Liveblog

Coronanieuws: 1334 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

5 mei 2021 om 07:52 • Aangepast 6 mei 2021 om 10:22
nl
In dit liveblog hielden we je ook op deze woensdag, Bevrijdingsdag, op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 1334 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 7336 in heel Nederland
  • 387 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Viering Bevrijdingsdag ook dit jaar volledig online.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

22.35

'Extra shot van Moderna-vaccin helpt tegen gevaarlijke varianten'

Farmaceut Moderna zegt dat uit de eerste gegevens van proeven met mensen blijkt dat een derde dosis van ofwel het huidige coronavaccin of een experimenteel nieuw vaccin de immuniteit verhoogt tegen de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus.

De injecties, gegeven aan vrijwilligers die eerder twee keer waren ingeënt met het Modernavaccin, versterkten ook antilichamen tegen de oorspronkelijke versie van COVID-19, aldus Moderna.

De eerste gegevens zijn afkomstig van een proef met veertig proefpersonen waarbij zowel de bestaande injectie van Moderna werd getest als een versie die werd ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant van COVID-19. Moderna bestudeert ook een injectie die zowel het nieuwe als het bestaande vaccin combineert.

21.45

VS staan achter vrijgeven patenten coronavaccin

De Verenigde Staten scharen zich achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een interview met persbureau Bloomberg. Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen Covid-19.

"Wij zijn voor de vrijstelling binnen de WTO en we staan achter de doelen die de voorstanders willen bereiken, namelijk betere toegang, meer productiecapaciteit en meer prikken in de arm", aldus Tai tegen Bloomberg. De regering van president Joe Biden zal andere leden van de WTO nu willen overhalen het voorstel ook te steunen, voegde ze daar aan toe. Een doorbraak zal tijd kosten. Leden van de WTO, de internationale scheidsrechter voor handel, kunnen beslissingen alleen unaniem nemen.

20.30

Avondklok in Duitsland mag voorlopig worden gehandhaafd

De hoogste Duitse rechtbank, het Bundesverfassungsgericht, heeft een noodberoep tegen de avondklok verworpen. Duitsland heeft vorige maand een wet aangenomen die de regering van bondskanselier Angela Merkel meer bevoegdheden geeft om de derde golf van het coronavirus te bestrijden, waaronder een avondklok tussen 22.00 en 5.00 uur in regio's met een hoog besmettingspercentage.

"Dit betekent niet dat de avondklok verenigbaar is met de basiswet", zei het hof in zijn voorlopige uitspraak. De rechters bekijken de kwestie nader tijdens de hoofdzitting die nog moet plaatsvinden.

18.30

Nederland heeft interesse in Janssen-vaccins van Denemarken

Nederland wil doses van het Janssen-vaccin hebben die zijn toebedeeld aan Denemarken. Dat laat een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid weten. Denemarken besloot onlangs om het Janssen-vaccin niet meer deel te laten uitmaken van zijn vaccinatieprogramma, vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking na toediening van het vaccin.

Wat de Denen willen doen met hun voorraad, en toekomstige leveringen, is nog onzeker, aldus de woordvoerder. Mogelijk wordt het nog verstrekt aan Denen die zich er zelf voor melden, maar dat is nog onduidelijk.

Mochten de Denen hun Janssen-vaccins willen afstaan aan andere landen, dan wordt eerst op Europees niveau geïnventariseerd wie er interesse heeft. Daarna kan er dan naar rato een herverdeling worden gemaakt. Polen heeft ook aangegeven de Deense doses wel te willen. Hoeveel andere landen interesse hebben, kon de woordvoerder niet zeggen.

17.00

Luchtmacht breekt NAVO-oefening Portugal af om besmettingen

Een 120-koppige eenheid van de Nederlandse luchtmacht, die in Zuid-Portugal meedoet aan een grote NAVO-oefening, keert vroegtijdig terug omdat er inmiddels tien personen positief zijn getest op het coronavirus. Zondag waren dat er nog zes.

Medewerkers die direct contact hadden met de besmette personen zitten in isolatie. Door de hoeveelheid besmette mensen en personen in quarantaine lukt het niet meer om verder mee te doen aan de oefening, meldt Defensie.

Deelnemers uit andere landen kunnen nog wel verder met de oefening. Zij hebben geen contact gehad met het Nederlandse personeel. Er wordt nog gekeken hoe het detachement weer veilig terugkeert naar vliegbasis Volkel. Dit moet in overleg met de Portugese autoriteiten.

16.45

Canada eerste land dat coronavaccin Pfizer goedkeurt voor tieners

In Canada kunnen binnenkort ook kinderen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het land heeft het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Canada is het eerste land dat een coronavaccin goedkeurt voor kinderen. Het Pfizer-vaccin is net zo veilig voor tieners als voor volwassenen, zei de Canadese gezondheidsbestuurder Supriya Sharma.

Pfizer en BioNTech hebben ook in de Verenigde Staten en Europa gevraagd om goedkeuring van het vaccin voor kinderen. In Europa buigt de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zich erover. Dat oordeel komt waarschijnlijk in juni. Het Pfizer-vaccin is in Europa al goedgekeurd voor iedereen van 16 jaar en ouder.

In Nederland worden vooralsnog alleen volwassenen gevaccineerd. De Gezondheidsraad adviseert om het Pfizer-vaccin ook toe te dienen aan 16- en 17-jarigen met grote medische risico's, zoals bloedkanker, ernstig nierfalen, immuunstoornissen, morbide obesitas of het syndroom van Down.

16.30

Duitsland en WHO kondigen kenniscentrum over pandemieën aan

Duitsland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben woensdag hun plan voor een nieuw kenniscentrum in Berlijn aangekondigd. In de WHO Global Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence moet kennis en inzicht over pandemieën worden verzameld en opgeslagen.

De Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn riep tijdens een virtuele persconferentie, waarbij ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig was, op tot een 'wereldwijde reset' in de strijd tegen pandemieën. Volgens Spahn is de wereld nog steeds onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie.

16.15

Fontys-studenten maken lied voor zorgpersoneel Catharina

Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben speciaal voor de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis een nummer geschreven: ‘Dat jij er voor me was’. Als dank voor de enorme inzet van het voorbije jaar, maar ook om iedereen een hart onder de riem te steken. Het nummer is op maat gemaakt door Anouk Vrakking en Marten Oosterhaven, twee vierdejaars studenten van Fontys Rockacademie.

Met input vanuit de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis gingen ze aan de slag met de bijzondere opdracht. Met een resultaat dat er mag zijn. De samenwerking ontstond vanuit een vraag van het ziekenhuis om een bijzonder bedankje aan de medewerkers te geven. Impresariaat Kunsten, het boekingskantoor van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, pakte deze vraag gelijk op en binnen twee weken lag er een prachtig nummer klaar.

Wachten op privacy instellingen...

15.50

Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen


Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461 minder dan een dag eerder.

Ook vergeleken met vorige week woensdag is er een flinke afname. Toen werden er meer dan 8600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dagcijfer van woensdag ligt nog wel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7244 besmettingen per etmaal.

15.48

Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden


De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog is en om eerder de 1,5-metermaatregel te kunnen loslaten, laat de taskforce culturele en creatieve sector weten.

Tijdens het pilotprogramma Testen voor Toegang konden bezoekers vorige maand met een negatief testresultaat naar onder meer het theater en het museum. Volgens de taskforce, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, kwam uit de proef dat bezoekers wisselend hebben gereageerd op de testen.

Zo was de test vooraf vooral een hoge drempel bij bezoek aan musea, monumenten en filmhuizen. De branche wil dat toegangstesten een tijdelijke maatregel zijn en vindt dat deze gratis moeten zijn voor bezoekers. Het kabinet wil juist dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen voor de testen, maar daarmee is de taskforce het niet eens.

"Voorkom dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat tussen degenen die zich cultuur en ontspanning kunnen veroorloven en zij die dat niet kunnen betalen", adviseert de groep. Daarnaast adviseert de taskforce het kabinet om onder meer een laagdrempelige testinfrastructuur in te richten en de sneltesten te laten vallen als de druk op de gezondheidszorg minder ernstig is en de vaccinatiegraad voldoende is.

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de testbewijzen. Een meerderheid van de partijen vindt niet dat bezoekers zelf een eigen bijdrage moeten betalen. Bij Testen voor Toegang hoefden mensen niet zelf te betalen.

15.21

Dagcijfers: 1334 coronabesmettingen

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt weer

Het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2545 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 68 minder dan op dinsdag en bijna honderd minder dan op maandag.

Vooral op verpleegafdelingen is het de afgelopen dagen rustiger geworden. Op die vleugels liggen nu 1715 coronapatiënten, tachtig minder dan op dinsdag en ruim honderd minder dan op maandag. Sinds afgelopen vrijdag zijn netto 184 bedden op corona-afdelingen vrijgekomen. Het aantal coronapatiënten op intensive cares blijft redelijk stabiel.

Afgelopen etmaal steeg het aantal patiënten op die ic's met twaalf naar 830. Dat aantal schommelt al drie weken tussen de 800 en 850. Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 291 nieuwe patiënten opgenomen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum patiënten Spreiding zijn in de afgelopen week 2098 coronapatiënten opgenomen op ic's en verpleegafdelingen, gemiddeld net geen 300 per dag.

14.15

Meer mensen op straat na 22.00 uur, vooral in de auto


Nederlanders zijn na het einde van de avondklok weer meer buiten na 22.00 uur en pakken dan vooral de auto. Het aantal fietsers en voetgangers steeg ook, maar in mindere mate. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

Vorige week woensdag was de eerste nacht zonder avondklok. De drukte op straat nam toe met 60 procent ten opzichte van een week eerder. In het weekend was de toename nog sterker. "In het weekend zien we over de hele nacht meer mensen op straat vergeleken met de week ervoor."

Dat zegt onderzoeker Tineke School van het NVP, die de verplaatsingen van 10.000 panelleden heeft gemeten met een app. Tijdens de avondklokperiode was het 's avonds op zondag ongeveer even druk als op zaterdag, maar dat lijkt nu te veranderen. "Op zaterdag zien we een stuk meer reizigers dan op zondag", zegt School.

13.30

'Zwangere vrouwen moeten zelf bepalen of ze Janssen-vaccin nemen'


Zwangere vrouwen die het coronavaccin van Janssen krijgen aangeboden moeten voorlopig zelf afwegen of ze daarmee willen worden ingeënt. Er is nog te weinig bekend over de veiligheid van het vaccin voor zwangere vrouwen om een advies te geven, zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al wel bekend dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna veilig zijn voor vrouwen die een kindje verwachten. Dat advies is gebaseerd op data uit de Verenigde Staten, waar al 90.000 zwangere vrouwen werden ingeÙnt met een van die vaccins. Zulke informatie is er over het vaccin van Janssen nog niet, aldus de woordvoerster.

12.59

Sector pleit voor gratis testen bij grote evenementen


De evenementensector wil dat gratis (snel)testen beschikbaar worden gesteld voor grootschalige evenementen. Op die manier kunnen die deze zomer veilig en verantwoord plaatsvinden met een volledige capaciteit, laten de Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform weten. Omdat de testcapaciteit schaars en kostbaar is adviseren de brancheorganisaties dat testen alleen worden ingezet bij evenementen waar het noodzakelijk is en moeten niet alle samenkomsten gelijk worden behandeld.

Festivals en sportwedstrijden hebben volgens hen een andere aanpak nodig dan doorstroomlocaties als musea en dierentuinen. Daarnaast willen de organisaties dat de testen gratis worden verstrekt 'om tweedeling in de samenleving te voorkomen' en dat het een tijdelijke maatregel is. Het kabinet wil juist dat er een eigen bijdrage komt voor de testen.

12.16

Privacy First: vaccinatiebewijs is zware inbreuk op grondrechten


Belangenorganisatie Privacy First heeft grote bezwaren tegen het invoeren van een vaccinatiebewijs. "Het is een zware inbreuk op grondrechten en mensenrechten", zegt Vincent Böhre, directeur en jurist van de stichting. Zorgminister Hugo de Jonge maakte dinsdagavond bekend dat het kabinet begin juni een besluit wil nemen over de invoering ervan.

De Tweede Kamer heeft daarna drie weken de tijd om zich te buigen over alle aspecten van zo'n bewijs, waarmee mensen straks weer zouden kunnen reizen. Wat De Jonge betreft kan Nederland dan nog voor de zomervakantie aansluiten bij een Europese verordening die ten grondslag zal liggen aan het vaccinatiebewijs.

11.25

Er liggen nu 387 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen


In de afgelopen 24 uur zijn 42 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 8 minder dan dinsdag. In totaal liggen er nu 387 mensen met het coronavirus in de ziekenhuizen. Dat zijn er zeven minder dan maandag. Er werden in de afgelopen 24 uur 57 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis, zes patiënten werden overgeplaatst en vier zijn er overleden.

09.52

CO2-uitstoot grote bedrijven fors gedaald in coronajaar


De CO2-uitstoot van grote bedrijven is in coronajaar 2020 fors gedaald. Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) gaat het om een afname van 11,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Door de virusuitbraak waren veel fabrieken vorig jaar tijdelijk gesloten. Ook drukte de coronacrisis op de vraag in de industrie. Maar hoe groot de impact van de crisis precies was, moet de autoriteit nog uitzoeken.

Voor de cijfers is gekeken naar het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De 419 bedrijven die onder het ETS vallen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Vorig jaar ging in het in totaal om 74,1 miljoen ton CO2-uitstoot waar dat in 2019 nog 83,7 miljoen ton was. De afname in CO2-uitstoot komt volgens de NEa neer op de grootste daling sinds 2013, toen voor het ETS een nieuwe fase inging. Vooral in de energiesector is de uitstoot fors a

08.55

'Koopmans: Goed uitzoeken waarom patiënten in ziekenhuis jonger zijn'

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans wil dat wordt uitgezocht hoe het komt dat steeds meer coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden niet tot een risicogroep behoren. Coronapatiënten in de ziekenhuizen zijn steeds jonger zijn en hebben minder vaak bijkomende ziektes. Koopmans wil graag precies weten hoe dit komt. Ze heeft het Outbreak Management Team daarom gevraagd dit onderwerp op de agenda te plaatsen voor verder onderzoek.

Een scenario dat sommigen vrezen, is dat de Britse variant van het coronavirus relatief meer slachtoffers zou maken onder mensen van pakweg dertig tot vijftig jaar. Maar daar is geen harde onderbouwing voor, stelt Koopmans woensdag in het Algemeen Dagblad.

08.40

'Mensen met losse tickets mogelijk dupe van bankroet D-Reizen'

Mensen die een los ticket hebben geboekt bij D-Reizen dreigen de dupe te worden van het faillissement van de reisbureauketen. Daarvoor waarschuwt passagiersrechtenorganisatie Vlucht-vertraagd.nl. Aangezien het niet om een pakketreis gaat, maar om een los vliegticket worden de boekingen niet gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Volgens Vlucht-vertraagd.nl is er sinds het faillissement van D-Reizen een strijd gaande over wie er op moet draaien voor het terugbetalen van consumenten bij wie dit speelt.

08.25

'Meerderheid Tweede Kamer wil geen eigen bijdrage voor toegangstest'

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet het plan voor een eigen bijdrage voor toegangstesten schrapt. Dat meldt Hart van Nederland woensdag.

Donderdag wordt een debat verwacht over het 'wetsvoorstel testbewijzen' waarin de invoering van toegangstesten voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, concerten en musea wordt geregeld. Vanaf 1 juli wil het kabinet een eigen bijdrage van 7,50 euro gaan vragen voor deze toegangstesten.

07.45

'Pinbetalingen flink opgelopen sinds coronaversoepelingen'

We pinnen weer veel vaker sinds de versoepeling van de coronamaatregelen van vorige week. Volgens ING is de heropening van de terrassen en het feit dat je nu weer zonder afspraak een winkel in kan goed terug te zien in de cijfers.

De pinomzet van winkels in non-food is voor zover de bank dat kan overzien sinds 28 april flink verbeterd. Kledingwinkels bijvoorbeeld, waar eerder al op afspraak mocht worden geshopt, noteerden bijna een verdubbeling ten opzichtige van dezelfde dagen een week eerder. In cafés en restaurants werd voor 40 procent extra gepind. Ook in bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels was een sterke toename te zien.

07.30

'Steun voor versoepelingen, maar nu pas op de plaats'


Het versoepelen van de coronamaatregelen waardoor onder meer de winkels en de terrassen onder voorwaarden weer open zijn, kan op steun rekenen. Maar de handen gaan niet op elkaar voor verdere versoepelingen, concludeert I&O Research uit het maandelijkse draagvlakonderzoek naar de coronamaatregelen in opdracht van de NOS.

54 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt de doorgevoerde versoepelingen een goede zaak. Een ongeveer net zo grote groep wil een pas op de plaats maken of de maatregelen zelfs weer aanscherpen. Onderzoeker Peter Kanne geeft aan dat berichten over de drukte in de ziekenhuizen en volle intensive cares daarbij een rol spelen.

"Tegenstanders begrijpen niet dat, nu er wordt gesproken van 'code zwart' en ziekenhuizen vollopen, er versoepeld wordt. Veel mensen hebben het gevoel dat dit gebeurt onder druk van de publieke opinie." Voorstanders van de versoepelingen wijzen er volgens hem op dat de strenge lockdown met de avondklok niet meer houdbaar is.

07.00

Viering Bevrijdingsdag ook dit jaar online


Bevrijdingsdag wordt vandaag vanwege de coronamaatregelen voor de tweede keer volledig digitaal gevierd. Geen Bevrijdingsfestivals op veertien plekken in het land, maar een gezamenlijk onlineprogramma dat via een gratis livestream voor iedereen is te volgen.

Rond het middaguur houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 5 meilezing. Ze doet dit via een liveverbinding vanuit Berlijn. Eigenlijk zou Merkel dit vorig jaar al doen, maar dat ging vanwege het coronavirus niet door. De NOS zendt de lezing uit vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waar minister-president Mark Rutte aanwezig is en met de bondskanselier in gesprek gaat over vrijheid. Aansluitend ontsteekt Rutte het Bevrijdingsvuur. Dit is het officiële begin voor de (online) activiteiten op Bevrijdinsdag.

Via een livestream zijn er meer dan tweehonderd optredens te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert. Dat zal ook dit jaar niet buiten op de Amstel zijn, maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Wachten op privacy instellingen...
06.00

'Britse 50-plussers kunnen 3e vaccinatie in de herfst krijgen'


Iedereen in Groot-Brittannië ouder dan vijftig jaar krijgt in de herfst een derde vaccinatieprik tegen COVID-19 aangeboden. Zo wil de Britse overheid een poging doen om nog voor Kerstmis de dreiging van de infectie volledig uit te roeien. Dit schrijft de krant The Times.

Op het moment lopen er twee proeven voor vaccineren in de herfst, vertelt de voornaamste medische adviseur van de regering aan de krant. De eerste proef kijkt naar vaccins die speciaal zijn aangepast om gemuteerde coronavarianten aan te pakken. De tweede proef is met een derde prik van de al gebruikte vaccins van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!