Bredase advocaten starten meldpunt om 'onacceptabele werkwijze' van NCTV

12 april 2021 om 15:29 • Aangepast 13 april 2021 om 09:03
nl
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verzamelt op een niet rechtmatige manier informatie over burgers en deelt die met allerlei instanties. Dat zegt het Bredase advocatenkantoor Schouten Legal, dat een meldpunt opricht voor mensen die zich benadeeld voelen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

"Het is onacceptabel dat de NCTV, zonder gemotiveerde reden, systematisch massaal persoonsgegevens verzamelt en deelt van mensen. De rechtstaat komt daarmee in het geding", aldus advocaat Bisar Çiçek van het Bredase advocatenkantoor, dat ook een vestiging in Eindhoven heeft. "Onze rechtsstaat biedt handvatten om tegen ongeoorloofd overheidsoptreden rechtsmiddelen in te zetten." Volgens Çiçek heeft de werkwijze van de NCTV gevolgen voor het dagelijks leven van veel mensen.

Imam Youssef Arkhouch was eerder al een van de gedupeerden omdat de nationaal coördinator zijn persoonsgegevens met twintig gemeenten heeft gedeeld, zegt Çiçek. "De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch verhinderde dat Arkhouch een vaste aanstelling kreeg bij een moskee", aldus de advocaat.

Schadevergoeding
"De burgemeester beweerde op basis van NCTV-gegevens dat de imam zou aanzetten tot radicalisering en geweld." Schouten Legal Advocaten spande een zaak aan met als resultaat dat Marcouch schadevergoeding moest betalen aan Arkhouch en een rectificatie in een krant moest zetten.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aalbersberg erkende zaterdag tegenover NRC dat "de juridische grondslag moet worden verbeterd". Volgens de krant hebben zijn medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten gevolgd. De Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd over de werkwijze van de NCTV

Peter Schouten
Schouten Legal is het advocatenbureau van Peter Schouten, de Bredase strafrechtadvocaat die Nabil B. bijstaat. B. is de kroongetuige in het Marengoproces tegen Ridouan Taghi en andere verdachten, die volgens het OM behoren tot de Mocro-maffia. Schouten bood aan B. bij te staan nadat Derk Wiersum, zijn vorige advocaat, werd vermoord. Eind vorig jaar kreeg de Bredanaar te horen dat hij op een dodenlijst staat en kreeg hij strenge beveiliging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.