Syriëganger Fatima H. uit Tilburg moet ruim 2,5 jaar de cel in

12 april 2021 om 14:27 • Aangepast 19 april 2021 om 16:47
nl
De 25-jarige Syriëganger Fatima H. uit Tilburg moet ruim 2,5 jaar de cel in. Dit bepaalde de rechtbank in Rotterdam maandag. Ook legde de rechtbank haar zestien maanden voorwaardelijke celstraf op met een proeftijd van drie jaar. H. krijgt de straf voor jarenlange deelname aan terreurorganisatie IS.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De vrouw reisde op 17-jarige leeftijd uit naar Syrië en bleef tot de val van het kalifaat in door IS gecontroleerde gebieden. H. was getrouwd met een Belgische IS-strijder, die in 2017 om het leven kwam. Met hem kreeg zij twee kinderen. In 2019 keerde ze met haar twee kinderen via Turkije terug naar Nederland. Haar terugkeer zou deels zijn betaald door Samir A., een bekende salafist die momenteel in Nederland wordt vervolgd voor het financieren van terrorisme.

Tijdens haar berechting heeft H. gezegd dat zij de gewelddadige ideologie van IS verafschuwt en dat zij destijds niet heeft geweten dat haar man een strijder was. Ook verklaarde ze dat ze destijds naar Syrië is afgereisd 'om weeskinderen te helpen'. De rechtbank hecht geen geloof aan die verklaring.

Probeerde anderen over te halen
Volgens de rechter heeft zij zich de ideeën van IS eigen gemaakt en haar strijdende man ondersteund. Ook plaatste ze berichten op Facebook over de jihad, maakte ze propaganda, beschikte ze over vuurwapens en probeerde ze anderen over te halen ook naar Syrië af te reizen.

Ten gunste van de vrouw heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat haar vertrek naar Syrië 'een onvolwassen, impulsieve daad' is geweest, waarvan zij de gevolgen niet heeft overzien. Ook weegt de rechtbank de belangen van haar kinderen mee. Het Openbaar Ministerie had 3,5 jaar cel en acht maanden voorwaardelijk tegen H. geëist.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.