NAC speelt in doelpuntrijke wedstrijd gelijk tegen Roda JC

16 april 2021 om 20:54 • Aangepast 19 april 2021 om 11:45
In een spectaculaire en doelpuntrijke wedstrijd heeft NAC vrijdagavond gelijkgespeeld tegen Roda JC. In Kerkrade werd het 3-3. NAC kwam driemaal terug van een achterstand waarbij twee van de Limburgse goals ook nog eens onterecht toegekend werden. In de strijd om de zo gewilde tweede plaats laat NAC twee belangrijke punten liggen. Vier zaken die opvielen in het Parkstadion.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

1. Coronagevallen
NAC heeft voor de tweede keer dit seizoen te maken met meerdere coronagevallen in de selectie. De ploeg van trainer Steijn moest het daarom tegen Roda JC stellen zonder de zieke keeper Nick Olij en linksback Michaël Maria. Ook Anouar Kali en Chiel Kramer zijn de klos, maar die spelen nooit. De uitbraak is bij NAC gelukkig niet zo groot als een half jaar geleden toen acht spelers besmet raakten. In het doel stond in Kerkrade nu Roy Kortsmit en Jehtro Mashart speelde linksachter.

2. Beginfase voor de thuisploeg
Opvallend was dat de NAC-coach ook gekozen had voor een andere speelwijze. Waar hij voornamelijk 4-3-3 speelt, trad de Bredase ploeg nu in een 5-3-2 opstelling aan. Een ingreep die waarschijnlijk was ingegeven door de thuiswedstrijd van NAC tegen de Limburgers. In de beginfase zette het echter geen zoden aan de dijk. Roda JC maakte de dienst uit in eigen stadion en kreeg een paar goede kansen.

3. Vier goals voor rust, twee onterecht
Maar in de 23e minuut was het alsnog raak. Uit een corner werd de bal op de paal gekopt, waarna Ali Messaoud de rebound eenvoudig binnen kon knikken. Een goal die onterecht werd goedgekeurd, want de Roda-speler stond eerder al buitenspel.

Het leek NAC wel wakker te schudden en de ploeg kwam in de 31e minuut op gelijke hoogte. Lewis Fiorini schoot in eerste instantie nog op de paal, maar kon daarna alsnog de 1-1 binnenschieten. Een nieuwe blunder van de grensrechter luidde kort daarna echter opnieuw een voorsprong voor Roda JC in. Hoewel de bal al over de achterlijn was geweest, mocht Amir Absalem de bal toch voorgeven en Thijmen Goppel onterecht de 2-1 laten scoren.

"Bij die eerste goal kan ik me nog voorstellen dat de arbitrage de mist in gaat", zegt doelman Roy Kortsmit. "Maar bij de tweede gaat het echt nergens over. Ik werd op dat moment ook helemaal gek. Heb ik geel gekregen? Oh, dat kan ik me niet herinneren."

NAC ging opnieuw goed met de tegenslag om en kwam in de 37e minuut op gelijke hoogte. Op aangeven van Lex Immers ramde Mounir El Allouchi de bal van zo'n achttien meter prachtig in de rechterbovenhoek. Na een lastig begin was NAC in Kerkrade twee keer door de arbitrage gefopt maar kwam ze zo toch weer helemaal terug in de wedstrijd.

4. Nog meer goals, geen winnaar
Het doelpuntenfestijn ging na rust vrolijk verder. Eerst scoorde Danny Bakker in de 52e minuut en tien minuten later was het de beurt aan NAC-spits Mario Bilate die er 3-3 van maakte. Dat was voor beide ploegen niet genoeg en de strijd ging door. Het duel had een winnaar nodig, want NAC is nog altijd op jacht naar de tweede promotieplek en Roda JC moest de play-offs veiligstellen. Het lukte uiteindelijk geen van beide ploegen. Door het gelijke spel moet NAC afwachten wat de concurrentie op zaterdag en zondag doet om te zien of de tweede plek nog een realistische doelstelling is.

"Een overwinning was hier gezien het spelbeeld niet realistisch", zegt Roy Kortsmit die prima keepte. "De tweede plek zal lastig worden, maar ik ben ervan overtuigd dat de concurrenten nog punten laten liggen. Wij moeten zelf nog vier duels winnen. Maar we hebben het niet in eigen hand."