LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Versoepel pas bij 20 procent minder ziekenhuisopnames'

3 mei 2021 om 06:01 • Aangepast 4 mei 2021 om 10:23
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 29 coronapatiënten opgenomen, 9 meer dan een dag eerder.
  • 1558 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • De Jonge: volgende week duidelijkheid over reisadvies voor zomer.
  • 'Voorlopig geen vaccinatie voor groot deel arbeidsmigranten'.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten


Lees hieronder alle ontwikkelingen terug. Morgen is er uiteraard weer een nieuw blog.

22.50

OMT-advies: versoepeling bij 20 procent minder ziekenhuisopnamen

Om meerdere versoepelingen door te voeren moet eerst het aantal mensen met corona dat in een 'lopend 7-daagsgemiddelde' in een ziekenhuis en intensive care wordt opgenomen, met 20 procent zijn afgenomen. Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) adviseren dat aan het kabinet, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo'n daling ziet het OMT nu nog niet, aldus de minister.

22.45

Callcenter GGD niet bereikbaar rond twee minuten stilte


Het landelijke callcenter van de GGD is dinsdag een half uur korter bereikbaar dan anders. Het nummer sluit om 19.30 uur. Medewerkers hebben dan tijd genoeg om lopende gesprekken af te ronden, zodat ze stil kunnen zijn tijdens de twee minuten stilte van de Dodenherdenking. Dat meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Het callcenter is op andere dagen van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

22.32

Veiligheidsberaad wil toegangstesten 'kraakhelder' hebben

Het testen voor toegang moet kraakhelder zijn voor mensen. Dat heeft het Veiligheidsberaad maandagavond aan het kabinet geadviseerd. Zorgminister Hugo de Jonge kwam het toegangstesten toelichten tijdens het overleg van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's.

De burgemeesters vinden vooral dat de communicatie over het testplan beter moet. Het toegangstesten is nu nog veel te ingewikkeld. "Het kabinet moet zo concreet mogelijk alle activiteiten benoemen die mogelijk worden door het testen", zei voorzitter Hubert Bruls na afloop van het beraad. Het gaat volgens hem dan over activiteiten die op dat moment nog niet kunnen door de coronaregels. Bijvoorbeeld het bezoeken van musea die volgens de stappen in het openingsplan gesloten moeten blijven.

22.07

Ongeveer 5 miljoen mensen hebben volgens bloedbank antistoffen

Ongeveer 5 miljoen mensen hebben antistoffen tegen het coronavirus. Dat zei onderzoeker Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin bij Nieuwsuur. Het gaat om mensen die ingeënt zijn tegen het virus en mensen die het virus hebben gehad.

Zaaijer zei dat het een redelijk betrouwbare schatting is. Maar ouderen en jonge kinderen mogen geen bloed doneren, dus zij kunnen niet worden onderzocht. Zaaijer denkt dat ongeveer 90 procent van de oudste Nederlanders is gevaccineerd. Hij baseert zich op bloedonderzoek dat wekelijks wordt afgenomen bij het bloed van 2000 donoren.

21.05

'30 procent Nederlanders heeft antistoffen coronavirus'


Door besmetting en vaccinatie is het aandeel Nederlanders dat antistoffen heeft tegen corona afgelopen maand gestegen van 20 naar zo'n 30 procent. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van bloedbank Sanquin, die wekelijks van zo'n 2000 donoren onderzoekt of ze antistoffen in het bloed hebben.

"Het is de grootste en snelste stijging van het aantal donoren met corona-antistoffen sinds het begin van de epidemie", zegt Sanquin-onderzoeker Hans Zaaijer. Zijn onderzoek is niet representatief voor de hele bevolking, maar geeft wel een goed beeld. Bij het laatste antistoffen-onderzoek van het RIVM kwamen de resultaten overeen met die van Sanquin.

20.07

Burgemeesters tevreden over uitstel coronaversoepelingen

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben begrip voor het uitstellen van het afschalen van de coronamaatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vinden dat de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen eerst sneller omlaag moeten, voordat het kabinet een volgende stap kan nemen. De burgemeesters zijn tevreden over de eerste stap. Zij hebben vooralsnog weinig problemen gehad met de handhaving.

17.24

De Jonge: volgende week duidelijkheid over reisadvies voor zomer

Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag na overleg over de coronamaatregelen.

Aanvankelijk wilde het kabinet deze week meer zeggen over reizen, dat al langere tijd voor feitelijk de hele wereld wordt afgeraden. Ook over verdere versoepelingen zou deze week meer bekend worden, maar die beslissing heeft het kabinet uitgesteld vanwege de nog altijd grote druk op de ziekenhuizen door het hoge aantal coronapatiënten.

Aanstaand weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.

16.48

'Bijen kunnen worden ingezet om corona op te sporen'

Bijen kunnen worden getraind om corona te herkennen en zo de besmetting ermee te signaleren. Ze kunnen misschien ook echt worden ingezet om de diagnose te helpen stellen, hetgeen met name in arme landen een uitkomst zou kunnen zijn. Dat zegt Wageningen Bioveterinary Research, dat samen met de Université Paul Sabatier in Toulouse en startup InsectSense al de eerste stappen heeft gezet op weg naar de inzet van bijen in de strijd tegen het virus.

Bijen kunnen erg goed ruiken, een bloem signaleren ze al van kilometers afstand. In Lelystad werd met 150 van deze diertjes onderzocht of ze snel getraind konden worden om met SARS-CoV-2 ofwel corona geïnfecteerde monsters te ontdekken. Die monsters werden gewoon afgenomen met een wattenstaafje.

15.22

1558 nieuwe coronabesmettingen

In Brabant zijn 1558 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat meldt het RIVM maandag. Dat cijfer valt nu hoog uit, doordat in de voorgaande dagen minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing. Zondag waren dit er nog 876 in onze provincie tijdens die storing.

Landelijk gaat het maandag om 9263 positieve coronatests. Ook deze cijfers zijn vertekend door dezelfde storing. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 49.646 meldingen van nieuwe coronagevallen gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7092 bevestigde besmettingen per dag. Door de storing was het gemiddelde gezakt van ongeveer 7500 naar ongeveer 7000.

Wachten op privacy instellingen...
15.12

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 coronapatiënten. Dat zijn er 42 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.10

'Mogelijk 50 tot 150 fans besmet geraakt tijdens Ajax-feest'

Tijdens het feest dat Ajax-fans zondag voor de Johan Cruijff ArenA vierden zijn mogelijk 50 tot 150 mensen besmet geraakt met het coronavirus, denkt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal. Volgens hem zullen de ziekenhuizen er niet door volstromen. "Maar het moet zeker niet elke week gebeuren, dan gaan we de gevolgen van voetbalfeestjes wel terugzien op de ic's", zegt hij.

Zondagmiddag verzamelden zo'n 12.000 mensen zich voor de ArenA om de 35e landstitel van Ajax te vieren. De hossende menigte hield geen 1,5 meter afstand, danste en zong. De gemeente Amsterdam greep niet in, om verdere escalatie te voorkomen.

14.00

Overheid slaat handen ineen voor vaccinaties arbeidsmigranten

De overheid slaat de handen ineen met onder meer uitzendorganisaties om moeilijk bereikbare arbeidsmigranten uit te nodigen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat waarschijnlijk om honderdduizenden mensen van wie geen adresgegevens bekend zijn. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Iedereen die langer dan een maand in Nederland verblijft, kan in principe een coronavaccin krijgen. Mensen die gewoon ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP), krijgen daar vanzelf een brief over zodra hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Volgens de meest recente cijfers (uit 2018) zijn er zo'n 500.000 arbeidsmigranten uit EU-landen werkzaam in Nederland. Ongeveer een kwart daarvan staat ingeschreven in de BRP.

13.55

Viruswaarheid wil van alle coronamaatregelen af


Actiegroep Viruswaarheid eiste maandag in een kort geding tegen de Staat bij de rechtbank in Den Haag dat de coronamaatregelen direct stoppen. Heel Nederland wordt volgens de groep met de maatregelen 'in een detentieregime gehouden' en 'zit in een open penitentiaire inrichting'. De coronamaatregelen moeten van tafel. "We glijden in rap tempo af naar een totalitaire staat."

Volgens Viruswaarheid had de noodtoestand uitgeroepen moeten worden om de maatregelen te kunnen rechtvaardigen. Nu de overheid dat achterwege heeft gelaten, is het pakket maatregelen in strijd met grondrechten en internationale verdragen.

13.17

Moderna levert 500 miljoen coronavaccins aan Covax-programma

Farmaceut Moderna levert 500 miljoen doses van het coronavaccin aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. Zo'n 34 miljoen doses worden naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar geleverd. De overige 466 miljoen doses worden in 2022 geleverd. Moderna laat weten het vaccin voor de laagste prijs aan te bieden.

12.25

'Vertrouwen financiële instellingen leed niet onder coronacrisis'

De coronacrisis heeft geen gevolgen gehad voor het vertrouwen van Nederlandse consumenten in financiële instellingen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) na een onderzoek onder ruim 2500 huishoudens. Het vertrouwen in de landelijke politiek en grote technologiebedrijven werd wel minder.

Het vertrouwen van Nederlanders dat geld bij banken te allen tijde op te nemen is en dat verzekeraars kunnen uitbetalen als dat nodig is, ligt op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Zo'n 70 procent van de huishoudens heeft vertrouwen in de instellingen. Het vertrouwen dat pensioenfondsen hun toezeggingen aan pensioengerechtigden kunnen waarmaken, ligt iets lager, op ruim 50 procent. Wel steeg dat afgelopen jaar, wat mogelijk samenhangt met het feit dat kortingen op de pensioenen vermeden konden worden.

12.15

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de afgelopen 24 uur zijn 29 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er negen meer dan een dag eerder. In totaal liggen maandag 403 mensen met het coronavirus opgenomen in de ziekenhuizen. Verder zijn 27 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis, elf minder dan een dag eerder. Vier patiënten zijn overgeplaatst en tien zijn er overleden.

11.27

Politie heeft ruim twintig illegale feesten beëindigd

De politie heeft afgelopen week ruim duizend boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronaregels. Ook zijn dit weekend 24 illegale feesten beëindigd.

Wachten op privacy instellingen...
10.21

Inkomsten online verkoop sinds pandemie flink gegroeid


De inkomsten van online verkopen zijn afgelopen jaar wereldwijd gestegen tot bijna 27 biljoen dollar, omgerekend ruim 22 biljoen euro. Dat komt doordat mensen sinds de coronapandemie meer via internet zijn gaan winkelen. Dat blijkt uit cijfers van het VN-handelsorgaan UNCTAD. Onlineaankopen waren vorig jaar goed voor bijna twintig procent van de totale aankopen. Een jaar eerder was dat nog zestien procent.

09.45

'Uitzendwerk essentieel voor economisch herstel Nederland'

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) roept het nieuwe kabinet op om uitzendwerk een goed ingerichte plek op de arbeidsmarkt te geven. Volgens de bond is een sterke uitzendbranche is van grote economische en maatschappelijke waarde. Afgelopen coronajaar vonden tienduizenden mensen via de uitzendbranche werk in een andere sector. Daarnaast zorgen uitzenders voor de snelle opschaling van onder meer de GGD. Uitzendwerk is volgens de bond noodzakelijk in deze tijden van crisis en voor het economisch herstel van Nederland.

09.18

Ministerie wil dat arbeidsmigranten ook vaccin krijgen

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er inderdaad problemen zijn met het vaccineren van arbeidsmigranten. Veel arbeidsmigranten zijn niet opgenomen in de reguliere Basisregistratie Personen (BRP), waardoor ze niet in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Uit een schatting in 2019 blijkt dat deze groep minimaal 250.000 arbeidsmigranten bedraagt.

"Wij werken samen met werkgeversorganisaties, uitzendbureaus en de vakbonden om hen te bereiken, want we willen heel graag dat zij ook een vaccin krijgen", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS. "Zij moeten worden beschermd. Dat helpt ons allemaal."

08.15

Chiptekort door pandemie 'gaat nog jaren duren'

Volgens chipfabrikant Intel zal het wereldwijde tekort aan computerchips nog jaren duren. "We hebben nog een paar jaar nodig om aan de stijgende vraag in de sector te voldoen", zei topman Pat Gelsinger in een interview met CBS News. Het bedrijf is bezig met de verbouwing van enkele fabrieken om de productie te verhogen en het tekort aan te pakken.

De coronapandemie heeft voor een groot tekort aan chips gezorgd. Mensen kochten massaal gadgets voor thuisgebruik. Maar het was moeilijk om aan die stijging te voldoen, onder meer door de sluiting van fabrieken. Bedrijven wereldwijd zeggen te verwachten dat het tekort nog tot ten minste eind dit jaar zal duren.

07.56

Verschillen spaargeld hogere en lagere inkomens groter sinds pandemie

De verschillen tussen hogere en lagere inkomens zijn qua spaarvermogen wat groter geworden sinds de coronapandemie. Dat blijkt uit een enquête van de Rabobank onder ruim 1500 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar, meldt de NOS. Zo nam het spaargeld bij een op de drie huishoudens toe. Dit zijn vooral huishoudens met een bovenmodaal en modaal inkomen. Daar tegenover staat dat driekwart van de huishoudens met een inkomen beneden modaal zegt dat hun spaargeld niet is toegenomen. Bij 36 procent van deze huishoudens is de hoeveelheid spaargeld gelijk gebleven en bij 22 procent is het gedaald.

07.40

Maximaal vijfduizend fans welkom bij finales op Roland Garros

Bij de eerste wedstrijden van de open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros in Parijs zijn maximaal duizend toeschouwers per baan welkom. Die capaciteit wordt vanaf de kwartfinales opgeschroefd naar maximaal vijfduizend fans per baan. Dat heeft de Franse minister van Sport laten weten.

Het belangrijkste graveltoernooi van het jaar is met een week uitgesteld en wordt nu gehouden van 30 mei tot en met 13 juni. Met de verschuiving wilde de organisatie van Roland Garros profiteren van versoepelingen van de coronamaatregelen medio mei in Frankrijk. De kwalificaties voor het toernooi beginnen op 24 mei.

05.00

Opnieuw kort geding Viruswaarheid over coronamaatregelen

Actiegroep Viruswaarheid staat vandaag wederom tegenover de Nederlandse overheid in de rechtbank in Den Haag. Dit keer eist Viruswaarheid in een kort geding afschaffing van alle resterende coronamaatregelen.

Aanvankelijk zou het kort geding alleen gaan over de afschaffing van de avondklok, ondanks dat deze vorige week na drie maanden is afgeschaft. Inzet zou zijn dat de avondklok niet nogmaals ingezet zal worden. De zitting begint vanochtend om 11.00 uur en is te volgen via een livestream.

04.30

Koolmees: zonde dat TONK-regeling weinig wordt aangevraagd


De TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) wordt veel minder aangevraagd dan verwacht. In sommige gemeenten blijven de aanvragen voor de regeling steken op slechts tien procent van het verwachte aantal. Dat schrijft het AD. Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken betreurt dit. "Dat valt inderdaad een beetje tegen. Zonde", zegt hij vandaag in de krant.

De TONK-regeling is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Volgens Koolmees is de regeling mogelijk te onbekend. Daarnaast zouden aanvragers zich soms schamen. "Onterecht overigens. Meld je nou. De hulp is er", zegt de minister.

03.30

Veiligheidsberaad bespreekt resultaten toegangstesten

Het Veiligheidsberaad bespreekt maandagavond onder meer de status van het toegangstesten. De burgemeesters in het beraad willen graag weten welke gegevens die testen opleveren. Met toegangstesten mogen mensen alleen naar bijvoorbeeld een evenement, voetbalwedstrijd of museum met een recente negatieve coronatest. Ook staan de coronamaatregelen opnieuw op de agenda van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

02.15

'Voorlopig geen vaccinatie voor groot deel arbeidsmigranten'

Honderdduizenden arbeidsmigranten die in Nederland wonen en werken, maar niet zijn ingeschreven bij een gemeente, komen vooralsnog niet in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Dat blijkt uit navraag van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), meldt Trouw.

Dit verontrust artsen en virologen, omdat het gaat om een groep die extra risico loopt en daardoor ook voor anderen een groter risico vormt. Een praktisch probleem bij het al dan niet inenten van deze groep is dat veel arbeidsmigranten niet zijn opgenomen in de reguliere Basisregistratie Personen (BRP). Uit een schatting in 2019 blijkt dat deze groep minimaal 250.000 arbeidsmigranten bedraagt.

00.00

Veel minder vliegtuigpassagiers in eerste jaar met corona


De Nederlandse luchtvaartsector verwerkte in de eerste twaalf maanden van de coronacrisis veel minder passagiers,. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het vervoer van vracht via de lucht nam daarentegen slechts licht af. Doordat er minder gevlogen werd, daalde ook de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart.

Tussen maart 2020 en februari 2021 vlogen 14,1 miljoen mensen van en naar de vijf nationale luchthavens. Dat is 82,6 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam door de reisbeperkingen die de overheid afkondigde om de besmettingen met het coronavirus in te dammen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!