Video

Kinderen lopen voor broeder Riccardo, zodat hij hongerigen eten kan geven

15 april 2021 om 20:00 • Aangepast 15 april 2021 om 22:15
nl
Het zijn heel wat kilometers die ze moeten afleggen: kinderen van basisschool Tijl Uilenspiegel uit Deurne lopen een sponsortocht voor broeder Riccardo in Bergamo dat zo hard getroffen werd door de coronacrisis. Ze lopen van Deurne naar de Italiaanse stad en terug: meer dan 1900 kilometer. Op papier dan, want ze lopen de kilometers in hun eigen dorp, waarna ze bij elkaar worden opgeteld.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

In Bergamo woont Susanne Kleijssen. Zij was een van de eersten die ons in Nederland waarschuwde voor de gevolgen van corona. Om zich heen zag ze de hoe de ziekenhuizen en mortuaria overvol raakten en er ambulances af en aan door de straten reden. En ook nu zijn de gevolgen van de crisis nog elke dag voelbaar.

"Elke dag staat er een rij van zo'n 150 mensen bij de kerk voor een warme maaltijd."

Dus toen de school haar benaderde voor een goed doel voor hun jaarlijkse sponsortocht, had ze wel wat ideetjes. “Het geld gaat nu naar broeder Riccardo, van de Kapucijner Kerk hier in het centrum van Bergamo”, vertelt ze. Die kan het namelijk goed gebruiken. “Elke dag staat er een rij van zo’n honderdvijftig mensen bij de kerk, die er gratis een warme maaltijd kunnen krijgen. En sinds de coronacrisis is dat aantal flink opgelopen.”

Ook in Bergamo ligt de economie nog op zijn gat. “Best veel mensen hebben hun baan verloren. En dat zie je nu aan hoeveel mensen er in de rij bij de kerk staan.” Broeder Riccardo is in ieder geval erg blij met de actie, weet Susanne. “Ik ben afgelopen week een paar keer bij hem gaan kijken, het is een heel vriendelijke jonge man”, vertelt ze. “En natuurlijk is hij heel blij met de actie. De kerk werkt met heel veel vrijwilligers, maar al dat eten dat wordt uitgedeeld elke dag, moet wel gewoon gekocht worden.”

"Ik denk dat ze ook nog wel terug kunnen lopen!"

Voor basisschool Tijl Uilenspiegel was het een perfect goed doel om voor te lopen. “Natuurlijk hebben ook in Nederland een boel mensen het zwaar door de coronacrisis”, vertelt Moniek Slaats, aspirant-directeur van de school. “Maar Bergamo is echt vanaf het begin van de coronacrisis ontzettend hard geraakt. We vonden het een mooie gedachte om dan juist daar wat voor te doen. En het is een mooie afstand, die de kinderen dan samen kunnen lopen.”

Normaal gesproken organiseert de school hun jaarlijkse sponsortocht op de atletiekbaan. Maar in grote groepen zoveel mogelijk rondjes lopen, dat gaat nu niet. Dus werd er nagedacht over wat nog wél kon. “Alle kinderen lopen nu zelf hun rondjes”, legt Slaats uit. “Daarvoor gebruiken ze de Ommetje-app. Daarin wordt precies bijgehouden hoeveel ze hebben gewandeld. En al die afstanden tellen we bij elkaar op.” Zo komen de kinderen samen hopelijk naar Bergamo. “Dat moet lukken”, denkt Moniek. “En ik denk dat ze zelfs ook nog wel terug kunnen lopen!”

"Het filmpje van broeder Riccardo motiveert de kinderen enorm."

Vrijdagochtend is de aftrap van de virtuele voettocht. En de kinderen hebben er zin in, vertelt Moniek. “Ze hebben allemaal Italiaanse vlaggen meegekregen om te kleuren en voor het raam te hangen en dat broeder Riccardo een filmpje heeft opgenomen om ze succes te wensen, dat motiveert ook enorm.”

Op de vrijdag voor de meivakantie hopen de kinderen van Tijl Uilenspiegel aan te komen bij broeder Riccardo in Bergamo.

Het kerkje van broeder Riccardo in het centrum van Bergamo (foto: Susanne Kleijssen)
Het kerkje van broeder Riccardo in het centrum van Bergamo (foto: Susanne Kleijssen)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.