Liveblog

Coronanieuws: 1642 nieuwe coronabesmettingen, Belgen tot tien uur op terras

23 april 2021 om 07:00 • Aangepast 24 april 2021 om 07:12
nl
Ook deze vrijdag hielden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 381 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
  • Kerken en moskeeën kunnen dicht bij coronabrandhaard
  • 130.000 testafspraken gemaakt voor proefuitjes
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

17.54

Breda gaat als eerste stad de plaatselijke horeca helpen

Breda gaat als eerste stad in Nederland de plaatselijke horeca helpen met een herstelplan. Het plan is beklonken voor als de terrassen weer open mogen. Er wordt soepel omgegaan met onder meer terrasbelasting uit de coronaperiode en komen er extra mogelijkheden om het omzetverlies terug te verdienen. En belangrijk: handhavers zwaaien bij een Brabants kwartiertje niet direct met een boete.

17.53

Geen Nederlanders op Duitse ic's

Nederland hoeft vooralsnog geen beroep te doen op Duitsland om coronapatiënten die op de intensive care liggen over te nemen. Een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat weten dat de contacten met Duitsland er wel zijn, maar 'het is nu nog niet aan de orde'.

Momenteel liggen er dan ook geen Nederlandse coronapatiënten op de Duitse ic's. Vrijdag werd bekend dat België Duitsland opnieuw heeft gevraagd ernstig zieke coronapatiënten over te nemen, omdat op de intensivecareafdelingen in eigen land nauwelijks plaats meer is.

17.29

KNVB en clubs hopen om vaker publiek bij wedstrijden

De KNVB en de voetbalclubs uit de Eredivisie hopen dat ze na de pilot van dit weekeinde ook volgende week en in het restant van het seizoen publiek kunnen ontvangen in de stadions. De clubs zijn in afwachting van toestemming van de overheid. Het demissionaire kabinet heeft een wetsvoorstel in de maak, waarmee testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot onder meer sportevenementen.

17.25

Coronasluiting kost Efteling tienduizenden abonnees

Door de gedwongen sluiting tijdens de coronacrisis, heeft de Efteling tienduizenden abonnees verloren. Zo'n dertigduizend abonnementhouders zegden op. Dat meldt het pretparkweblog Looopings. Het is eenderde van hun abonnees: voor corona had de Efteling 90.000 abonnees, daar zijn er nu nog 60.000 van over.

17.00

Belgen mogen tot tien uur op het terras

Belgen mogen over twee weken tot 22.00 uur 's avonds op het terras zitten. Ze mogen met maximaal vier personen een tafeltje nemen, hebben de autoriteiten volgens Belgische media besloten.

16.54

Nog niet duidelijk of EU AstraZeneca voor de rechter sleept

De Europese Unie is er nog altijd niet uit of ze vaccinmaker AstraZeneca voor de rechter wil dagen. "Er is nog geen besluit gevallen", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De commissie en de EU-landen wikken en wegen al dagen of de tijd rijp is voor gerechtelijke stappen tegen AstraZeneca, dat al maanden veel minder coronavaccins levert dan is afgesproken. Ook in het tweede kwartaal voldoet de Brits-Zweedse fabrikant bij lange na niet aan zijn verplichtingen.

16.19

EMA: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder dan nadelen voor alle leeftijdsgroepen

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen zwaarder dan de risico's ervan voor volwassenen in alle leeftijdsgroepen. Dat heeft het Europees geneesmiddelenbureau EMA laten weten na een nadere bestudering van het vaccin.

Het EMA concludeerde eerder weliswaar dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de organisatie zegt dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen. De nadelen werden vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar.

16.09

Meer uitvaarten door corona, uitvaartbedrijf Monute ziet omzet stijgen

Uitvaartbedrijf Monuta zag de omzet in coronajaar stijgen doordat het aantal uitvaarten toenam. Toch heeft de pandemie de resultaten van de onderneming negatief beïnvloed, onder meer doordat vanwege de lockdownmaatregelen maar een beperkt aantal mensen bij een uitvaart aanwezig mocht zijn. Daardoor zijn uitvaarten goedkoper omdat er bijvoorbeeld minder wordt betaald voor catering. De verzekeringstak van Monuta moest verder vaker uitkeren door de oversterfte in 2020.

15.42

Landelijk iets minder nieuwe coronagevallen: 9292 nieuwe besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn bij het RIVM 9292 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 321 minder dan de voorgaande dag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 58.215 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8316 nieuwe besmettingen per dag.

15.37

600 coronapatiënten thuis die eigenlijk in het ziekenhuis horen

Zo'n 600 coronapatiënten die eigenlijk ziekenhuiszorg nodig hebben verblijven thuis, krijgen daar zuurstof toegediend en worden op afstand in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat meldt NU.nl op basis van opgevraagde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De honderden coronapatiënten zouden bij voldoende ruimte in de ziekenhuizen op een verpleegafdeling hebben gelegen. Het gaat dus niet om patiënten die intensivecarezorg nodig hebben, die kunnen gewoon op de intensive cares terecht, benadrukt een woordvoerder van het LCPS.

15.32

Productie van Pfizer- en Moderna-vaccins kan omhoog

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA stemt in met maatregelen om de productie van Pfizer-coronavaccins in Puurs in België te vergroten. Ook bij Moderna in Spanje wordt meer mogelijk.

De verruimingen in Puurs zullen naar verwachting 'een aanzienlijke impact' hebben op de levering van het COVID-19-vaccin van Pfizer en BioNTech in de Europese Unie, zegt het EMA in een verklaring.

15.25

1642 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 1642 nieuwe besmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er bijna honderd meer dan een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
15.18

Twee coronapatiënten minder op ic's, flinke daling in ziekenhuizen

Er liggen twee coronapatiënten minder op de Nederlandse intensive cares dan op donderdag. In totaal liggen 837 mensen op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal COVID-patiënten op de ic's ligt al sinds afgelopen zaterdag boven de 800. Op de verpleegafdelingen liggen vrijdag 1776 coronapatiënten, 67 minder dan donderdag. In totaal liep het aantal patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen terug met 69 tot 2613. Dat is de grootste daling van deze maand.

15.00

Ook kerken en moskeeën kunnen dicht bij coronabrandhaard

Gemeenten krijgen de bevoegdheid om ook kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten, als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het kabinet neemt een advies daartoe van de Raad van State over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het kabinet wil bij wet vastleggen dat gemeenten bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden tien dagen mogen sluiten in het geval van een coronabrandhaard. Het wilde aanvankelijk levensbeschouwelijke gebouwen daar evenwel van uitsluiten, in verband met het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

14.45

Zo'n 130.000 testafspraken gemaakt voor proefuitjes

Testen voor Toegang heeft inmiddels in totaal ongeveer 130.000 aanmeldingen binnengekregen voor de gratis sneltests die toegang verlenen tot voetbalwedstrijden, dierentuinen, musea en andere evenementenlocaties. Dat laat Testen voor Toegang weten aan het ANP.

Voor evenementen op doordeweekse dagen werden deze week 18.000 testafspraken gemaakt. Dit weekend, als een beperkt aantal fans welkom is in enkele voetbalstadions, staan vooralsnog meer dan 40.000 testafspraken op de planning. De overige afspraken werden eerder al gemaakt.

Volgens cijfers van de Rijksoverheid waren er van het begin van de pilot, twee weken terug, tot en met komend weekend zo'n 210.000 plekken voor mensen die eropuit willen. Daarvan lijkt nu dus 62 procent geboekt. Het is mogelijk met één negatieve sneltest binnen veertig uur naar meerdere poppodia, attractieparken of andere aangesloten evenementenlocaties te gaan.

13.50

Gemeenten: verlaag boete voor schending verplichte quarantaine

Het wetsvoorstel over de invoering van de quarantaineplicht zou op twee punten verbeterd moeten worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In plaats van een plicht tot meewerken zouden mensen in quarantaine volgens de VNG verplicht moeten worden om bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld door hun deur te openen als een toezichthouder van de gemeente langskomt. Ook moet het boetebedrag lager: van 435 euro naar 339 euro.

13.47

Duitsland gaat gebruik Janssen-vaccin nog niet beperken

Duitsland ziet nog geen reden om het gebruik van het Janssen-vaccin te beperken. Het hoofd van gezondheidsdienst Paul-Ehrlich-Institut noemde het middel vrijdag veilig en effectief. Er zijn volgens Klaus Cichutek veel minder meldingen over mogelijke ernstige bijwerkingen bekend dan bij het coronavaccin van AstraZeneca.

Duitsland besloot eerder wel het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken. Alleen 60-plussers krijgen dat middel. Dat heeft te maken met zorgen over mogelijke bijwerkingen. Ingeënte mensen hadden last gekregen van een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

13.45

LHV wil juridische duidelijkheid over AstraZeneca-prik 60-minners

Artsen moeten snel duidelijkheid krijgen over de juridische consequenties als ze het coronavaccin AstraZeneca toch geven aan andere mensen dan voor wie de overheid het ter beschikking stelt. Dat zegt de Landelijke Huisartsenvereniging LHV. Het is nu bijvoorbeeld niet uitgesloten dat ze aansprakelijk worden gesteld als een prik met AstraZeneca bij een patiënt jonger dan 60 verkeerd uitpakt, bijvoorbeeld door nabestaanden.

13.25

België vraagt Duitse ic's om coronapatiënten op te nemen

België heeft opnieuw aan Duitsland gevraagd ernstig zieke coronapatiënten over te nemen. Op de intensivecareafdelingen van de Belgische ziekenhuizen is nauwelijks plaats meer.

Het aantal besmettingen in België stijgt weliswaar al een poos niet, maar het blijft wel hoog. De ziekenhuizen liggen al sinds oktober te vol, en door de aanhoudende overbelasting van de zorg valt personeel uit. Daardoor kunnen ze nog minder patiënten opnemen.

13.20

Hockeybond beëindigt alle competities, hoofdklasse gaat wel door

De Nederlandse hockeybond heeft alle competities voor dit seizoen beëindigd, met uitzondering van de hoofdklasse. Dat besluit nam de KNHB, dat ruim 240.000 leden heeft, naar aanleiding van het gepresenteerde openingsplan van het kabinet met betrekking tot het coronavirus en de persconferenties van eerder deze maand.

De hockeysters en hockeyers in de hoofdklasse naderen de ontknoping in de vorm van de play-offs. Bij de mannen gaat Bloemendaal aan de leiding, bij de vrouwen Amsterdam.

13.15

St Jansdal Harderwijk schrapt planbare operaties

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk (Gelderland) heeft besloten om alle planbare operaties voor de komende twee weken af te zeggen. Die ingreep is nodig om de zorg voor coronapatiënten en acute zorg te kunnen blijven leveren, aldus het ziekenhuis vrijdag.

"Door het afschalen van de operatiecapaciteit komen handen vrij die heel hard nodig zijn voor de ic-zorg", stelt St Jansdal in een verklaring. Op de intensive care van het ziekenhuis neemt de druk toe. "De huidige situatie begint op de situatie van het voorjaar van 2020 te lijken", zegt een ic-verpleegkundige van het ziekenhuis.

12.49

Groei wereldhandel toont herstel coronacrisis

De wereldwijde handel is in februari met 0,3 procent gestegen. Daarmee zien we een verder herstel van de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Planbureau (CBP). De wereldhandel ligt inmiddels al weer hoger dan voor de coronacrisis. Volgens het CPB was er vooral groei van de handelsvolumes in opkomende landen in Azië, zoals India, Thailand, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië. Ook in het eurogebied was een groei te zien. In China was juist een daling, net als in de Verenigde Staten.

Wachten op privacy instellingen...
12.30

De Jonge: eventueel restant AstraZeneca naar 65- en 66-jarigen

Huisartsen die onbedoeld op een dag AstraZeneca-prikken overhouden, omdat er te weinig mensen van 60 tot en met 64 jaar zijn komen opdagen, moeten die toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar. Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden de prik ook geven aan 60-minners, maar alleen in individuele gevallen. Bovendien kunnen ze aansprakelijk worden gesteld als er dan iets mis zou gaan, omdat deze doelgroep niet binnen de richtlijnen valt, zegt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag.

Hij reageerde op een Twitterbericht van een huisarts die zestig vaccins de prullenbak in gooide, omdat er te weinig mensen van 60 tot 64 jaar langskwamen. Deze doelgroep is nu aan de beurt. De Jonge noemt dat 'doodzonde' en wijst erop dat 'we voorzichtig om moeten gaan met AstraZeneca', omdat de leveringen van deze leverancier elke week verschillen en tegenvallen. Volgens de demissionair bewindsman zijn er bovenarmen genoeg om te prikken van mensen boven de 60 jaar.

12.10

Japan roept noodtoestand uit vanwege opmars coronavirus

Japan heeft drie maanden voordat de Olympische Spelen van start moeten gaan de noodtoestand uitgeroepen vanwege het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus.

Premier Yoshihide Suga zegt dat de noodtoestand geldt voor de regio's rond de steden Tokio, Kyoto, Osaka en Hyogo. De Olympische Spelen worden gehouden in Tokio. Het sportevenement stond eigenlijk gepland voor de zomer van 2020, maar werd toen afgelast vanwege de coronapandemie.

11.35

Minder coronatestbewijzen en -uitslagen door storing

Door een storing geeft de CoronaCheck-app momenteel niet aan iedereen de testbewijzen die toegang verlenen tot de uitjes van de proef Testen voor Toegang. Ook wachten sommige mensen al sinds donderdag op een sneltestuitslag, die normaal binnen het half uur bekend is. Hoe lang de storing nog duurt, en hoeveel mensen erdoor zijn getroffen, is niet bekend.

11.15

381 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen

381 coronapatiënten liggen momenteel in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 21 minder dan een dag eerder. Zo blijkt uit cijfers van het ROAZ. Verder zijn het afgelopen etmaal 61 mensen met corona ontslagen uit het ziekenhuis, zijn er 4 mensen overgeplaatst en 8 mensen overleden.

11.10

Gommers: 'Volgende week mogelijk code zwart'

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers maakt zich zorgen om de toename van het aantal coronapatiënten op de intensive care en op andere ziekenhuisafdelingen. "We zijn bang dat we volgende week misschien in 'code zwart' terecht komen als het aantal besmettingen niet snel gaat dalen", zeg hij in de podcast Virusfeiten.

11.00

Vierdaagsefeesten Nijmegen gaan toch niet door

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen gaan in juli toch niet door. De stichting die de feesten rondom de Vierdaagse organiseert heeft maandenlang gewerkt aan verschillende scenario's om het grootste buitenevenement van Nederland toch binnen de coronaregels te kunnen organiseren.

Deze week is echter in overleg met de gemeente Nijmegen en de hulpdiensten besloten dat het niet gaat lukken binnen aanvaardbare risico's, zegt directeur-bestuurder Joris Bouwmeister van de Stichting Vierdaagsefeesten. De Vierdaagsefeesten trekken jaarlijks ruim 1,6 miljoen bezoekers.

Wachten op privacy instellingen...
10.35

ACM blokkeert doorschakeldienst naar aanbieder coronatesten

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een commerciële doorschakeldienst geblokkeerd die bellers doorverbindt naar een aanbieder van betaalde coronatesten. De kosten voor het bellen via de doorschakeldienst bedragen 90 cent per minuut en tikken door nadat de beller is doorverbonden.

Het gaat om dezelfde doorschakeldienst die bellers tot voor kort via een ander 0906-nummer doorverbond naar onder meer de GGD voor het maken van een afspraak voor een coronatest. Ook toen greep de ACM in door het nummer te blokkeren. De opschorting duurt maximaal acht weken.

09.50

België wil strengere maatregelen na uitbraak India-variant

België wil de regels verscherpen voor reizigers die uit hoogrisicogebieden zoals Nederland komen. De zevendaagse quarantaine die zij moeten uitzitten, moet strenger worden. Zo wil de federale regering voorkomen dat de Indiase variant van het coronavirus of andere meegereisde gevaarlijke mutanten worden verspreid.

Nu mogen mensen in quarantaine nog de deur uit voor noodzakelijke boodschappen of een bezoek aan apotheek of dokter. Maar daar wil minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) liefst vanaf, zei ze op de Belgische nieuwszender Radio 1.

09.40

Willem II in 'vol' stadion met 2000 fans tegen RKC


Willem II kan vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk rekenen op de steun van 2000 supporters. De laatste beschikbare kaarten voor het duel in het Koning Willem II-stadion zijn vergeven, meldt Willem II. Bij alle wedstrijden van deze speelronde in de Eredivisie mogen de thuisclubs een beperkt aantal toeschouwers naar binnen laten, in het kader van een grootschalige landelijke pilot.

Vrijwel alle bezoekers moeten vooraf een sneltest doen en mogen naar binnen als ze negatief testen op het coronavirus. Alleen kinderen tot en met 11 jaar mogen zonder test naar binnen. Alle toeschouwers moeten op de tribunes 1,5 meter afstand van elkaar houden, ook familieleden. Ze mogen hun mondkapje af doen zodra ze zitten.

De Brabantse derby tussen Willem II en RKC zou om 20.00 uur beginnen, maar is in verband met de avondklok en het toestaan van publiek vervroegd naar 18.45 uur.

08.25

VS onderzoekt sterfgeval na prik met Janssen

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft een onderzoek ingesteld naar nog twee patiënten die na vaccinatie met het Janssen-vaccin ernstige klachten kregen. Een vrouw uit Oregon kwam te overlijden en in Texas belandde een vrouw in het ziekenhuis.

De autoriteiten in de VS adviseerden vorige week het gebruik van het Leidse coronavaccin tijdelijk stil te leggen. Zeker zes mensen hadden na vaccinatie te maken gekregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. De VS hadden toen al zo'n zeven miljoen mensen gevaccineerd met het middel.

06.15

ROAZ-voorzitter: 'Neemt niemand het serieus?'

ROAZ-voorzitter Bart Berden had graag gezien dat het kabinet niet had gekozen voor versoepelingen, zegt hij tegen het Brabants Dagblad. Zorgmedewerkers van de Brabantse ziekenhuizen stellen massaal hun vakantie uit, terwijl dit weekend vijf concerten in Brabant op de planning staan en woensdag terrassen en winkels weer opengaan. Voor Berden een droevig contrast. "Want waar doen we het dan allemaal voor? Neemt niemand het serieus waar we mee bezig zijn?"

05.00

Coronasteun voor woonlasten verschilt sterk tussen gemeenten

Van maximaal 2000 euro per maand in Amstelveen tot slechts 150 euro in Nissewaard: het bedrag dat mensen bij wijze van coronasteun kunnen aanvragen om hun vaste woonkosten te betalen verschilt sterk per gemeente. Dat meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van een onderzoek naar de zogeheten Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de TONK-regeling, die in het leven is geroepen om huishoudens die inkomsten mislopen door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van hun vaste woonkosten zoals de huur, hypotheek en gemeentelijke heffingen.

03.30

Bekendmaking gekozen sneltesters voor deels heropenen Nederland

Stichting Open Nederland maakt vrijdag bekend welke aanbieders van coronasneltesten het project Testen voor Toegang kunnen helpen met het deels heropenen van Nederland. Extra testcapaciteit is nodig om het doel van het kabinet te halen, dat 1,1 miljard uittrok om eind mei dagelijks 400.000 afgenomen sneltests mogelijk te maken. Er zijn 44 bedrijven die hun diensten hebben aangeboden.

03.30

EMA komt met meer info over AstraZeneca

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA komt naar verwachting in de loop van deze vrijdag met een nieuwe analyse van het coronavaccin van AstraZeneca. Eerder concludeerde het EMA dat een combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de voordelen van de prik zijn over het algemeen genomen nog steeds veel groter dan de nadelen, benadrukt het EMA.

00.27

PvdA vrijwel alleen met roep op uitstel coronaversoepelingen


De PvdA staat vrijwel alleen in de Tweede Kamer met haar pleidooi om de voor volgende week geplande coronaversoepelingen uit te stellen. Het voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kreeg uiteindelijk alleen steun van Sylvana Simons van BIJ1. PvdA-leider Lilian Ploumen vindt dat de besmettingscijfers, de ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld.

00.01

'Nederlanders kochten in 2020 voor 2,6 miljard online in Europa'


Niet eerder kochten Nederlanders op jaarbasis zoveel online bij Europese webwinkels buiten Nederland als in het coronajaar 2020, toen veel winkels vanwege lockdowns gedwongen moesten sluiten. Ruim zeshonderd miljoen euro; bijna een derde meer dan in 2019. Vanaf de start van de coronacrisis in maart tot het eind van het jaar groeiden de aankopen sterk in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om stijgingen van dertig tot 38 procent.

23.47

Huisarts gooit zestig vaccins AstraZeneca weg

De Zwolse huisarts Marco Blanker is boos en teleurgesteld. Donderdagavond moest hij zestig spuiten met het AstraZeneca-vaccin weggooien. Hij deelde een foto van een volle prullenbak op Twitter. De prikken waren overgebleven bij een 'grote prikdag' twee weken geleden, toen veel mensen niet kwamen opdagen vanwege alle commotie rond het AstraZeneca-vaccin. Op de inhaalavond kwamen slechts 72 van de 250 uitgenodigde mensen opdagen.

23.08

Minister vindt vliegverbod India nu niet nodig


Zorgminister Hugo de Jonge ziet nu geen reden om een vliegverbod vanuit India in te stellen. Er geldt voor inwoners van dat land al een EU-breed inreisverbod en voor Europeanen die vanuit India naar Nederland reizen een dubbele testverplichting. "Dat is een heel effectief dubbel slot", aldus de demissionaire bewindsman. Het aantal coronabesmettingen in India is de afgelopen maand zeer fors gestegen, mogelijk als gevolg van een nieuwe virusmutant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!