Liveblog

Coronanieuws: 750 nieuwe besmettingen in Brabant

21 mei 2021 om 06:30 • Aangepast 22 mei 2021 om 09:28
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws met betrekking tot de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 750 nieuwe besmettingen in Brabant vrijdag.
  • 4219 nieuwe coronagevallen in heel Nederland, gemiddelde verder omlaag.
  • Voor vierde dag op rij minder coronapatiënten in ziekenhuizen.
  • De Jonge: '1 prik moet in hele EU genoeg zijn voor coronareispas'.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

22.45

Duitsland beperkt toegang Britten verder om Indiase coronavariant


Duitsland stelt verregaande beperkingen in om te voorkomen dat Britten de zogenoemde Indiase variant van het coronavirus verspreiden. Het Verenigd Koninkrijk geldt vanaf zondag als virusvariantgebied, terwijl het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, het land een week geleden al als risicogebied inschaalde.

Vanaf zondag mogen luchtvaartmaatschappijen alleen nog Duitsers of inwoners van Duitsland vanuit het Verenigd Koninkrijk vervoeren. Zij moeten twee weken verplicht in quarantaine. Dat geldt ook na aankomst per trein of bus.

20.25

EU-ministers van Financiën voorzichtig optimistisch over herstel


De EU-ministers van Financiën zijn voorzichtig optimistisch over het herstel van de Europese coronacrisis. "In alle landen gaan de cijfers de goede kant op", zei demissionair minister Wopke Hoekstra in Lissabon na afloop van de eerste fysieke bijeenkomst van de ministers in zeven maanden. "Nu door de versnelde vaccinatieprogramma's de samenleving geleidelijk weer opengaat, zijn de goede cijfers de rode draad."

19.25

OM: in 2020 ander type delicten in opmars door coronapandemie


Het aantal door de politie geregistreerde delicten is vorig jaar nauwelijks gedaald, maar door de coronapandemie veranderde wel de aard van de misdrijven. Omdat mensen veel meer thuis waren, nam het aantal woninginbraken met 22 procent af. Daar staat een opvallende groei van de onlinecriminaliteit tegenover. Het aantal gevallen van fraude met onlinehandel en identiteitsfraude steeg in 2020 met meer dan 30 procent.

Het aantal winkeldiefstallen nam vorig jaar af met 17 procent en het aantal gemelde gevallen van zakkenrollerij zelfs met bijna de helft (44 procent). Dat blijkt uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM) dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

19.05

Celstraf voor man die Rutte, ministers en Van Dissel bedreigde


Een 61-jarige man uit Ede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van premier Mark Rutte, de ministers Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Tamara van Ark en directeur Jaap van Dissel van het RIVM. Hij bedreigde vorig jaar november en december de politici en Van Dissel via Twitter.

19.00

Reiscertificaat wordt ingebouwd in CoronaCheck-app


Het is de bedoeling om inderdaad uiterlijk 1 juli klaar te zijn met het covid-reiscertificaat waarmee Nederlanders door Europa kunnen reizen. Dat zei Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, in het radioprogramma Nieuws en Co. "Alles is erop gericht om op of voor 1 juli klaar te zijn in Nederland. Dat zal gebeuren met een app die al bekend is, die staat al in de App Store. Dat is namelijk de CoronaCheck-app, nu gebruikt voor toegang in Nederland en negatieve testen."

18.55

Rotterdam heeft nu kenniscentrum voor de rampen van de toekomst


In Rotterdam doen vanaf vandaag zo'n tweehonderd wetenschappers vanuit verschillende disciplines gezamenlijk onderzoek naar het voorkomen van pandemieën zoals de uitbraak van het coronavirus en andere rampen. Het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit en de TU Delft openen in de stad het Pandemic and Disaster Preparedness Center, een kenniscentrum dat verschillende wetenschappelijke vakgebieden moet gaan combineren en gaat nadenken over oplossingen voor de virusuitbraken en rampen van morgen.

Het idee komt van onder anderen viroloog Marion Koopmans, die al langer rondliep met het idee voor een centrum dat zich puur op virusuitbraken richt, maar mede door inzichten uit de coronacrisis haar idee heeft uitgebreid.

18.45

Aboutaleb: aanpak corona-uitbraak is te versnipperd


De manier waarop Nederland de uitbraak van het coronavirus bestrijdt, is te versnipperd. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. "Eerst hebben we op zondag het gesprek tussen het kernkabinet met RIVM en anderen, zoals het Outbreak Management Team. Vervolgens een gesprek met het parlement en daarna moeten de ministers nog een keer bij de burgemeesters komen. Nu zitten er soms dagen tussen het signaleren van een urgentie en het nemen van een besluit. Ik vind dat te lang", aldus Aboutaleb.

De PvdA-burgemeester ziet veel heil in een soort Nationale Veiligheidsraad, zoals de Verenigde Staten die hebben. "Alles in één hap bij elkaar. Ik ben gecharmeerd van dat idee."

17.50

Geslaagde proef met coronareispas in 17 EU-landen

Nederland en zestien andere EU-landen hebben een proef met de ICT voor de nieuwe coronareispas van de EU goed doorstaan. Portugal, Malta, Polen, Ierland, Roemenië en Letland volgen de komende dagen nog, zegt de Europese Commissie.

Het systeem waarmee de EU-landen informatie op het zogeheten EU Digitale Covid-certificaat kunnen uitwisselen, moet in de eerste week van juni al werken, zeggen EU-ambtenaren. Eind juni kunnen alle lidstaten aangekoppeld zijn. "Alles staat op de rails, het gaat goed."

17.35

Huisartsen: nog zien of we tweede AstraZeneca-prik eerder zetten


Hoeveel huisartsen de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin eerder gaan zetten dan na twaalf weken, moet nog maar blijken. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Coronaminister Hugo de Jonge maakte vrijdag bekend dat met de GGD'en, ziekenhuizen en huisartsen is afgesproken dat ze de tweede prik zo snel mogelijk toedienen, binnen vier tot twaalf weken.

Alle afspraken voor de tweede coronaprik met AstraZeneca staan al gepland, laat een woordvoerster van de LHV weten. "Praktijken die dat willen, kunnen de afspraak naar voren halen. Maar het is geen verplichting. Bovendien is het maar de vraag of de leveringen van het vaccin toereikend zijn. Het komt nog steeds in blokjes binnen."

17.05

Coronadashboard meldt acht miljoenste coronaprik


Volgens een schatting van het ministerie van Volksgezondheid zijn er tot dusver meer dan 8 miljoen coronaprikken gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Het geschatte aantal op het coronadashboard staat nu op 8.040.730 toegediende vaccindoses.

Vorige week vrijdag meldde het dashboard de zeven miljoenste prik. Dat betekent dat er afgelopen week ongeveer een miljoen vaccinaties zijn gezet. Komende weken werken de GGD's toe naar het zetten van 2 miljoen prikken per week.

16.45

100 mensen met corona besmetten nu gemiddeld 86 anderen

Het reproductiegetal van het coronavirus is opnieuw gedaald. Volgens de laatste informatie van het coronadashboard van de overheid staat het zogenoemde r-getal momenteel op 0,86. Dat wil zeggen dat honderd mensen gemiddeld 86 anderen besmetten en dat de epidemie dus langzaam kan uitdoven.

Bij de vorige melding van het coronadashboard eerder deze week was het r-getal 0,89 en een week geleden nog 0,95.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kijkt voor de berekening van het reproductiegetal ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het r-getal van 0,86 slaat in werkelijkheid op de situatie zoals die op 6 mei was.

16.44

De Jonge: tweede AstraZeneca-prik voortaan na 4 tot 12 weken


Mensen die met AstraZeneca worden ingeënt, kunnen voortaan sneller hun tweede prik krijgen. Met de GGD's, ziekenhuizen en huisartsen is afgesproken dat ze hem zo snel mogelijk toedienen, binnen vier tot twaalf weken. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge besloten, naar aanleiding van een nieuw advies van de Gezondheidsraad.

De afgelopen maanden werd tussen de eerste en tweede prik een interval van twaalf weken aangehouden. Daar waren twee redenen voor. Er was eerder dit jaar weinig vaccin beschikbaar en door twaalf weken tussen de eerste en tweede prik aan te houden, konden er sneller meer mensen een eerste prik krijgen. Nu kunnen alle huisartsen de tweede prik uiterlijk eind juni toedienen. De GGD's proberen dat al voor 20 juni te doen, zei de minister.

16.15

'Zonder grote tv-schermen loopt horeca veel geld mis tijdens EK'


Met het EK voetbal in aantocht dreigt een nieuwe financiële domper voor de horeca. Tijdens de toernooien van Oranje kijken Nederlanders normaal massaal op grote tv-schermen vanaf terrassen en in cafés naar de wedstrijden. Voor de horeca zijn dat gouden tijden. Maar vanwege corona zit dat er dit keer waarschijnlijk niet in. Voor de cafés betekent dit dat ze per wedstrijd al gauw duizenden euro's aan extra omzet mislopen, blijkt uit navraag in de branche.

16.10

De Jonge vindt prullenbakvaccins onhandig maar 'prima'


Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zal het initiatief Prullenbakvaccin.nl 'geen strobreed in de weg leggen' als zij mensen aan overgebleven inentingen kunnen helpen. Hij blijft er wel bij dat het 'een heel onhandige manier' is om aan het vaccin te komen, en denkt ook dat huisartsen beter onderling de overgebleven spuiten kunnen uitwisselen.

15.45

De Jonge: 1 prik moet in hele EU genoeg zijn voor coronareispas


Eén prik met een coronavaccin moet straks genoeg zijn om met de coronareispas alle Europese lidstaten binnen te reizen, vindt zorgminister Hugo de Jonge. Hij roept zijn Europese collega's op tot eenduidige regels te komen, waarbij één dosis genoeg is.

"We moeten hier echt vanuit een Europees perspectief naar kijken en ook vanuit het perspectief van mensen die graag op vakantie gaan", zegt De Jonge na de ministerraad op vrijdag. "Als je eerst een dik boekwerk door moet om te weten waar je welke regels hebt op het moment dat je dat digitale groene certificaat hebt, dan maken we het mensen wel heel ingewikkeld."

Wachten op privacy instellingen...

15.40

Halsema: later kijk ik geschokt terug op ingrepen in coronatijd

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema verwacht over vier a vijf jaar af en toe nog wel 'geschokt' terug te kijken op de ingrepen die ze heeft moeten doen in de vrijheden van mensen. Dat zei ze in de podcast 'Hoop in tijden van corona' van de Protestantse Kerk Amsterdam, die vrijdag werd gepubliceerd.

15.35

4219 nieuwe coronagevallen, gemiddelde verder omlaag


Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4219 positieve coronatesten. Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt. In de afgelopen zeven dagen zijn 30.570 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4367 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de twaalfde achtereenvolgende dag.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met twaalf. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het een tijdje voordat het overlijden is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 95 sterfgevallen geregistreerd.

15.25 – 750 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 750 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 153 minder dan gisteren, toen ging het om 903 nieuwe infecties.

Wachten op privacy instellingen...
14.53

Voor vierde dag op rij minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor de vierde dag op rij gedaald. In totaal liggen er nu 1822 mensen met COVID-19 in een ziekenhuis, 77 minder dan donderdag.

14.30

IMF: hele wereld versneld vaccineren om coronacrisis te beëindigen

De economie kan niet volledig herstellen van de coronacrisis totdat de pandemie onder controle is. Door het verschil in middelen dreigt echter een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen, merkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op. Daarom moet de wereld inzetten op vaccinaties in alle landen.

Eind 2021 moet in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd zijn, bepleit het IMF. Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn en tegelijkertijd moet er voldoende getest worden en virusuitbraken actief worden opgespoord via bron- en contactenonderzoek.

12.59

Vakantieparken nagenoeg vol met Pinksteren, maar zonder Duitsers

De vakantieparken in Nederland zitten dit pinksterweekend nagenoeg vol. Vanwege quarantaineverplichtingen zijn er minder buitenlanders dan normaal, maar een aantal uitbaters van vakantieparken ziet ook dat meer Nederlanders een vakantiehuisje in eigen land boeken dan in andere jaren.

12.54

Van Engelshoven: theaters gaan 'zo snel mogelijk' weer open

De theaters, bioscopen en podia gaan 'zo snel mogelijk' weer open. Dat stelt demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven vrijdag als reactie op diverse brandbrieven van de cultuursector. "Het pleidooi van deze mensen is een warme steun in de rug", aldus de bewindsvrouw.

De theaters, musea en bioscopen vinden het onverklaarbaar dat alle winkels weer open zijn en sekswerkers weer mogen werken, terwijl de theaters en bioscopen nog steeds dicht zijn. De culturele instellingen hebben een strikt coronaprotocol. In de periode dat de podia en theaters open waren, is er geen enkele besmetting geregistreerd.

12.29

Geert Wilders gevaccineerd

Wachten op privacy instellingen...
11.33

283 patiënten in Brabantse ziekenhuizen


Er liggen 22 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). In totaal liggen er nu 283 coronapatiënten in het ziekenhuis in onze provincie. 28 mensen werden in het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis en vijf mensen zijn overgeplaatst. Twee mensen in het ziekenhuis overleden als gevolg van het coronavirus.

11.27

Na vaccinatie minder bereidheid om coronaregels na te leven

De animo van mensen om zich te laten vaccineren blijft groot. Wel is een deel van hen na vaccinatie minder bereid zich te houden aan coronaregels zoals het houden van anderhalve meter afstand en het samenkomen met een beperkt aantal mensen. Dat komt naar voren uit onderzoek door het RIVM in samenwerking met GGD GHOR en de GGD's onder ruim 55.000 deelnemers.

11.25

Meerderheid leraren wil geen volledige heropening scholen

Ruim de helft van het onderwijspersoneel wil nog geen volledige heropening van de middelbare scholen. Dat blijkt uit een enquête die vakbond CNV Onderwijs deed onder 1380 leden. Zaterdag neemt het demissionair kabinet een beslissing over of het voortgezet onderwijs weer vijf dagen per week voor iedereen open kan, zonder dat de leerlingen zich aan de anderhalve meterregel hoeven te houden.

11.23

Opera 3-daagse gaat niet door

De Opera 3-daagse 2021 gaat niet door. Dit heeft de organisatie van het jaarlijkse gratis openlucht operafestival op de Parade in Den Bosch tot haar grote verdriet moeten besluiten. De Opera 3-daagse is een initiatief van philharmonie zuidnederland, Opera Zuid, Theater aan de Parade en de gemeente.

Het operafestival voor corona (foto: Henk van Esch).
Het operafestival voor corona (foto: Henk van Esch).
10.31

Werkgevers: verleng steunpakketten tot eind dit jaar

Werkgevers vinden het 'goed nieuws' als het demissionaire kabinet de coronasteunpakketten verlengt tot en met het derde kwartaal, maar ze pleiten er zelf voor om die door te trekken naar het eind van het jaar. Dat zei voorzitter Ingrid Thijssen van de werkgeversorganisatie VNO vrijdag na haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Overigens zijn ze nog in overleg met het kabinet over de verlenging. "Het ei is nog niet gelegd", aldus Thijssen.

10.15

Hongarije neemt afstand van maatregelen en mondkapjes

Hongarije gaat het grootste deel van de overgebleven coronamaatregelen schrappen. Dat gebeurt zodra het aantal gevaccineerde mensen komend weekend op 5 miljoen staat, maakte premier Viktor Orbán bekend op de radio. "Dat betekent dat we de derde golf van de pandemie hebben verslagen", zei Orbán, die toevoegde dat het tijd is om 'afscheid te nemen van mondkapjes'.

10.04

TT van Assen mét publiek, 11.500 fans per dag welkom

De negentigste editie van de TT van Assen wordt verreden mét publiek. Van 25 tot en met 27 juni zijn per dag 11.500 fans welkom. De organisatie meldt daarover een akkoord te hebben bereikt met de veiligheidsregio Drenthe, de gemeente Assen en promotor Dorna.

08.24

Oproep prominenten: 'Open de poorten van de cultuur'

De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open. Zo wordt 'maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur'. Dat staat in een ingezonden brief in de Volkskrant, ondertekend door een grote groep prominenten onder aanvoering van oud-NS-topman Roger van Boxtel.

Ze vinden het onaanvaardbaar dat de corona-lockdown voor culturele instellingen nog voortduurt, terwijl andere sectoren al wel weer open mogen. "Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven", betogen de ondertekenaars.

08.00

Vermogens van Nederlanders fors gegroeid in coronajaar 2020

Nederlanders zijn in coronajaar 2020 over de gehele linie aanzienlijk rijker geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de vermogens van huishoudens fors gegroeid. Dat komt onder meer doordat er veel meer werd gespaard dan in andere jaren. Omdat het nog amper mogelijk was om bijvoorbeeld uit te gaan of verre reizen te maken, daalden de uitgaven en zetten mensen meer geld weg. Daarnaast lagen de cao-lonen wat hoger en er werd geld verdiend met beleggen.

06.01

EU laat door pandemie de begrotingsteugels nog een jaar vieren


De Europese begrotingsregels blijven volgend jaar in de ijskast. Een voorstel van de Europese Commissie om de disciplinerende regels voor staatsschuld en begrotingstekort ook in 2022 buiten werking te stellen, kan rekenen op steun van de ministers van Financiën van de EU-landen, meldt de Volkskrant. De Commissie presenteert het voorstel op 2 juni, maar vrijdagavond komt de kwestie al aan de orde tijdens het overleg van minister Wopke Hoekstra en zijn EU-collega's in Lissabon.

05.41

'Veel scholen willen voor de zomer niet meer terug naar normaal'


Een besluit om de scholen helemaal te heropenen, waarover het kabinet zich zaterdag in het Catshuis beraadt, komt voor sommige scholen te laat om nog te worden uitgevoerd. Dat meldt Trouw. In Eindhoven, Bladel en Geldrop zouden zeker vijftien middelbare scholen niet terug gaan naar het normale schoolrooster, zo laat directeur-bestuurder Martin van den Berg van drie Eindhovense scholen in de krant weten. Ook in Rotterdam is er weerstand.

03.30

Aantal coronagevallen voor de 250e dag op rij boven alarmniveau


De kans is groot dat Nederland vrijdag voor de 250e achtereenvolgende dag meer nieuwe coronagevallen heeft dan de zogeheten signaalwaarde. Dat is de grens waarbij alarmbellen afgaan. Die staat op zeven positieve tests per dag op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september vorig jaar. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend had het RIVM 4688 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op 26,9 gevallen per 100.000 Nederlanders. De afgelopen zeven dagen zijn bijna 32.000 coronabesmettingen vastgesteld, 26,2 per 100.000 mensen per dag.

00.01

Eerste coronagolf korter, maar heviger dan griepgolf 2017 en 2018


De eerste coronagolf heeft ongeveer net zoveel slachtoffers geëist als de griepepidemie in 2017 en 2018, maar in de helft van de tijd. Het gros van de slachtoffers kwam uit het zuiden, waar die tijdens de griepepidemie verspreid over het land vielen. De eerste coronagolf was dus korter en minder wijdverbreid, maar waar en wanneer deze rondwaarde heviger. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!