aan verbaasd te zijn dat zij op de lijst staan.

Theaters en poppodia in onder meer Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Maastricht, Arnhem, Breda, Haarlem en Alkmaar doen mee aan de proefevenementen. De poppodia gaan op 22 april open met bekende locaties als het Paard in Den Haag, Hedon in Zwolle, Tivoli in Utrecht en 013 in Tilburg. In de verschillende plaatsen staan onder anderen Danny Vera, Jack Poels, Blaudzun en ROND+ op het podium. Ook de 3FM Awards worden met publiek uitgereikt in Tivoli.

16.07

Kabinet wil per 21 april af van avondklok en sluiting terrassen

Het kabinet wil per 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen.

Minister Ferd Grapperhaus sprak dinsdag weer met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Na afloop zei hij al dat het kabinet werkt aan een openingsplan. "Per 20 april kunnen we stappen zetten."

16.05

EMA na onderzoek: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder dan risico

Ernstige problemen met het bloed moeten inderdaad worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca, oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), concluderen onderzoekers die alle meldingen tegen het licht hebben gehouden.

15.20

1125 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn van dinsdag op woensdag 1125 nieuwe besmettingen geteld. Een forse toename vergeleken met dinsdag, toen er 902 nieuwe besmettingen bij kwamen. In heel Nederland werden 6409 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is aanzienlijk minder dan op voorgaande woensdagen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 46.923 positieve tests gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld 6703 per dag. Het gemiddelde daalt woensdag voor de zesde achtereenvolgende dag.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

RTL Nieuws: 'Eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs '


Het kabinet werkt volgens RTL Nieuws aan 'een breed openingsplan' voor Nederland. Volgens RTL Nieuws zouden de eerste versoepelingen op 21 april kunnen plaatsvinden. Het gaat dan om het openen van de terrassen en winkels. Daarnaast zou de avondklok worden opgeheven en de huidige bezoekregeling versoepeld. RTL Nieuws baseert zich op Haagse bronnen.

14.54

Verwarring rondom testevenementen in Brabant

Verschillende toeristische locaties die op de lijst van coronatestevenementen staan, wisten hier niks van toen de lijst dinsdag gepubliceerd werd. Dit komt naar voren uit een rondgang van Omroep Brabant. Zo geven camping De Paal in Bergeijk, de Molen van Hapert en Landal Het Vennenbos, ook in Hapert, aan verbaasd te zijn dat zij op de lijst staan. "Wij wisten van niks", zeggen ze.

Landal Het Vennenbos in Hapert doet niet mee", zegt een woordvoerder van het vakantiepark. Volgens de lijst van de Rijksoverheid zou er in het zwembad van het park op 17 april gezwommen kunnen worden. Maar dat zwembad wordt momenteel volgens de woordvoerder gerenoveerd en er kan dus helemaal niet gezwommen worden. "We doen er alles aan om van de lijst af te komen."

14.35

Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen


Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Inmiddels staat de teller op 2558, dat zijn er 60 meer dan dinsdag. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 776 coronapatiënten op de intensive cares, een stijging van 26 ten opzichte van de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1782 coronapatiënten. Dat betekent een toename van 34.

13.31

KNVB mikt bij EK op 12.000 toeschouwers per duel en hoopt op meer


De KNVB hoopt komende zomer bij de vier EK-wedstrijden in Amsterdam ten minste 12.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA. Dat heeft de voetbalbond aan de Europese voetbalunie UEFA gerapporteerd. "Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus in juni bestaat de kans dat het er uiteindelijk meer zullen worden", laat de KNVB weten.

"Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek", zegt Gijs de Jong, toernooidirecteur in Amsterdam. "Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn."

12.57

Meer mensen buiten tijdens extra uur voor avondklok


Nederlanders zijn de afgelopen week na het verschuiven van de avondklok meer buiten geweest tussen 21.00 en 22.00 uur. Op woensdag en donderdag waren toen ongeveer drie keer meer mensen op straat. Sinds afgelopen woensdag mogen mensen tijdens dat uur zonder geldige reden buiten zijn. Dat meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), dat hiervoor 10.000 panelleden van 16 jaar en ouder volgt met een app.

11.33

Nieuwe ROAZ-cijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn woensdagochtend 410 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er iets meer (+21) dan dinsdag, zo maakte het ROAZ woensdagochtend bekend. Het voorbije etmaal werden in de Brabantse ziekenhuizen 50 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er de afgelopen 24 uur 33 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen werden ontslagen. Vier patiënten werden overgeplaatst en vier coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.28

Coronahulplijn voor jongvolwassenen


Voor jongvolwassenen bestaat er sinds woensdag een landelijke coronahulplijn. Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en 24 jaar via de Alles Oké?-Supportlijn anoniem een getrainde vrijwilliger spreken over mentale klachten. De hulplijn, een initiatief van De Kindertelefoon, is opgezet omdat jongvolwassenen relatief zwaar gebukt gaan onder de coronamaatregelen.

Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) wees uit dat jongvolwassenen sinds de pandemie steeds minder goed in hun vel zitten. Was het aandeel studenten dat in 2019 psychische problemen ervoer nog een kwart, vorig jaar is dat al gestegen tot een derde. Het SCP verwacht dat dit tot een hoger beroep op de gezondheidszorg zal leiden, maar daar zijn de wachtlijsten lang.

Voor de hulplijn hebben bijna honderd vrijwilligers een meerdaagse training gehad. "Zij zijn getraind in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren", zegt een woordvoerder van de hulplijn. Het is niet de bedoeling dat de dienst de plaats inneemt van de professionele gezondheidszorg. "Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, dan verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp."

Met de supportlijn kan zowel worden gebeld (0800-0450) als gechat (allesoke.nl).

10.54

Zonnestudio's blijven voorlopig dicht


De zonnestudio's blijven voorlopig gesloten. De overheid mocht de keuze maken om die sector gesloten te houden toen ze eind februari enkele coronamaatregelen versoepelde, bepaalde de rechter in Den Haag. De zonnestudiobranche had in kort geding geëist dat ze open mocht en vergeleek zich met de contactberoepen als bijvoorbeeld kappers en schoonheidssalons die wel open mochten.

Branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) had verder aangevoerd dat de sector veilig open kan. Er is volgens SVZ nauwelijks contact nodig tussen personeel en bezoekers van een zonnestudio. Dat doet volgens de rechter echter niet ter zake. De staat moet keuzes maken omdat er niet te veel tegelijk kan worden versoepeld.

De zonnestudiobrache is niet de eerste beroepsgroep die bot vangt bij de rechter. Eerder werden eisen van de horeca en winkels al afgewezen.

09.20

KVK: aantal bedrijven in Nederland blijft groeien


Ondanks de coronacrisis blijft het aantal bedrijven in Nederland gestaag groeien. Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Kamer van Koophandel (KVK) 2.109.363 geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder. In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten vooral veel ondernemers een nieuwe webshop.

Dat er midden in een grote economische crisis per saldo bedrijven bij komen, heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen. Die daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent. Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.

08.25

'Maatregelen VS zitten Europese vaccinmakers dwars'


Omdat de Verenigde Staten toeleveranciers van vaccinproducenten dwingen eerst de Amerikaanse orders te voldoen, komen bedrijven die elders willen produceren in het nauw. De hele wereldwijde toeleveringsketen is daardoor in de war, heeft topman Florian von der Mülbe van de Duitse vaccinmaker CureVac gezegd in een interview in de Rheinische Post.

In die Duitse krant zei hij ook dat hij nog altijd hoopt dat het CureVac-vaccin tegen het coronavirus dit kwartaal wordt toegelaten in Europa. De VS gebruiken een wet uit de tijd van de Koreaanse oorlog, de Defense Production Act, om bedrijven te dwingen productie die ten goede komt aan de strijd tegen het coronavirus prioriteit te geven. Bovendien moeten ze dus eerst in eigen land leveren voor ze mogen exporteren. Daardoor heeft een bedrijf als CureVac meer problemen om aan zaken als chemicaliën, filters, slangen en apparatuur te komen.

CureVac produceert zijn coronavaccin al in een fabriek in het Duitse Tübingen. Verder zullen verschillende andere bedrijven, waaronder grote farmaceuten als Bayer en Novartis het vaccin gaan produceren. Von der Mülbe verwacht nog altijd dat CureVac dit jaar 300 miljoen doses kan leveren.

08.01

FNV: arbeidsomstandigheden vaak nog niet coronaproof


Ruim een jaar na het begin van de coronacrisis zijn er nog altijd werkgevers die weigeren hun personeel thuis te laten werken, terwijl dat makkelijk zou kunnen. En voor de werknemers voor wie het noodzakelijk is om fysiek naar het werk te komen, is het lang niet overal veilig geregeld, zegt vakbond FNV tegen nieuwsradio BNR.

"Regelmatig worden zo onnodige besmettingen opgelopen en daarom is het hoog tijd dat de politiek in actie komt", aldus FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "De Inspectie SZW ziet bijvoorbeeld in de vleesverwerkende industrie de meldingen van besmettingen op de werkvloer weer oplopen." Werkgeversorganisatie AWVN herkent zich totaal niet in het beeld van de FNV.

Volgens woordvoerder Jannes van der Velde is er geen sprake van dat coronamaatregelen met voeten worden getreden. "We hebben juist het idee dat het heel goed gaat, met name bij bedrijven waar mensen niet thuis kunnen blijven. Vergeet niet dat ook werkgevers een enorm belang hebben om te voorkomen dat mensen ziek worden."

06.19

Rode Kruis bracht al 2000 ouderen naar priklocaties

Het Rode Kruis heeft sinds het begin van dit jaar 2000 kwetsbare ouderen naar GGD-priklocaties vervoerd. De vrijwilligers van de hulporganisatie brengen senioren die niet zelfstandig kunnen reizen en ondersteunen hen tijdens de inenting.

"We helpen ouderen die geen beroep kunnen doen op hun familie of vrienden of alternatieve mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld vervoer via de gemeente", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. "We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om gevaccineerd te worden."

06.17

Limburg wil mensen met antistoffen later vaccineren


De provincie Limburg wil dat mensen met antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed later worden gevaccineerd. Zij zijn immers meer immuun voor het virus. De Limburgse gedeputeerde Robert Housmans (Zorg) doet die oproep naar aanleiding van een woensdag gepresenteerd onderzoek van de beide Limburgse GGD'en en Maastricht UMC+ in opdracht van de provincie.

06.15

Bijwerkingen vaccins niet per sekse bekeken

De makers van vijf grote coronavaccins hebben hun gepubliceerde onderzoeksdata over bijwerkingen vrijwel niet uitgesplitst naar sekse. Daardoor is onduidelijk of al in de testfase andere of ernstiger bijwerkingen bij vrouwen optraden dan bij mannen. Dat meldt Trouw na onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer.

Bij het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb kwamen tot vorige week 26.000 meldingen met bijna 152.000 bijwerkingen binnen, waarvan 86,6 procent van vrouwen. Sommige ernstiger bijwerkingen - zoals een zeldzame trombose-aandoening na toediening van het AstraZeneca-vaccin - blijken vooral door vrouwen te worden gemeld.

06.13

Mogelijk vandaag oordeel over AstraZeneca-vaccin

Is er inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie)? Een veiligheidscommissie van de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), heeft daar de afgelopen dagen opnieuw naar gekeken. De deskundigen komen op woensdag, of misschien op donderdag, met hun oordeel.

Enkele tientallen mensen in Europa hebben last gekregen van die zeldzame combinatie van klachten, kort nadat ze het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding.

06.11

Vaccin via neusspray klaar voor volgende testfase

Een coronavaccin dat is ontwikkeld door Intravacc in Bilthoven heeft de eerste testfase goed doorstaan en is klaar om op mensen te worden getest. Het vaccin dat werkt via een neusspray geeft bij proefdieren een zeer goede bescherming tegen het virus, meldt Trouw.

Dat betekent dat het bedrijf zich kan opmaken voor de volgende fase: het testen op veiligheid en werkzaamheid bij de mens. Naar verwachting kan het daar eind dit jaar mee beginnen.

06.10

Eenderde van de COVID-patiënten houdt klachten

Een derde van de patiënten die COVID-19 overleven, kampt zes maanden later met aantoonbare geestelijke of neurologische problemen, stellen wetenschappers. Het onderzoek, dat woensdag is verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry, is het omvangrijkste tot dusver naar de mentale schade van zogeheten 'long COVID', waarbij klachten langere tijd blijven aanhouden.

Volgens de auteurs van de studie hebben zij aangetoond dat de kans op hersenschade bij COVID-19 aanzienlijk groter is dan bij andere luchtwegontstekingen. Na het bestuderen van 230.000 patiëntdossiers concludeerden de onderzoekers dat 34 procent zes maanden later was gediagnosticeerd met een neurologische of psychiatrische aandoening.

06.08

Niet eerder zoveel vestigingen van bedrijven gesloten

Er zijn in Nederland nooit eerder zoveel bedrijfsvestigingen opgeheven als in 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat deze cijfers sinds 2007 bijhoudt. In het coronajaar werden ook meer vestigingen opgericht dan ooit.

In Nederland zijn in 2020 zijn ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven. Dat is 26 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal oprichtingen nam met 1,5 procent veel minder sterk toe, naar 179.000. In verreweg de meeste gevallen gaat het om bedrijven met één medewerker en één vestiging.

06.06

In 2020 stierven meer dan 20.000 mensen aan corona


In 2020 zijn veel meer mensen aan het coronavirus overleden dan gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat ervan uit dat zeker 20.030 mensen vorig jaar zijn gestorven als gevolg van een coronabesmetting. "Van hen overleden 17.357 mensen aan vastgestelde COVID-19", de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Bij 2673 anderen was het coronavirus de vermoedelijke doodsoorzaak.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren tot aan 31 december bijna 11.500 sterfgevallen gemeld. Het was al wel bekend dat het werkelijke dodental hoger lag. Tijdens de eerste golf werd bijvoorbeeld lang niet iedereen getest. Een onbekend aantal mensen is toen overleden aan corona zonder dat überhaupt vaststond dat ze dat virus onder de leden hadden. Het kan ook zo zijn dat sommige sterfgevallen van positief geteste mensen niet zijn gemeld bij het RIVM. Tot en met dinsdag stond het officiële dodental op 16.659.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.