Radio 538 betreurt ophef, maar afgelasting Oranjedag is niet aan ons

18 april 2021 om 12:10 • Aangepast 19 april 2021 om 12:45
nl
Als het aan Radio 538 ligt, gaat het Oranjedagfeest op 24 april in Breda gewoon door. De zender betreurt de ophef die rond het evenement is ontstaan, zo laat een woordvoerder van Talpa weten. "We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat."
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het feest op het Chasséveld in Breda waar tienduizend bezoekers bij mogen zijn, is het grootste Fieldlab-testevenement in Nederland tot nu toe. Er ontstaat steeds meer commotie rond het evenement. Dit nadat chirurg Rogier Crolla van het Amphia Ziekenhuis in Breda zaterdag een petitie begon tegen het evenement.

Binnen 24 uur werd de petitie meer dan 100.000 keer ondertekend. Talpa benadrukt dat het evenement met goedkeuring van het kabinet wordt georganiseerd en dat de gemeente Breda graag gaststad is.

"Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee", aldus een woordvoerder van Talpa. De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan een miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

'Veel maatregelen'
Volgens een woordvoerder van Fieldlab Evenementen ondertussen moeten Radio 538, de landelijke overheid of de gemeente Breda beslissen of Oranjedag doorgaat. "Het is absoluut niet onze intentie een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen", aldus de zegsman. "Sterker nog, we denken dat we aan de hand van onze resultaten iets betekenen voor de samenleving."

Dat kan volgens Fieldlab ook in Breda. "We voeren onderzoek uit en durven te stellen dat we rondom 538 Oranjedag, samen met de organisator, veel maatregelen nemen om voor een zo veilig mogelijk evenement te zorgen."

Over een eventuele afgelasting gaat Fieldlab niet. "Fieldlab Evenementen heeft toestemming van het kabinet gekregen voor opschalingstesten met een hogere bezoekerscapaciteit. 538 Oranjedag is een van de twaalf opschalingstesten. De nieuwe reeks praktijkonderzoeken moet voldoen aan diverse criteria, zoals opschalen, verbreden en verdiepen. We realiseren ons terdege dat dit een absoluut voorrecht is, zeker met een blik op het huidige beeld, waar versoepelingen voorlopig nog even uitblijven."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.