LIVEBLOG

Coronanieuws: weer minder coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

8 mei om 06:30 • Aangepast 9 mei om 15:23
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Zaterdagochtend lagen er in de Brabantse ziekenhuizen in totaal 385 coronapatiënten, negen minder dan vrijdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn vijftig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, één coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
  • Ook kwam er in Brabant 1420 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn er bijna 100 meer dan een dag eerder.
  • Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met concentratie en geheugen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

19.05

Italië wil quarantaineplicht voor reizigers half mei opheffen

Italië is van plan de quarantaineplicht voor reizigers uit EU-landen, Groot-Brittannië en Israël half mei op te heffen in een poging de toeristische sector nieuw leven in te blazen, zei minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zaterdag.

De quarantaineplicht voor Amerikaanse reizigers zal in juni worden opgeheven, zei Di Maio. In alle gevallen geldt dat mensen een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat ze al corona hebben gehad moeten kunnen tonen. Europese reizigers moeten nu nog vijf dagen in quarantaine als ze Italië binnenkomen.

18.14

Agenten belaagd bij coronaprotest in Barneveld


De politie gaat met behulp van beeldmateriaal op zoek naar mensen die agenten hebben belaagd tijdens een uit de hand gelopen mars tegen het coronabeleid in Barneveld. Zo'n 80 tot 100 betogers zochten zaterdag de confrontatie met de politie op in de Gelderse plaats, schat een politiewoordvoerster.

"Ze gooiden met stokken en stenen die ze van het treinspoor haalden. Deze mensen hebben echt het geweld opgezocht. Daarvan hebben we als maatschappij duidelijk gezegd dat we dat niet accepteren", aldus de woordvoerster. Een agent werd tijdens de onlusten tegen zijn hoofd geschopt.

17.45

EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

De EU-landen moeten het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.

Nederland wil na 21 juni "geen tijd verliezen" en mikt op "dagen, maximaal een of twee weken" om zelf van start te gaan, zei Rutte na overleg met de andere EU-leiders.

15.32

Landelijke besmettingscijfers

In het Nederland werden de afgelopen 24 uur 7521 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er drie meer dan op vrijdag en zit boven het weekgemiddelde van 7364 positieve tests per dag. De afgelopen zeven dagen ontving het RIVM 51.454 meldingen van nieuwe infecties. Het aantal sterfgevallen steeg landelijk met 29, dat zijn er zeven meer dan een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen door corona worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen zijn 151 sterfgevallen geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Minder coronapatiënten in ziekenhuis

In alle Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag in totaal 2478 coronapatiënten, 43 minder dan op vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het totale aantal opgenomen patiënten van zaterdag is het laagste sinds medio april. Op 17 april waren het er 2428 en op 18 april net als nu precies 2478. Eind april piekte het tot net boven de 2700.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1700 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bedraagt 778, dat zijn er 19 minder dan op vrijdag.

Op de ic zijn de afgelopen 24 uur 37 mensen nieuw opgenomen, op de verpleegafdelingen 264. Vrijdag ging het respectievelijk om 44 en 243 patiënten. Vergeleken met vorige week is het gemiddeld aantal nieuwe opnames ongeveer gelijk. In totaal zijn nu 1184 ic-bedden bezet, waarvan dus 778 door mensen met Covid-19.

15.12

Onrust tijdens mars tegen coronamaatregelen

Een mars tegen de coronamaatregelen in Barneveld is niet vreedzaam verlopen. Aan de 'Mars van de menselijke verbinding', georganiseerd door Police for Freedom, deden zo'n duizend mensen mee. Een deel van hen keerde niet terug naar het beginpunt, zoals de bedoeling was. In plaats daarvan liepen ze een winkelstraat in. De politie trad op met wapenstok en deelde klappen uit, zo was te zien op livebeelden van de mars op Facebook.

14.18

Zes deelnemers aan reis Gran Canaria testen positief

Zes deelnemers aan een testvakantie van Corendon naar Gran Canaria zijn positief getest op corona. Deze reizigers moeten daar tien dagen in isolatie blijven. Ze worden wel nogmaals getest voor alle zekerheid. Corendon-topman Steven van der Heijden bevestigde een bericht hierover van RTL Nieuws. De mensen voelen zich volgens hem niet ziek.

De besmette toeristen verblijven in een aparte vleugel van een hotel, afgescheiden van de andere gasten. De andere 183 deelnemers aan de reis vliegen zaterdagmiddag als gepland naar Nederland. Van der Heijden heeft geen idee hoe het zestal de besmetting heeft opgelopen. Iedereen was negatief toen de reis precies een week geleden begon.

14.16

Grote Duitse drukte bij Designer Outlet in Roermond

Voor de Designer Outlet in Roermond stond zaterdagmiddag, net als vorig weekend, een lange rij automobilisten met Duitse kentekens te wachten voor de ingang van de parkeerplaatsen rond het koopcentrum. De gemeente Roermond had vrijdag al gewaarschuwd voor grote drukte in de binnenstad en bij de Outlet en riep mensen op om vanwege het coronavirus niet op de drukste momenten van de dag te komen.

12.10

Pfizer levert EU nog eens 1,8 miljard vaccins

De Europese Unie kan de komende twee jaar rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Het contract met de vaccinfabrikant is beklonken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De commissie kondigde een maand geleden al aan dat een nieuwe bestelling op stapel stond. Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn.

11.04

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen zaterdagochtend in totaal 385 coronapatiënten, negen minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn er vijftig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 53 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Vijf werden overgeplaatst en een coronapatiënt is het voorbije etmaal overleden in de Brabantse ziekenhuizen.

10.36

Gemeente vraagt horeca parasols in te klappen en windschermen weg te halen


De gemeente Sint-Michielsgestel roept horecaondernemers in de gemeente op, nu er mooi weer in aantocht is, om parasols en zonneschermen bij het terras in te klappen en windschermen om het terras heen weg te halen. "Op die manier kan goed geventileerd worden op de terrassen en houden we het veilig. Dat is in het belang van de volksgezondheid en in het belang van iedereen die reikhalzend uitkijkt naar verdere versoepelingen van de coronamaatregelen."

Wachten op privacy instellingen...

09.00

'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'


In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.

05.56

'Niets kan Olympische Spelen nog tegenhouden'


Vicepresident John Coates van het Internationaal Olympisch Comité, heeft vrijdag gezegd dat er niets meer is dat de Olympische Spelen in Tokio dit jaar nog in gevaar kan brengen. Coates deed die uitspraak ondanks de coronapandemie, die de oorzaak was dat het internationale sportspektakel vorig jaar werd uitgesteld. Coates antwoordde zaterdag ontkennend op de vraag of er een scenario is dat ervoor kan zorgen dat de Spelen voor juli alsnog worden uitgesteld of afgelast.

05.36

'Ruzies op werkvloer lopen hoog op door corona'


Het aantal werknemers en werkgevers dat ruzie met elkaar heeft, is fors toegenomen. Het aantal arbeidsconflicten steeg de eerste maanden van dit jaar met maar liefst 33 procent, is te lezen in De Telegraaf. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling omdat juist het aantal ontslagen tien procent lager ligt dan dezelfde periode vorig jaar. De steunmaatregelen van de overheid doen dus hun werk, toch ziet verzekeraar Interpolis het aantal rechtshulpverzoeken fors toenemen.

03.39

Veel coronapatiënten houden last van brein

Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein. Ruim een derde van de mensen die aanklopten bij de gespecialiseerde hulpverleners van C-support ervaart problemen met concentratie, dertig procent heeft moeite met dingen onthouden. Ook houdt een aanzienlijk deel van de patiënten last van hoofdpijn, meldt het AD.

Ziek in bed (foto: ANP 2021/Stijn Rademaker).
Ziek in bed (foto: ANP 2021/Stijn Rademaker).

03.30

België opent terrassen weer en schaft avondklok af

De Belgische terrassen mogen deze zaterdag na dik een halfjaar weer open. De versoepelingen zijn verantwoord nu het coronavirus in België alweer weken voorzichtig op zijn retour lijkt, denken de autoriteiten. Ze wilden daartoe eigenlijk vorige week al overgaan, maar namen wat langer de tijd uit angst te hard van stapel te lopen. Kasteleins mogen om acht uur 's ochtends hun eerste gasten ontvangen en die mogen tot tien uur 's avonds blijven zitten.

03.14

Kerken houden financiën redelijk op peil

Nauwelijks kerkgangers, veel minder onderling contact. Nederlandse kerken vreesden dat 2020 financieel een zwaar jaar zou worden. Toch hebben ze zich redelijk goed door het eerste jaar van de coronacrisis heen geslagen, blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Dagblad. De pijn zit hem vooral in de misgelopen huurinkomsten, al verschilt dat sterk per lokale gemeente.

01.55

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen


Het nemen van ontstekingsremmers zoals ibuprofen veroorzaakt geen hogere risico's op ernstige symptomen of de dood bij een coronabesmetting. Dit komt naar voren uit een omvangrijke nieuwe studie die gepubliceerd is in het gezaghebbende vaktijdschrift Lancet Rheumatology. Bij het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar was er bezorgdheid over de potentiële effecten van ontstekingsremmers die niet onder de steroïden vallen. Maar die bezorgdheid blijkt n u onterecht.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...