Toine Manders zegt contract met schoonzoon op na kritiek van CDA

13 mei 2021 om 09:54 • Aangepast 14 mei 2021 om 09:13
nl
CDA-Europarlementariër Toine Manders heeft zijn schoonzoon aangenomen als persoonlijk medewerker, schrijft HP/De Tijd. In de integriteitsregels van het Europees Parlement staat dat leden geen 'naaste familieleden' mogen aannemen. En het lijkt er dus op dat Manders uit Asten zich niet aan deze regel hield.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel

Tegen HP/De Tijd geeft Manders toe dat hij niet heeft gemeld aan de CDA-delegatie in Brussel dat hij zijn schoonzoon aannam. Toch zegt hij naar eer en geweten te hebben gehandeld. Hij heeft wel het contract met zijn schoonzoon opgezegd.

Het partijbestuur van het CDA stelt een onderzoek in. "Het is goed dat deze constructie niet wordt voortgezet. Iedere vorm van belangenverstrengeling moet vermeden worden", zegt partijvoorzitter Marnix van Rij tegen het blad.

Consequenties
Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Manders. Nu de partijtop vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling, zou het kunnen dat de schoonzoon niet uit het budget van het Europees Parlement betaald had mogen worden. Het zou kunnen dat dit bedrag terugbetaald moet worden.

Manders kwam in het Europees Parlement als voorman van 50PLUS. Omdat hij de interne ruzies daar zat was, stapte hij over naar het CDA en verdween 50PLUS uit het parlement. Eerder zat hij al drie termijnen in Brussel voor de VVD. In 1994 begon Manders zijn politieke carrière in de gemeenteraad van Asten.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!