Valkenbergpark Breda op slot, 200 bekeuringen uitgedeeld in binnenstad

24 april 2021 om 18:54 • Aangepast 2 mei 2021 om 15:28
nl
Burgemeester Paul Depla heeft rond zes uur Park Valkenberg in Breda op slot gegooid, om te voorkomen dat het er te druk wordt. De gemeente wil zo 'de openbare orde en veiligheid waarborgen'. De mensen die al in het park waren, worden niet weggestuurd.
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Malini Witlox & Marjanka Meeuwissen

Wel heeft de ME iedereen weggestuurd van de Havermarkt, door 'op linie' te lopen. De politie heeft in het centrum van Breda zo'n 200 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan het verbod op groepsvorming vanwege de coronacrisis.

De politie laat weten dat agenten al de hele middag jongeren aanspreken in de binnenstad en vragen om weg te gaan. De woordvoerder :"De meesten doen dat ook netjes. Maar een soort harde kern bleef achter, die had geen zin om weg te gaan." Voor die groep moest de ME er dus aan te pas komen op de Havermarkt.

Diezelfde ME moest ook een groepje agenten te hulp schieten, dat door jongeren werd belaagd. Wat daar precies gebeurde en om hoeveel agenten het ging, is onduidelijk. "Daar is wat geduwd en getrokken, maar verder hebben we geen geweld hoeven te gebruiken. De rust is inmiddels ook weer aan het terugkeren."

Gemeente
De verklaring van de politie over de bekeuringen en acties is opvallend, omdat de gemeente op meerdere momenten stelde dat er niets aan de hand is in de binnenstad. "Het park is preventief afgesloten omdat we willen voorkomen dat jongeren daarheen gaan. Maar er is geen sprake van onrust. Het is gewoon druk in de stad", stelt een gemeentewoordvoerder.

Volgens omstanders staan agenten echter met getrokken wapenstokken. Op de hoek van de Haagdijk met de Korte Brugstraat is iemand aangehouden omdat hij de politie zou hebben beledigd en de politie zou sommige straten tijdelijk hebben afgesloten.

Iemand die aanwezig was in de binnenstad spreekt over een beangstigende situatie.

Tekst gaat door onder de tweet

Hele dag onrustig
Rond een uur of drie trokken grote groepen jongeren naar het centrum. Daar speelden ze urenlang een kat-en muisspel met de politie.

Zo stonden ze eerst bij de Vismarktstraat, later op de Grote Markt en de Havermarkt. Steeds als ze werden weggestuurd door agenten gingen ze ergens anders heen, om later weer op een andere plek op te duiken. Zo stond een groep jongeren die eerder was weggestuurd in de Haven daar een paar uur later weer.

Drankverkoop stilgelegd
Bredase horecabazen sloten 's middags rond vier uur allemaal de afhaalloketten waar drank gehaald kan worden al. "Dat is uit voorzorg gedaan", zegt horecavoorman Johan de Vos. "De drank is in de man en groepen staan bij elkaar te drinken. We willen voorkomen dat het uit de hand loopt."

Om te voorkomen dat de jongeren hun drank dan bij de supermarkt gaan halen, is er vanuit de horeca contact geweest met de Albert Heijn en de COOP. Zij weigerden grote groepen, zodat ze geen drank konden kopen. De overlastgevende jongeren hadden echter zelf veel bier bij zich.

Alsnog ontruiming park
Rond kwart voor zeven was het weer rustig in de stad. Er zat nog wel een groep jongeren te drinken in het Valkenbergpark van ongeveer 150 tot 200 mensen. Rond half acht ging de politie met ongeveer 15 agenten het park om de mensen die daar waren weg te sturen. De ME staat met schilden klaar om hen te helpen als de jongeren niet luisteren.

De ontruiming van het park verliep goed. De mensen die op het gras zaten en van het warme weer genoten gingen naar huis. De grote groep jongeren is nog niet weg en staat nu buiten het hekken van het park en probeert de ME uit te dagen. Die laat zich echter niet provoceren.

Drukte in Valkenbergpark (foto: Perry Roovers/SQ Vision).
Drukte in Valkenbergpark (foto: Perry Roovers/SQ Vision).
Foto: Perry Roovers/SQ Vision.
Foto: Perry Roovers/SQ Vision.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.