'Patrouilles van leger of politie tegen drugsafvaldumpingen', zegt VVD

20 mei 2021 om 06:27 • Aangepast 21 mei 2021 om 09:07
nl
Twaalf VVD-fracties in het westen van onze provincie slaan alarm over de drugsafvaldumpingen in het buitengebied. Ze pleiten voor cameratoezicht en vaste patrouilles van politie of defensie. Ook kan er volgens hen worden gekozen voor een speciale taskforce, zoals de vroegere veldpolitie, die hier volledig op kan focussen. Dat schrijven ze in een brandbrief aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

In de brief vragen ze om meer hulp. "Bijna wekelijks wordt er gedumpt in onze bossen. Losse vaten, achtergelaten bestelwagens, losse plassen of verstopte putten. Ons drinkwater loopt gevaar. Het vervuilt onze natuur, diezelfde natuur waarvoor we ons moeten houden aan stikstofmaatregelen. Spelende kinderen lopen brandwonden op. Het buitengebied is haar onschuld verloren", stellen de VVD'ers in onder meer Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal.

'Nauwelijks handhaving'
Dat er in het westen van de provincie veel wordt achtergelaten in de natuur is voor hen geen verrassing. "Er is veel buitengebied: bossen, weilanden. Veel plekken waar afvaldumpers ongestoord hun gang kunnen gaan. Maar bovenal: er is nauwelijks handhaving." Ze wijzen erop dat de politie onderbezet is en dat buitengewoon opsporingsambtenaren 'niet opgewassen zijn tegen deze grote professionele misdaadnetwerken'.

Ze juichen het toe dat er veel energie wordt gestoken in de aanpak van de productie van drugs en het oprollen van drugslabs. Maar ze zien ook dat te weinig opgetreden wordt tegen drugsafvaldumpingen. "Daarom deze brandbrief: helpt u ons alstublieft, want het kan echt niet langer zo. Wij redden het niet meer alleen."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.