LIVEBLOG

Coronanieuws: extra vaccins voor ziekenhuispersoneel, valse brief 'RIVM'

10 april om 06:30 • Aangepast 11 april om 09:38
De teststraat in Breda, foto ter illustratie (archieffoto: Collin Beijk).
De teststraat in Breda, foto ter illustratie (archieffoto: Collin Beijk).
Ook deze zaterdag houden we je via een liveblog op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie / ANP
Geschreven door
Redactie / ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 380 coronapatiënten opgenomen, maakte het ROAZ rond elf uur zaterdagochtend bekend.
  • Iets meer besmettingen (1314) in Brabant .
  • Minister Hugo de Jonge wil de verwachtingen temperen over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

22.25

Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca

Huisartsen zien dat veel mensen van zestig jaar of ouder afzien van het nemen van een coronavaccin van AstraZeneca. Omdat het vaccin niet is goedgekeurd voor mensen onder de zestig, zijn ze bang dat het bij hen ook bijwerkingen kan opleveren. Huisartsen vertelden dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Op een priklocatie van huisartsen in Zwolle vertelde huisarts Marco Blanker dat slechts 58 procent van de 60-plussers is komen opdagen voor een AstraZeneca-prik. Huisarts Bart Meijman, met een praktijk in Amsterdam Nieuw-West, sprak zelfs van een opkomst van slechts 40 procent in die doelgroep.

22.07

Extra vaccins voor ziekenhuispersoneel

Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Het besluit kwam zaterdagavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

De vaccins zijn bestemd voor medewerkers die in direct contact komen met patiënten en daardoor een groter risico lopen om besmet te worden met het coronavirus.

17.45

Squashers werken zich in het zweet bij testevenement

Een paar honderd sporters hebben zich zaterdag vol enthousiasme in het zweet gewerkt op de squashbaan in Utrecht. Hier mocht de eerste indoorsportaccommodatie van Nederland weer een dag open in het kader van 'testen voor toegang'. "Wat hebben we je gemist" staat er op een bord bij de ingang. "Het was fantastisch", verzuchten sporters keer op keer op weg naar de uitgang.

Alleen met een negatieve coronatest mochten squashers onder de 27 jaar oud de baan op. De aanwezigen hadden dit er graag voor over.

16.18

Valse vaccinatie-uitnodiging uit naam van RIVM in omloop

Er is momenteel een nepmail in omloop waarin mensen namens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden uitgenodigd voor een coronavaccinatie tegen betaling. In het bericht staat dat een aanvraag voor vaccinatie in behandeling is bij Medicorps, een commercieel coronatestbureau.

Ontvangers van het bericht worden dringend aangeraden niet op de links in de e-mail te klikken, het genoemde telefoonnummer niet te bellen en de e-mail te verwijderen.

Wachten op privacy instellingen...
15.50

RIVM meldt 7725 coronabesmettingen, gemiddelde loopt weer op

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7725 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6770 ligt. Na enkele dagen van daling begon vrijdag het weekgemiddelde weer op te lopen. Die stijging zet zich nu voort.

Het aantal sterfgevallen steeg met 23, vrijdag lag dit nog op 41. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het soms een tijdje voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM. Amsterdam telde drie meldingen van sterfgevallen, Rotterdam één.

15.36

Frauderen met aanvraag coronasteun kinderlijk eenvoudig

Frauderen met de aanvraag van een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is kinderlijk eenvoudig, blijkt uit onderzoek van RTL Z en RTL Nieuws. Zwakke controles en een rammelend inlogsysteem zouden zwendel met de coronasteun makkelijk maken. Inloggen op de naam van een ander is volgens de nieuwszender een koud kunstje, waardoor goedwillende ondernemers in grote problemen kunnen komen.

RTL noemt als voorbeeld Sjuk Veenstra, eigenaar van een klusbedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de instantie die de subsidies uitdeelt, had beslag gelegd op zijn rekening omdat hij gefraudeerd zou hebben met zijn subsidieaanvraag. Maar Veenstra had nooit een TVL-aanvraag gedaan. Uiteindelijk bleek dat een crimineel de aanvraag had weten te doen door middel van eHerkenning. Via de gestolen bedrijfsidentiteit werd er ongeveer 59.000 euro buitgemaakt.

15.22

Iets meer besmettingen in Brabant


In Brabant zijn tussen vrijdag en zaterdag 1314 besmettingen geteld. Dat is 42 meer dan een dag eerder, toen kwamen er 1272 nieuwe besmettingen bij.

Wachten op privacy instellingen...
15.00

Opnieuw iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen


Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op vrijdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met vier naar 2491, meldt het Landelijk Coordinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen drie dagen zijn 67 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen, maar het aantal opgenomen coronapatiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan in de vorige week.

Verpleegafdelingen behandelen nu 1704 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op vrijdag, zestien minder dan op donderdag en op woensdag daalde het aantal met 55. In de drie dagen ervoor was het aantal coronapatiënten op die vleugels juist met bijna tweehonderd toegenomen.

13.13

Petitie compensatie collegegeld massaal ondertekend

Het aantal mensen dat een petitie voor compensatie van collegegeld heeft ondertekend is binnen een week verdrievoudigd. Begin deze week stond de teller nog op vijfduizend handtekeningen, inmiddels zijn dat er ruim 15.000. De petitie is een initiatief van de actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die vindt dat studenten geld moeten terugkrijgen voor het lesgeld dat ze hebben betaald voor 2020-2021. De kwaliteit van het onderwijs is volgens hen sterk gedaald door de coronamaatregelen.

11.09

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 380 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn er 55 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 49 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen werden. Vier coronapatiënten werden overgeplaatst en zeven coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.19

Man met mes negeert avondklok in Tilburg

Een 26-jarige man is vrijdagavond rond elf uur aangehouden in Tilburg omdat hij zich niets aantrok van de avondklok. Een agent zag hem naast de Dongenseweg met een fiets lopen en sprak hem aan. In de tas die de man bij zich had, vond de agent een mes. De man is daarop meegenomen naar het politiecellencomplex, het mes is in beslag genomen.

10.17

Jongeren bekeurd vanwege overtreden avondklok

In Tholen hebben agenten vrijdagnacht zes jongeren tussen de 17 en 21 jaar oud bekeurd omdat ze de avondklok overtraden. De jongeren bevonden zich in een loods aan de Molenvlietsedijk. Agenten, die rond vier uur 's nachts met meerdere eenheden daar naartoe reden, verzochten hen de loods te verlaten maar een 18-jarige man weigerde dit. Hij gedroeg zich heel vervelend. Daarop werd hij aangehouden.

10.15

Compliment voor 'coronatekst'

Even laten weten dat je aan elkaar denkt. In deze coronatijd moet je daar soms wat creatief mee omgaan. Dat deed iemand in Etten-Leur. Om mama/oma te laten weten er aan haar gedacht wordt en dat ze gemist wordt, werd een boodschap op een muur geschreven.

Wachten op privacy instellingen...
09.01

Mensen uit 1949, 1950 en 1951 kunnen alvast prikafspraak maken


De volgende groep Nederlanders is aan de beurt voor een coronavaccinatie. Mensen die in 1949, 1950 en 1951 zijn geboren, kunnen vanaf deze zaterdag alvast online een prikafspraak inplannen. Zij krijgen binnenkort een brief met de uitnodiging thuis. Het gaat om ruim 500.000 mensen, die het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen. Daarvoor kunnen ze terecht bij een van de meer dan tachtig vaccinatielocaties van de GGD'en.

09.00

Moskeeën: 'Vier ramadan thuis met je gezin'


Voor de circa een miljoen moslims in Nederland begint deze week de vastenmaand ramadan. Het is de tweede ramadan in coronatijd. De vastenmaand begint maandag of dinsdag, dat is een beetje afhankelijk van de stand van de maan. Vanwege het coronavirus is het niet mogelijk om grote bijeenkomsten te houden. Het Contactorgaan Moslims en Overheid roept moslims daarom op ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan.

03.30

Halfjaar corona-app: effectief, maar niet door iedereen gebruikt


De app CoronaMelder is deze zaterdag precies een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. In die zin is de applicatie dus effectief, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eerder. Maar lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.

01.12

Toezichthouder VS ziet geen verband Janssen-vaccin en bloedklachten


De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand is overleden die het middel van Janssen ontving en last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca.

23.32

'Geef overgebleven AstraZeneca-vaccins aan de ziekenhuizen'

Omdat alleen 60-plussers nog het coronavaccin van AstraZeneca krijgen, zouden de overgebleven doses aan ziekenhuispersoneel moeten worden gegeven. Die kunnen er dan hun eigen medewerkers mee inenten. Die oproep doet de Federatie Medisch Specialisten. Artsen en verpleegkundigen 'zijn gewend om voor- en nadelen van een therapie af te wegen. Iedereen kan dan zelf kiezen of ze wel of geen vaccin willen', stelt voorzitter Peter Paul van Benthem.

Wachten op privacy instellingen...
23.16

Minister tempert verwachtingen over versoepelingen

Minister Hugo de Jonge wil de verwachtingen temperen over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat zei hij vrijdagavond bij het tv-programma BEAU. Eerder deze week lekte uit dat het kabinet werkt aan een plan om de samenleving weer te openen. De Jonge waarschuwt voor al te veel optimisme. "Toen de buitenwereld hier lucht van kreeg, werd gedacht: holadijee, bloemetjes buiten. Maar in het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...