Burgemeester Jorritsma trots op Koningsdag in 'zijn' Eindhoven

25 april 2021 om 10:10 • Aangepast 26 april 2021 om 10:12
nl
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is ontzettend trots op zijn stad, de plek waaraan op Koningsdag de koning met zijn gezin een bezoek brengt. De lichtstad heeft een onlineprogramma en een televisie-uitzending georganiseerd rondom de feestelijke dag. "We hebben een heel creatief en vrolijk programma voorbereid. Daar ben ik ontzettend trots op", vertelt hij.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen nemen dinsdag plaats in een speciale studio op de Eindhovense High Tech Campus. Daar gaan zij onder meer een regioquiz doen. Daarin nemen ze het op tegen vier andere gezinnen uit Eindhoven en omstreken. Het bezoek van het koninklijke gezin aan de stad is live te volgen bij Omroep Brabant.

Twee miljoen
Online is er bovendien een doorlopend dagprogramma dat onder meer bestaat uit leren een chipmachine te maken van het Eindhovense techbedrijf ASML en een live-optreden van rapper Fresku. Het is kortom 'voor ieder wat wils', zegt Jorritsma. Daar zit wel een prijskaartje aan, er is ongeveer twee miljoen euro uitgetrokken voor Koningsdag. "Dat is veel geld, maar ik zie het als een investering in mijn regio. Met een zuiver geweten durf ik te zeggen dat de toegevoegde waarde groter is dan het bedrag dat we uitgeven."

Het is geen traditionele Koningsdag, de koninklijke familie maakt geen rondje door de stad en de Eindhovenaren moeten thuisblijven. "We leven in een moeilijke tijd, dat behoeft geen betoog rondom corona." Eindhoven is daarom bij uitstek de geschikte stad voor Koningsdag dit jaar, zegt Jorritsma. "Als we dan geen traditionele Koningsdag kunnen vieren, dan moet het maar in een stad die zich kenmerkt door flexibiliteit en creativiteit."

Dichtbij de mensen
Door het onlineprogramma en de speciale show voor de koninklijke familie, komen de Oranjes volgens hem bovendien dichter bij de burger dan ooit. "De koninklijke familie heeft toegezegd 'gezenderd' te worden tijdens de liveshow. Dus kunnen we elke uitwisseling tussen de koning, koningin en prinsessen horen. Zo komen ze nog dichter bij de mensen die in de woonkamer zitten te kijken met hun tompouce op schoot."

Wat weet jij over het koningshuis? Test je kennis in onze quiz.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.