Video

Bejaardenhuis van de toekomst is geen tehuis maar een hele wijk

21 april 2021 om 12:00 • Aangepast 21 april 2021 om 22:22
nl
Het bejaardenhuis van de toekomst is geen ouderwets bejaardentehuis, maar een wijk waar oudere bewoners zelfstandig wonen, maar wel alle voorzieningen kunnen vinden die bij een bejaardenhuis horen. Paul Kagie van de stichting Bejaardenhuis van de Toekomst De Helftheuvel in Den Bosch: "Het moet er prettig wonen zijn voor ouderen en jongeren."
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Bijna 3000 bewoners van Den Bosch West zijn ouder dan 65. De meesten van hen zijn prima in staat zelfstandig te wonen. Wel heeft een groeiend aantal bewoners in de wijk meer ondersteuning nodig.

De zusjes Stephany en Hillary Pedro studeren allebei sociaal maatschappelijk werk. Ze hebben bloemetjes naar ouderen gebracht en praatjes gemaakt: "We horen vooral dat de mensen door corona veel alleen zitten en het liefst weer meer contact hebben met de mensen in de buurt. Een bingo vinden ze leuk. Ook horen we dat de ouderen iemand willen die hen af en toe kan vervoeren of een klusje kan doen", zegt Hillary.

"Zo'n wijkteam kent iedereen goed en is ook op de hoogte van ieders kwaaltjes."

Mevrouw Van Gulik vertelt dat ze graag met haar buurtgenoten gaat dansen en sporten op het parkeerterrein. "Ik heb al een geluidsbox met muziek en allerlei spullen om te kunnen trainen", vertelt ze lachend.

De gesprekken hebben een lijst met 'wensen en ideeën' opgeleverd om prettig langer thuis te kunnen wonen. Waar moet je dan aan denken?

  • activiteiten voor én door ouderen,
  • een gezamenlijk restaurant in het gemeenschapshuis,
  • veel vrijwilligers en een wijkteam van zorgwerkers.

Paul Kagie: "Zo'n wijkteam kent iedereen goed en is ook op de hoogte van ieders kwaaltjes. Dat spreekt mensen op hoge leeftijd sterk aan. Daarnaast is er behoefte aan meer vertier over de week verspreid."

Bejaardenhuis van de Toekomst werkt samen met de mensen van Alles voor Mekaar, die in Vlijmen al een een succesvol project hebben opgezet om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Stephany en Hillary Pedro op bezoek om te horen wat ouderen verwachten van bejaardenhuis van de toekomst
Stephany en Hillary Pedro op bezoek om te horen wat ouderen verwachten van bejaardenhuis van de toekomst

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.