Liveblog

Coronanieuws: 1011 nieuwe besmettingen in Brabant

10 mei 2021 om 05:55 • Aangepast 18 mei 2021 om 11:49
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Maandag kwamen er 1011 nieuwe besmettingen bij in Brabant
  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen 391 coronapatiënten, achttien meer dan zondag
  • Geld om leerachterstand door corona aan te pakken
  • Bedrijfsartsen worstelen met aanpak coronaklachten werknemers
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina

Liveblog

21.45

Veiligheidsberaad positief over versoepelingen

Het Veiligheidsberaad is positief over het voornemen van het kabinet om vanaf 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. Dat meldde het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, maandagavond na digitaal overleg.

"Het openingsplan is een heldere route om uit de lockdown terug naar het oude normaal te gaan en sluit aan op de oproep van het Veiligheidsberaad: versoepelen buiten voor binnen, kleine groepen voor groot en jong voor oud", stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsbereid in een verklaring. "Met de zomer in zicht is het sociaal-maatschappelijke gezien wenselijk om stap twee van het openingsplan te zetten. En zolang we de maatregelen zo goed mogelijk blijven naleven zoals nu ook grotendeels gebeurd met stap één van het openingsplan kunnen we samen ook stap twee ingaan."

21.15

Terrassen weer open in Frankrijk

In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

De terrasjes van bars, cafés en restaurants mogen maar op halve capaciteit draaien. Vanaf 9 juni zijn gasten ook binnen welkom, maar ook daar met hooguit de helft van de mogelijke klandizie. De beperkingen voor winkels zouden op 30 juni moeten verdwijnen.

20.08

WHO bezorgd over Indiase coronavariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de zogenoemde Indiase variant van het coronavirus. De mutatie, die besmettelijker lijkt, wordt vanaf nu als wereldwijd probleem gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins.

Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. Maar de organisatie vindt de in december ontdekte variant inmiddels zorgwekkend, vergelijkbaar met de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutanten. Veel landen, waaronder Nederland, weren al weken vluchten uit India. In BelgiÙ eiste de Indiase variant al een dode in een verpleeghuis.

19.24

De Jonge: coronabubbel rond Songfestival werkt

De coronabubbel rond het Eurovisie Songfestival doet zijn werk. In de afgelopen dagen zijn voor de deur van Rotterdam Ahoy duizenden tests afgenomen waarvan slechts een enkeling positief was. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maandag na afloop van een werkbezoek aan het songfestival.

"Dit is fantastisch", zei De Jonge nadat hij een rondleiding had gekregen en een stukje van de repetitie van Servië had gezien. "Uiteraard hadden we veel vertrouwen in de songfestivalorganisatie om dit event veilig neer te zetten maar in alles blijkt dat ze het tot in de puntjes georganiseerd hebben." De positieve tests waren volgens De Jonge allemaal van mensen die zich voor het eerst bij Ahoy meldden, en daarmee nog geen kans hadden om anderen te besmetten.

18.50

Ruim 100 besmettingen bij Vion

Bij slachterij Vion in Boxtel zijn tussen eind februari en medio maart 97 infecties ontdekt. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in haar antwoord op de Kamervragen die de Partij voor de Dieren (PvdD) had gesteld over de verspreiding van het coronavirus binnen het bedrijf.

Alle 1600 medewerkers van het slachthuis worden wekelijks getest , stelt Van Ark, en er is wekelijks overleg met de GGD. Die onderzoekt of er mogelijk een variant van het virus rondgaat onder de medewerkers.

Volgens de PvdD is Vion "een coronabrandhaard" en zijn er onvoldoende maatregelen van kracht bij de slachterij, maar dat wijst Van Ark van de hand. Een inspectie door de GGD in april wees volgens haar juist uit dat bij Vion "volgens de richtlijnen gewerkt wordt" en de coronamaatregelen worden nageleefd.

18.15

Nog weinig aanmeldingen voor prik medische risicogroepen


Mensen met bepaalde medische risico's kunnen sinds vorige week een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus, maar daar maken ze nog niet veel gebruik van. Van de 525.000 mensen die sinds donderdag zijn uitgenodigd, hebben ongeveer 180.000 een afspraak gemaakt. Het lage aantal zou met de meivakantie te maken kunnen hebben, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten na een bericht van de NOS.

De groep bestaat in totaal uit ongeveer 1,5 miljoen mensen. Vanwege het grote aantal openstaande afspraken worden de resterende mensen in deze risicogroep sneller uitgenodigd. Zij krijgen nog deze week hun brief. De uitnodigingen aan de ongeveer 345.000 mensen die nog geen afspraak hebben gemaakt, blijven staan, maar het kan zijn dat ze iets langer moeten wachten op hun prik, omdat de mensen die na hen kwamen eerder een afspraak hebben gemaakt.

16.45

Extra testlocatie in Tilburg

De GGD Hart voor Brabant opent eind deze maand een nieuwe testlocatie in het centrum van Tilburg. In het oude gebouw van de GGD aan de Ringbaan West kunnen straks ongeveer 750 mensen per dag getest worden op Covid-19. De extra testlocatie is vooral bedoeld voor mensen die om wat voor reden dan ook niet naar de teststraat in de Simon de Cockstraat in Tilburg-Noord kunnen komen, laat de GGD weten. Wie een test wil laten afnemen kan volgens de organisatie het beste te voet of met de fiets komen, want de nieuwe locatie is niet toegankelijk voor auto's en er is weinig parkeergelegenheid in de buurt.

16.26

Mogelijke coronadoden aangespoeld op oevers Ganges

Tientallen lichamen van mogelijke coronaslachtoffers zijn aangespoeld op de oevers van de rivier Ganges in het noorden van India. De lokale bevolking denkt dat de lijken in de rivier werden gedumpt omdat crematieplaatsen overbelast zijn of omdat familieleden geen hout konden betalen voor de brandstapel. Sommige lichamen waren gedeeltelijk verbrand.

Een inwoner spreekt over een schokkende ervaring. De autoriteiten gaan de stoffelijke overschotten alsnog begraven of cremeren. De vondst van de lichamen is een nieuw voorbeeld van de rampzalige coronasituatie in India. Volgens officiële cijfers sterven dagelijks ongeveer 4000 mensen aan het coronavirus en het totale dodental is bijna 250.000. Veel experts zijn echter van mening dat het sterftecijfer veel hoger is.

15.24

Ruim duizend nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 1011 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Op zondag ging het om 1361 nieuwe infecties.

In heel Nederland kwamen er 5910 coronagevallen bij. Dat zijn er 768 minder dan op zondag en ligt onder het weekgemiddelde van 7051 positieve tests per dag. Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekeindes minder mensen zich laten testen op het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen zijn 49.357 positieve tests gemeld bij het RIVM.

Het huidige gemiddelde is het laagste sinds 2 mei. Toen was er echter sprake van een storing. In de week tot aan zondag werden gemiddeld meer dan 7500 coronabesmettingen per dag vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

15.05

Website om verspilling van vaccins tegen te gaan

Er is een website gelanceerd die de verspilling van coronavaccins tegen moet gaan. Op de site prullenbakvaccin.nl kunnen huisartsen of andere instellingen die vaccineren aangeven of er vaccins over zijn. Iedereen die ouder dan 18 jaar is en een vaccin wil, kan vervolgens een afspraak maken voor een prik. Op een kaart kun je zien waar vaccins over zijn. De site is een initiatief van twee artsen.

Wachten op privacy instellingen...
15.03

Kabinet beslist volgende week over versoepelingen

Het kabinet beslist naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week of versoepelingen vanaf woensdag 19 mei kunnen doorgaan. Dat zeggen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Het gaat om de tweede fase zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen.

Aanstaande dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden dan voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren. Dinsdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge die op een persconferentie bekend. Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic's.

15.00

Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald, met tien patiënten. Op dit moment liggen er 757 patiënten met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's afneemt.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten blijft nu al wel voor de derde dag op rij onder de 2500. Ook vergeleken met vorige week maandag en de drie maandagen ervoor is het totale aantal opnames gedaald.

14.37

De Jonge: versoepelingen mogen niet leiden tot versloffing

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge ziet in de coronacijfers dat de piek in het aantal ziekenhuisopnames achter de rug is. De grote vraag is of die daling 'scherp genoeg' is voor versoepelingen. Dat zei hij maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De Jonge zei erbij dat versoepelingen dan niet mogen leiden tot het 'versloffen' van gedrag, zoals gebeurde rond Koningsdag en de feesten die voetbalsupporters vierden.

14.30

BioNTech verhoogt omzetverwachting door coronavaccin

Het Duitse biotechbedrijf BioNTech denkt dit jaar fors meer geld te verdienen aan het zelfontwikkelde coronavaccin dan het eerder voorzag. Daarvan zijn inmiddels 450 miljoen doses geleverd en volgens de onderneming zijn er geen aanwijzingen dat het aangepast moet worden om ook te beschermen tegen nieuwe virusvarianten. Voor heel 2021 heeft BioNTech samen met partner Pfizer wereldwijd bestellingen voor 1,8 miljard doses van het vaccin binnen en de bestellingen voor de twee jaar erna lopen ook binnen.

13.50

Grapperhaus: de piek in ziekenhuisopnames lijkt achter de rug

De cijfers van het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen 'lijken toch wel een goede kant op te gaan', maar of dat betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn is nog niet te zeggen. Dat zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Het besluit wordt dinsdag pas definitief, aldus de bewindsman.

12.04

RIVM krijgt nieuwe directeur coronavaccinaties

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een nieuwe programmadirecteur aangesteld die binnenkort de leiding krijgt over de coronavaccinaties. Marcel van Raaij, die van het ministerie van Volksgezondheid komt, neemt het op 15 juni over van Jaap van Delden, meldt het instituut.

Het vertrek van Van Delden heeft volgens het RIVM niets te maken met het geruchtmakende interview dat hij eind april gaf in AD. Daarin zei Van Delden onder meer dat het vaccin van AstraZeneca binnenkort niet meer nodig zal zijn. Vooral vanuit huisartsen kwam daar veel kritiek op. "De huidige programmadirectie was tijdelijk aangesteld om het vaccinatieprogramma op te starten", aldus het RIVM. "Nu de vaccinatiecampagne op stoom is, zetten de nieuwe programmadirecteur en -directie de aansturing voort."

11.19

'Indiase coronavariant gaat in België rond'

De meer besmettelijke Indiase variant van het coronavirus heeft in België niet alleen een leven geëist in een verpleegtehuis, maar grijpt ook elders in het land om zich heen. De mutant is waarschijnlijk wijder verspreid dan gedacht, zegt de Belgische viroloog Johan Neyts.

De nieuwe variant, die hevig huishoudt in India, is besmettelijker én mogelijk minder gevoelig voor de coronavaccins die in omloop zijn. De mutant dook de afgelopen dagen op in een verpleegtehuis in Borsbeek bij Antwerpen, terwijl alle bewoners daar al waren ingeënt. Een van de bewoners bezweek.

11.07

391 coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen momenteel 391 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er achttien meer dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden 36 nieuwe patiënten opgenomen. Veertien patiënten werden ontslagen uit het ziekenhuis. Vier mensen overleden aan het coronavirus en drie patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

11.00

Kabinet hoeft coronamaatregelen niet in te trekken

Het kabinet hoeft de coronamaatregelen niet in te trekken. Actiegroep Viruswaarheid had dat in een kort geding geëist, maar de rechtbank in Den Haag heeft die eis afgewezen.

Volgens de rechter zijn de maatregelen wettelijk goed geregeld, er is 'sprake van een voldoende wettelijke basis'. Viruswaarheid zei dat er feitelijk sprake is van een noodtoestand zonder dat het kabinet een noodtoestand heeft uitgeroepen en dat zou in strijd met internationaal recht zijn. Ook daar ging de rechtbank niet in mee.

10.16

'Geen overhaaste beslissing nemen bij keuzemenu leerachterstand'

Scholen moeten zich vooral niet laten opjagen bij het kiezen uit de 'menukaart' van het ministerie van Onderwijs om leerachterstanden weg te werken, stelt CNV Onderwijs in een reactie op het uitgewerkte plan van het ministerie. Volgens dit keuzemenu kunnen scholen in het basis- en voortgezet onderwijs kiezen uit verschillende opties. Het gaat bijvoorbeeld om een langere schooldag voor iedereen, extra lestijd na schooltijd voor bepaalde leerlingen of een-op-eenbegeleiding.

"Op dit moment hebben veel scholen hun handen meer dan vol aan alle geregel rondom corona-uitval en aan verwoede pogingen niet meer vertraging te laten ontstaan", reageert Daniëlle Woestenberg, voorzitter van de onderwijsbond. "Tegen de scholen die gewoonweg de tijd niet hebben om nu al een keuze uit de menukaart te maken zeggen we dan ook: laat je niet opjagen en kies dan maar wat later", aldus Woestenberg.

10.15

Duitsland gaat vaccin van Janssen alleen gebruiken bij 60-plussers

Duitsland gaat het coronavaccin van het Leidse Janssen in principe alleen gebruiken om 60-plussers te vaccineren. Jongeren kunnen het middel nog op vrijwillige basis krijgen na overleg met een arts, hebben de minister van Volksgezondheid en de deelstaten volgens persbureau DPA besloten.

Het besluit heeft te maken met potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

08.44

Longfonds: veel mensen nog niet volledig aan het werk na corona

Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.

De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. "De impact van corona op het dagelijks leven van deze groep mensen is enorm", stelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. "Long Covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte."

08.15

Onderzoek naar langetermijneffectiviteit van vaccins

Het RIVM begint maandag met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel ervan is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt.

Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend.

04.15

Middelen om leerachterstand door corona aan te pakken

Scholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten. Dat meldt het AD, die de minister sprak.

Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht vooruit te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Voor de aanpak is minimaal 700 euro per leerling beschikbaar. Scholen met veel leerlingen met achterstanden ontvangen extra financiering, hoeveel meer wordt volgende maand duidelijk.

04.00

Rechter oordeelt over voortbestaan coronamaatregelen


De rechter in Den Haag beslist maandag of de geldende coronamaatregelen van tafel moeten of niet. Actiegroep Viruswaarheid heeft dat vorige week geëist in een kort geding tegen de Staat. Volgens Viruswaarheid zijn de regels in strijd met grondrechten van burgers en internationale verdragen. Heel Nederland wordt door de maatregelen "in een detentieregime gehouden" betoogde Viruswaarheid tijdens de rechtszaak.

03.45

Coronasteun voor vaste lasten ook opengesteld voor grote bedrijven


Coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers, wordt maandag voor het eerst ook opengesteld voor grote bedrijven. Tot nu toe konden alleen kleinere mkb-bedrijven gebruik maken van deze steun. Het gaat bij grote bedrijven om ondernemingen met meer dan 250 voltijdswerknemers of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. Het maximale subsidiebedrag voor hen is 600.000 euro. Dat zou dan een tegemoetkoming zijn voor het eerste kwartaal van dit jaar. Voor grote bedrijven in de detailhandel kan hier een opslag van maximaal 300.000 euro bovenop komen.

03.30

Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter


Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zit deze keer de vergadering van het Veiligheidsberaad voor. De vaste voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft vakantie.

02.00

Bedrijfsartsen worstelen met aanpak coronaklachten werknemers


Bedrijfsartsen hebben grote moeite om werknemers met langdurige klachten na corona (Long Covid) goed te adviseren. Door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over deze nieuwe ziekte weten bedrijfsartsen soms niet goed hoe ze gezondheidsklachten moeten interpreteren en welke behandeling kan helpen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) tegen onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Uit een peiling van de NVAB, die is ingevuld door ruim vierhonderd bedrijfsartsen, blijkt 80 procent van hen behoefte te hebben aan kennis en onderbouwing hoe om te gaan met werknemers met Long Covid.

01.10

'Nederlandse vakantieparken moeten bedacht zijn op annuleringen'


Veel Nederlanders hebben voor deze zomer een vakantie in eigen land geboekt maar zouden liever naar het buitenland willen. Daarom moeten vakantieparken en hotels in Nederland rekening houden met annuleringen als andere landen de grenzen weer opengooien, stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

De economen van de bank verwachten echter dat dergelijke 'schaduwvakanties' niet direct tot problemen hoeven te leiden. Veel vakantieparken hebben bijvoorbeeld de annuleringsvoorwaarden al aangescherpt de laatste tijd. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer om de reis te annuleren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!