Video

Zoveelste das aangereden op dodenweg, 'Er moet hier iets gebeuren'

7 mei 2021 om 13:50 • Aangepast 10 mei 2021 om 10:43
nl
Een onwelkome verrassing voor boswachter Mari de Bijl, vrijdagmorgen. Hij vindt een dode das op de Somerenseweg tussen Someren en Heeze. De derde al, in twee maanden tijd. “Het is een dodenweg”, aldus Mari. Hij vindt niet alleen dassen, maar ook aangereden reeën en wilde zwijnen. “Er moet echt wat gebeuren. Dieren lopen gevaar en mensen kunnen uit schrik ook zo tegen een boom eindigen.”
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Op donderdagavond ontving de boswachter een bloederige foto van een aangereden das. “Dan denk je: daar gaan we weer. Je wil gewoon dat er iets gebeurt om dit te stoppen.” Na een korte wandeling langs de weg vindt Mari het dier. Een collega haalde hem vrijdagochtend van de weg af.

Mari is blij dat de das er nog ligt, zodat hij mee kan worden genomen om onderzocht te worden, als het een zogend vrouwtje is, moet op zoek worden gegaan naar de jongen. Vaak is dat snel te zien, in dit geval is dat wat lastiger. “Alle ingewanden zijn eruit, normaal zou je de tepels zien zitten.”

"De jongen zijn niet groot genoeg om zelf te overleven."

Het kleinere formaat van het dier en de platte staart doen wel vermoeden dat het een vrouwtje is. Is het inderdaad een zogend vrouwtje, dan zullen de jongen verzorgd moeten worden. "Zij zijn nog niet groot genoeg om zelf te overleven en zijn afhankelijk van de moedermelk. Een team van vrijwilligers gaat dan op zoek naar de burcht. Zij kunnen de jongen eventueel bijvoeren.”

Wachten op privacy instellingen...

"Jaarlijks worden er tientallen grote dieren aangereden."

De weg ligt pal naast de Strabrechtse Heide, een Natura 2000-gebied. Het natuurgebied hoort daardoor bij een netwerk van Europees beschermde natuurgebieden. Des te pijnlijker voor Mari om telkens weer nieuwe meldingen te krijgen van aangereden dieren. “Mensen zien een ree, weten het dier te ontwijken en denken dat ze geluk hebben hem niet geraakt te hebben. Maar reeën zijn nooit alleen. Omdat de automobilist niet meer oplet, wordt het volgende dier wel geraakt.”

Daarnaast belandden volgens hem ook een hoop muizen en kikkers onder de banden van auto’s, zonder dat dat opgemerkt wordt. “Daarvan weten we het niet, er steken er duizenden over. Qua grotere dieren worden er jaarlijks tientallen aangereden.”

Dat er een oplossing moet komen, is duidelijk voor de boswachter. Hij is enorm blij dat de gemeente Heeze al stappen onderneemt, daar komt een faunatunnel.

Nu nog het deel dat de gemeente Someren toebehoort. “Een oversteekplaats is kostbaar, maar alle automobilisten zachter laten rijden kost niets, alleen een paar borden en wat handhaving.” Op de weg geldt nu een maximumsnelheid van 80, die zou volgens De Bijl verlaagd moeten worden naar 60 én daar moet op gehandhaafd worden. “Dan heeft de automobilist een twee keer zo’n lange remweg en een dier twee keer zo lang om over te steken.”

"Natuurlijk gaat overrijden van de dieren ons aan het hart."

De gemeente Someren heeft geen concrete planning voor het verlagen van de maximumsnelheid, maar sluit het ook niet uit. "Als we hier verandering in willen aanbrengen, moet dit goed doorgesproken worden en alle voor en tegens overwogen worden. Er moet dan ook contact opgenomen worden met Heeze en Leende. We zullen allereerst het gesprek aangaan met de boswachter", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Natuurlijk gaat het overrijden van de dieren ons aan het hart."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.