Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant

12 mei 2021 om 19:26 • Aangepast 13 mei 2021 om 19:16
nl
Een wolf heeft vorige maand 25 schapen doodgebeten op de Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied grenst aan het uiterste westelijke deel van Brabant. Eerder in april beet de wolf al geitenbokken dood in Merksplas, ten zuiden van Baarle-Nassau, en zwierf hij door het Turnhouts Vennengebied, dat ook niet al te ver van de Brabantse grens ligt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De slachtpartijen zijn bevestigd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in België, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

Het instituut komt tot deze conclusies na de DNA-analyse van de doodgebeten schapen. Over de uitkomst bestaat geen twijfel. Begin deze maand werd er nog rekening mee gehouden dat de dieren door één of meer loslopende honden waren toegetakeld.

'Wolf doodde meer dan nodig'
Volgens de Gazet is uit het onderzoek gebleken dat de wolf die heeft toegeslagen een haplotype 2 is. Deze WH02-variant is afkomstig uit Midden-Europa en is vrij zeldzaam. Toch is deze wolf al drie keer gesignaleerd in Vlaanderen. Mogelijk zijn de schapen het slachtoffer geworden van een geval van ‘surplus killing’, zo meldt de Belgische krant ook. Hierbij doodt een wolf meer prooi dan nodig om zijn honger te stillen. Dit kan gebeuren op stukken grond waar schapen niet kunnen vluchten en ze als ratten in de val zitten.

De wolf die op de Kalmthoutse Heide zoveel slachtoffers heeft gemaakt, is eind vorige maand nog in de provincie Zeeland waargenomen. Het roofdier heeft toen zwemmend het Schelde-Rijnkanaal overgestoken om begin mei terug te keren naar Vlaanderen. Daar doodde de wolf al snel een ree.

Wat weet jij over de wolf? Test je kennis in de quiz!

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.