Kuifmangabey geboren in de Beekse Bergen: 'Uniek in de wereld'

20 april om 10:46 • Aangepast 29 april om 17:26
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
(beeld: Beekse Bergen)
1/2 WEB_kuifmangabey.Copy.01.transfer
In Safaripark Beekse Bergen is begin deze maand een kuifmangabey geboren, zo werd dinsdag bekendgemaakt. En dat is uniek. Het is wereldwijd het enige jong van deze apensoort dat te bewonderen is in een dierentuin, volgens het park in Hilvarenbeek.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Het gaat heel goed met het jong. We hebben hem of haar al zien drinken bij moeder Mona", vertelt hoofd dierenverzorging Kris Jansen. "Zij beschermt haar kleine goed, waardoor we het jong nog niet van dichtbij hebben kunnen zien. We weten dus nog niet of het om een mannetje of vrouwtje gaat."

Kuifje
De kuifmangabey is, zoals de naam al verklapt, te herkennen aan de kuif bovenop zijn kop. Deze gebruikt hij om te communiceren. Normaal gesproken staat de kuif recht omhoog, maar als deze dieren zich bedreigd voelen, beweegt de kuif een beetje op en neer. Door zijn kuif naar achteren te richten, laat de aap zien dat hij boos is.

De kuifmangabey kan leeft hoog in bomen en komt heel af en toe naar beneden om te drinken of om voedsel te zoeken. De aap kan dan ook enorm goed klimmen. Daarnaast kunnen ze tot wel vijf meter ver springen. Hierbij is hun lange staart heel handig: deze zorgt voor evenwicht tijdens het lopen en springen door de bomen.

Bedreigd
De kuifmangabey komt voor in Congo en leeft daar in de subtropische en tropische regenwouden. Het aantal apen neemt in rap tempo af. “Dat heeft te maken met de verwoesting van hun leefgebied door boskap, mijnbouw en het aanleggen van wegen en spoorwegen", legt Jansen uit. Ook wordt er op deze apen gejaagd vanwege hun vlees. “Daarnaast heeft de kuifmangabey te maken met oorlog in hun leefgebied." Daarom is er een fokprogramma voor de dieren.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...