Liveblog

Coronanieuws: 'Anderhalve meter kan met testen mogelijk in juni deels weg'

6 mei 2021 om 06:41 • Aangepast 7 mei 2021 om 08:24
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Pleidooi kinderombudsvrouw: 'Middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk open'
  • 398 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
  • Vandaag Kamerdebat over 'coronatesten voor toegang'.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Het liveblog is gesloten.

22.05

GGD's van 1,5 miljoen naar 2 miljoen prikken per week in juni

De GGD's bereiden zich voor om vanaf eind mei twee miljoen coronavaccins per week toe te dienen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat gevraagd aan de gemeentelijke gezondheidsdiensten, zegt een woordvoerster van het departement donderdag. De GGD's kunnen op dit moment anderhalf miljoen prikken per week zetten.

De komende weken worden grote leveringen van vaccins verwacht. Vooral het vaccin van Pfizer/BionTech en Janssen vormen straks de hoofdmoot. Van Janssen is maar één prik nodig.

20.53

'Toegangstest eerst gratis, later mogelijk wel bijdrage'

Voorlopig zullen toegangstesten voor activiteiten en evenementen gratis zijn, maar het kabinet wil wel de mogelijkheid open houden om 'op enig moment' een eigen bijdrage te vragen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei in een Kamerdebat dat hij het de vraag vindt of de belastingbetalers allemaal moeten meebetalen voor degenen die bijvoorbeeld later dit jaar naar een festival gaan.

"Het lijkt me onverstandig als je de mogelijkheid voor de invoering van een eigen bijdrage onmogelijk maakt in de wet", zegt De Jonge. Hij verwacht dat toegangstesten op termijn vooral nog voor evenementen nodig zijn waar veel mensen samenkomen. Voor andere gelegenheden is het mogelijk dan al niet meer nodig. Voor die grote bijeenkomsten wil de minister de optie van een eigen bijdrage houden.

19.00

'Ziekenhuizen gaan 1 miljoen extra prikken per week zetten'

Ongeveer zestig Nederlandse ziekenhuizen krijgen vanaf eind mei priklocaties voor de vaccinatiecampagne. Dat bevestigt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aan Nieuwsuur. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen een miljoen prikken per week gaan zetten bij vooral "jonge, gezonde mensen", zegt een woordvoerder.

In april meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat vanaf mei wekelijks 2,5 miljoen prikken gezet moeten worden. De GGD's nemen daarvan 1,5 miljoen voor hun rekening. De overige prikken zullen de ziekenhuizen zetten.

18.27

'Anderhalve meter kan met testen mogelijk in juni deels weg'

Als het toegangstesten van de grond komt, kan mogelijk al bij stap vier van de versoepeling van de coronaregels de anderhalvemeterregel op sommige plekken geschrapt worden. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Die stap wordt volgens de huidige planning, en als er geen nieuwe tegenvallers komen in het aantal coronabesmettingen, al in de tweede helft van juni gezet.

De Jonge verdedigt in de Kamer het kabinetsvoorstel om het wettelijk mogelijk te maken dat bepaalde sectoren eerder kunnen heropenen als ze alleen mensen toelaten die kunnen aantonen dat ze recent negatief getest zijn op het coronavirus. De Jonge omschreef die toegangstesten als 'een extra instrument in de gereedschapskist' hiervoor.

17.51

Gevaccineerde bewoner verpleeghuis overleden na coronabesmetting

Een bewoner van een verpleeghuis in het Gelderse Wehl die onlangs ná vaccinatie besmet raakte met corona, is overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt, na berichtgeving van Omroep Gelderland. Het is nog niet duidelijk of de coronabesmetting ook de oorzaak van het overlijden van de bewoner is.

"Dit zijn heel kwetsbare mensen", zegt de woordvoerder. "Het komt vaak voor dat een bewoner overlijdt. Deze bewoner had voor de positieve coronatest al luchtwegklachten, maar het is niet uit te sluiten dat de besmetting een rol heeft gespeeld bij het overlijden."

Naar de precieze doodsoorzaak wordt onderzoek gedaan.

17.20

Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn.

Dinsdag is de eerstvolgende gelegenheid om versoepelingen aan te kondigen voor de week of weken daarna. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om pas verder te versoepelen als het aantal mensen met corona dat in een 'lopend 7-daagsgemiddelde' in de ziekenhuizen wordt opgenomen, met 20 procent is gedaald.

Om van een echte daling te kunnen spreken, moet het aantal ziekenhuisopnames twee weken op rij afnemen, stelt Kuipers. De lichte daling van afgelopen week kan daarvan een voorbode zijn, maar dat valt nog niet met zekerheid te zeggen. "In theorie kan het aantal de komende dagen heel sterk afnemen, maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk", zegt Kuipers. Hij verwacht namelijk juist komende dagen nog een effect van de drukte op Koningsdag terug te zien in de ziekenhuizen.

16.05

Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is voor de derde dag op rij gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6861 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 424 minder dan woensdag. Vergeleken met vorige week donderdag gaat het om een daling van 435 positieve tests. In Brabant zijn er 1331 nieuwe coronagevallen.

Ook ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er nu sprake van een afname. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7172 besmettingen per etmaal.

Wachten op privacy instellingen...
15.20

Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.

14.25

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen, maar minder opnames


Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen, na een paar dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2551 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan op woensdag, maar ruim negentig minder dan afgelopen maandag en zo'n 150 minder dan een week geleden.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg naar 1744. Dat is een toename van 29 ten opzichte van woensdag, maar een flinke daling ten opzichte van vorige week. Intensive cares behandelen nu 807 mensen vanwege de gevolgen van een coronabesmetting, 23 minder dan op woensdag. Dat aantal schommelt al ongeveer drie weken tussen de 800 en 850.

De ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 259 patiënten nieuw opgenomen op intensive cares en verpleegafdelingen. Voor een donderdag is dat het laagste aantal sinds half maart. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen week 2019 nieuwe patiënten opgenomen, gemiddeld 288,4 per dag, en dat is het laagste peil in ongeveer drie weken.

13.15

Deal IOC met Pfizer/BioNTech voor vaccins olympische deelnemers


Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een deal gesloten met het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech over de levering van vaccins aan sporters en begeleiders bij de Olympische Spelen van Tokio. Dat maakten de twee bedrijven bekend.

In een verklaring melden de twee firma's dat ze gaan samenwerken met de nationale olympische comités. "Om er zeker van te zijn dat vaccins tegen het coronavirus voor allen beschikbaar zijn die het nodig hebben voordat ze naar Japan reizen."

11.30

398 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen


In totaal liggen er nu 398 mensen met het coronavirus in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er elf meer dan woensdag. In de afgelopen 24 uur zijn 42 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er evenveel als woensdag. In het afgelopen etmaal werden 28 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis, tien patiënten werden overgeplaatst en is er één patiënt overleden.

11.00

Gratis coronatest voor Nederlanders die pendelen naar Duitsland


Vanaf deze donderdag kunnen Nederlanders die in Duitsland werken, zorg ontvangen of studeren zich gratis op corona laten testen. Er zijn acht locaties dicht bij de grens waar de test kan worden gedaan. Dat worden er de komende dagen twintig. Grenspendelaars kunnen een testmoment reserveren op een speciale website: Grenstesten.nl.

Het kabinet heeft de gratis testvoorziening opgezet, omdat Duitsland een negatieve test eist van mensen die het land binnen willen. Dat kan voor pendelaars in de papieren lopen als ze telkens naar een commerciële teststraat moeten.

10.55

Wetenschapsprijs voor Jaap van Dissel van het RIVM


Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de jury krijgt hij de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van Volksgezondheid en het crisisteam van de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van COVID-19. Van Dissel krijgt de onderscheiding op 31 mei.

10.50

Rode Kruis: meer geld nodig om corona in Zuid-Azië te bestrijden


Niet alleen in India, dat zwaar wordt getroffen door het coronavirus, maar ook in de buurlanden slaat het virus hevig toe. Bangladesh, Nepal en Pakistan hebben door de vele besmettingen te maken met recordsterftecijfers, waarschuwt het Nederlandse Rode Kruis. Dat roept Nederlanders op te doneren op gironummer 7244.

10.20

EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins

De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor 'alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden', verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk ook voor een lagere prijs.

09.45

Studenten van Fontys maken lied voor medewerkers Catharina Ziekenhuis


Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg hebben een lied geschreven voor de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven: ‘Dat jij er voor me was’. De studenten willen de medewerkers bedanken voor hun inzet in het voorbije jaar en iedereen een hart onder de riem steken. Het nummer is op maat gemaakt door Anouk Vrakking en Marten Oosterhaven, twee vierdejaars studenten van Fontys Rockacademie.

Wachten op privacy instellingen...
08.15

'Werkgevers doen niet genoeg aan agressie in de zorg'


Werkgevers ondernemen niet genoeg actie tegen agressie in de zorg. Dat zegt stichting IZZ, een organisatie voor werkgevers en werknemers in de zorg. IZZ maakte een rondgang langs zo'n 600 medewerkers uit de hele zorgsector, zoals ziekenhuiszorg, ouderenzorg, patiëntenzorg en gehandicaptenzorg.

De helft van de ondervraagden zegt dat sinds de coronacrisis de agressie in de zorg is toegenomen. Voor ongeveer de helft wordt die agressie veroorzaakt door familie van patiënten, maar er is ook sprake van toegenomen agressie door personeel zelf, zegt Anouk ten Arve van IZZ: "De lontjes zijn allemaal wat korter." Volgens Ten Arve is er te weinig aandacht voor agressie omdat de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat de meeste aandacht wordt opgeslokt door de zorg voor patiënten.

07.15

Opnieuw dieprode cijfers voor Air France-KLM door crisis

Air France-KLM blijft als gevolg van de coronacrisis maar geld verliezen. De luchtvaartmaatschappij sloot het eerste kwartaal van 2021 af met een verlies van 1,5 miljard euro. Door de crisis bleven reizigers weg. Ook reisrestricties en lockdownmaatregelen deden de prestaties van de onderneming geen goed. Het verlies was kleiner dan de 1,8 miljard euro na de eerste drie maanden van 2020.

De vooruitzichten voor het concern voor het lopende kwartaal stemmen nog niet hoopvol. Het bedrijf wijst erop dat in Frankrijk zeker tot begin mei een strenger coronaregime geldt. Verder zijn wereldwijd nog reisbeperkingen van kracht. Reizigers wachten ook nog eens tot het laatste moment om een reis te boeken.

06.45

Onderzoek: zomervakantie ook dit jaar het liefst in eigen land

Als iedereen na 15 mei weer mag reizen naar het buitenland, gaat de voorkeur van de meeste Nederlanders toch uit naar een veilige vakantie in eigen land. Dit blijkt uit het Vakantie Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 12.000 Nederlanders.

Degenen die wél de grens overgaan, verkiezen de auto boven het vliegtuig. De Ardennen en Duitsland worden dan gezien als de veiligste opties.

05.00

Werknemers in de zakelijke dienstverlening thuis productiever

Zakelijke dienstverleners zagen de productiviteit van thuiswerkend personeel de afgelopen maanden omhoog schieten. Dat schrijft Trouw op basis van de MKB-Barometer, een enquête onder 300 Nederlandse mkb-bedrijven. Een op de drie ondervraagde ondernemers ziet dat werknemers thuis minder tijd verspillen dan op kantoor.

Ze zijn bijvoorbeeld veel minder tijd kwijt bij de koffieautomaat, waar normaal een praatje wordt gemaakt met collega's. Dat verklaart deels waarom werkgevers zien dat het werken op afstand vaker een positief, dan een negatief effect heeft op de arbeidsproductiviteit. Al is er wel een verschil tussen werknemers met en zonder kinderen. Vooral die laatste groep werkt binnenshuis harder door.

03.45

'Middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk open'


De middelbare scholen en mbo's moeten zo snel mogelijk weer volledig open, het liefst al gelijk na de meivakantie. Die oproep aan het kabinet doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in NRC. "Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden."

Volgens de Kinderombudsvrouw wordt in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en in de coronapersconferenties van de regering maar weinig rekening gehouden met de belangen van de jeugd. "Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën", stelt zij.

"Maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis."

03.30

UWV opent loket voor vijfde periode loonsteun


Ondernemers kunnen vanaf donderdag weer steun aan te vragen bij het UWV. De uitkeringsinstantie opent voor de vijfde keer een loket voor de aanvraag van een tegemoetkoming in de loonkosten. Deze keer gaat het om een tegemoetkoming voor de maanden april tot en met juni van dit jaar.

"Er is door onze medewerkers hard gewerkt om te zorgen dat het loket al op 6 mei open kan, ruim tien dagen eerder dan het aanvankelijke plan", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. Dit maakt het volgens haar mogelijk voor werkgevers om nog vóór de salarisbetaling van mei hun eerste voorschot binnen te hebben. De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen.

03.30

Nog veel vragen in Kamer over 'coronatesten voor toegang'


Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen, dan zonder testen het geval zou zijn. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer vandaag over praat.

Maar partijen hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat vandaag is maar liefst 12 uur uitgetrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!