Ongewild ooggetuige

30 april 2021 om 17:00 • Aangepast 30 april 2021 om 18:16
nl
Een nieuwe column van Willem-Jan Joachems, de misdaadverslaggever van Omroep Brabant.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Boven op de misdaad zitten. Dat willen de meeste journalisten. Maar er zijn grenzen. Deze week was het twintig jaar geleden dat ik er misschien wel te dicht op zat. Dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, zeg maar.

Terug naar de binnenstad van Roosendaal, zaterdagmiddag 28 april 2001. Toen nog het drukste moment van de week in de meeste binnensteden. We kenden nog geen webwinkels.

Plots klinken doffe knallen. Geschreeuw. De juwelier in de Raadhuisstraat is zojuist overvallen. De dader heeft binnen in de winkel geschoten. Met de buit in zijn handen en de bromfietshelm op zijn hoofd loopt hij naar buiten. Maar de juwelier rent ineens achter hem aan. Weer klinken weer knallen, harder dan net. Het lijkt of de overvaller zijn arm strekte. Voorbijgangers bespringen hem. Het is chaotisch.

"Hij maakt geen schijn van kans en sterft."

Er zijn veel getuigen, overal bellen mensen 112. Dat doe ik ook. De overvaller is intussen stevig tegen de grond gewerkt: een heel moedige actie van een groepje omstanders. Ze hadden hem net zien schieten. Ik weet niet wat ik zou doen als ik dichtbij zou hebben gestaan.

De politie is er snel bij want het bureau zit om de hoek. De ambulance verzorgt de juwelier. Hij maakt geen schijn van kans en sterft. 37 jaar. De Roosendaler laat een vrouw en twee jonge dochters achter. De ontzetting blijft lang bij me hangen. Bij velen die er waren die middag.

"Zijn leven kreeg een hele andere wending."

Ik was bij de rechtszaak, wilde de schutter natuurlijk ook zien zonder brommerhelm. Wat ik voelde weet ik echt niet meer. Afschuw, denk ik. Geen idee. Die herinnering is vervaagd. Daar zat Sedat A. 33 jaar. Hij wilde een grote slag slaan, de sieraden en horloges verpatsen en dan gaan rentenieren in het buitenland. Maar zover kwam het nooit. De drugsverslaafde Roosendaler kreeg twintig jaar gevangenisstraf. Zijn leven kreeg een hele andere wending. Maar hij had tenminste zijn leven nog, denk ik dan.

En toen werd het stil rond Sedat. Tot dat ik rechtbankstukken zat te lezen in 2016. Daar was hij weer. Net vrij. Ik besloot te gaan kijken in de rechtszaal.

Sedat was een stuk ouder en net vrij. De moordenaar was uitgegroeid tot fietsendief. Meestal gaat dat andersom, zo'n criminele carrière: van kwaad tot erger. Hier was het van erger tot kwaad. Ik had wel een beetje met hem te doen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!