Buitenlandse vakanties kunnen weer: 'Willen ze wel Nederlanders ontvangen?'

11 mei 2021 om 20:13 • Aangepast 12 mei 2021 om 20:02
nl
Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor afzonderlijke landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. En dat is voor reisorganisaties een kleine stap in de goede richting. Eigenaar Terry van den Berg van reisbureau The Travel Club in Tilburg verwacht dat het een betere zomer wordt dan vorig jaar, maar hij is wel sceptisch.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Vanaf eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen ernstig worden ontraden. De Jonge verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Dat zei hij dinsdagavond tijdens de persconferentie.

Op de site wijsopreis.nl kun je zien hoe het per land ervoor staat. "De site en de app werken met kleurcodes. Staat ie op geel, dan kun je in principe daar naartoe. Wel opletten, want corona is niet weg. Landen gaan zelf over hun regels; het kan ook dat je een negatieve test moet laten zien. Daar gaan landen zelf over. Ga niet op reis met klachten of als je weet dat je besmet bent", aldus De Jonge.

'Denk wel dat er meer mogelijk is'
‘’Ook al is er nog veel onduidelijk denk ik wel dat er meer mogelijk is", aldus Terry van den Berg. "Steeds meer mensen worden gevaccineerd en dat maakt de situatie minder onrustig dan vorige zomer.’’

Maar meer dan een druppel op een gloeiende plaat is het nieuws voor Terry niet. ''We zijn 93 procent van de omzet misgelopen'', vertelt hij. ''Ik moet ook nog maar zien of landen die op geel gaan Nederlanders überhaupt willen ontvangen.''

Goed informeren
Minister De Jonge benadrukt dat het belangrijk is dat reizigers zich voorafgaand aan een reis goed informeren en de situatie ter plaatse goed in de gaten houden, benadrukte De Jonge. Reizigers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een veranderend reisadvies tijdens hun verblijf.

Bovendien kunnen er ondanks een geel reisadvies beperkingen gelden, zoals de noodzaak een negatieve test te overhandigen of een quarantaineplicht bij aankomst.

Sommige landen hanteren inreisverbod
Deze regels kunnen per land verschillen. Sommige landen hanteren ook nog een inreisverbod voor Nederlanders, omdat ze de besmettingscijfers van Nederland te hoog vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.