Studenten in Den Bosch voelen weinig voor corona-zelftest: 'Teleurstellend'

9 april 2021 om 08:09 • Aangepast 10 april 2021 om 07:51
nl
Studenten blijken niet massaal bereid om zichzelf te testen op het coronavirus. Dat concludeert het NRC op basis van een eerste grote pilot onder studenten en medewerkers. Voor de ruim drieduizend zelftests die de afgelopen vier weken waren gepland, meldden zich zo’n duizend studenten. Een deel van hen haakte van tevoren al af, anderen kwamen gedurende de pilot niet opdagen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De proef werd uitgevoerd aan Avans Hogeschool, de HAS Hogeschool en het Koning Willem I College in Den Bosch.

Carla Nagel, die als extern projectleider de pilot begeleidde, noemt de deelnamebereidheid van slechts dertig procent in de krant 'zeer teleurstellend en niet genoeg'. Waarom de bereidheid om mee te doen zo gering was, weet ze niet precies. Volgens Carla piekerden sommige studenten er niet over om vrijwillig een stok in hun neus te doen en waren anderen bang voor een vals positieve test, waardoor ze voor niets dagenlang zouden moeten thuisblijven.

Twee keer per week testen
Zelftesten wordt door het kabinet gezien als een van de manieren om vanaf 26 april het hoger onderwijs weer deels te kunnen openen. Studenten zouden zichzelf vanaf die datum twee keer per week moeten testen, waarna ze een dag per week naar de universiteit of hogeschool mogen. Het kabinet trekt 350 miljoen euro uit voor de miljoenen benodigde testen en 135 miljoen voor de logistieke operatie om die testen bij studenten te krijgen.

Verschillende universiteiten en hogescholen houden pilots met zelftesten. De Avans Hogeschool is de eerste die resultaten naar buiten brengt. Belangrijkste les: massaal zelftesten uitdelen heeft niet zoveel zin als het testen vrijblijvend is. Als je straks zoveel testjes verspreidt onder studenten, zal je volgens Carla Nagel 'toch enige vorm van controle moeten inbouwen'.

'Flink wat ruimte voor verbetering'
Over de uitkomst van de pilot aan Avans Hogeschool, laat een woordvoerder van het ministerie weten dat er 'flink wat ruimte is voor verbetering', maar dat de resultaten van andere pilots worden afgewacht 'om te bekijken wat de lessen zijn die hieruit getrokken worden'. Die resultaten worden 1 mei verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.