Video

Handel moet waterskiwalhalla van Noord-Europa worden met vernieuwde plas

9 mei 2021 om 18:54 • Aangepast 10 mei 2021 om 11:19
nl
De meeste waterskiërs wisten de skiplas in Handel al wel te vinden. Sinds kort is die plas flink uitgebreid. Doel: het binnenhalen van het EK. Zondag kon er voor het eerste weer geskied worden.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

"Ze komen hier uit heel Noord-Europa", zegt beheerder Freek School, die zelf ook al jaren de ski's onderbindt. "Uit Zweden, Finland, Duitsland, Polen, ze komen hier trainen."

School doet zelf al jaren mee aan het EK waterski. "Het zou toch mooi zijn als ik het EK kon doen op onze eigen Rooye Plas?" Want de skiplas heeft potentie. "Hier ligt echt iets unieks. Door de bomen om de plas is het hier altijd goed skiën. Ik denk echt dat er records gesprongen kunnen worden."

Maar de plas in Handel was net te kort. Vijfhonderd meter was ' ie, terwijl op zijn minst zeshonderd meter nodig is. Jarenlang werd nagedacht over een uitbreiding, die er niet makkelijk kwam. "Eerst moesten we wachten omdat de grondprijzen voor het weggegraven zand te laag waren. Toen verliep de vergunning weer."

"Vakantie vieren en trainen in Handel"

Maar nu is het zover. De waterskiclub in Handel wist afspraken te maken met de eigenaar van de grond en de gemeente. Het uitgegraven zand wordt verkocht en de gemeente krijgt onder meer een wandelpad langs de plas. "Waterskiën is heel duur, maar omdat we hier ook horeca hebben, kunnen we het goedkoop houden", zegt School. De aanpassing heeft de club niet veel gekost.

School hoopt met de grotere waterskiplas veel nieuwe skiërs te trekken. "Ik denk dat het wel aantrekkingskracht heeft voor mensen uit Noord-Europa om naar Handel te komen, om vakantie te houden en hier te trainen."

"We hopen op het EK volgend jaar"

En het EK zou daarvoor een mooie aanjager zijn. De club wilde al eerder een gooi doen naar het EK, maar corona gooide roet in het eten en Griekenland ging er met 2021 vandoor. "Nu hopen we op volgend jaar."

De verlengde skiplas in Handel heeft volgens School allerlei voordelen voor de skiër. "We hebben bijvoorbeeld een mooie schuine kant, zodat je geen backwash krijgt. Water dat tegen de kanten klotst en dan weer terugkomt. De golf kan nu wegrollen en komt niet meer terug op de plas."

"Voorheen moesten we vanuit de bocht al starten, omdat het gewoon te kort was. Nu kan de boot recht blijven varen en beter op snelheid komen en kan de skiër ook recht starten. We hebben dadelijk een perfecte plek hier."

"Ik krijg er kriebels van in mijn buik"

De 8-jarige Dali is een van de skiesters die zondag de nieuwe plas komt uittesten. "Je kunt nu veel verder skiën, dat is wel cool. Waterskiën is echt heel leuk om te doen. Ik krijg er kriebels van in mijn buik." Dali hoopt ooit wereldkampioen te worden. Dan is de nieuwe waterskiplas in Handel nu de ideale locatie voor Dali.

"Voor mij is dit nu de mooiste skiplas van Europa", zegt School. "Maar of iedereen dat met me eens is, hangt ook een beetje van de discipline af." In augustus wordt de skiplas gekeurd voor het EK.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!