Kinderen nemen delen van granaten mee naar huis: 'Niet meer doen'

27 mei 2021 om 12:02 • Aangepast 28 mei 2021 om 09:37
nl
Een explosieve vondst. Hiermee kwamen woensdag kinderen thuis van een bezoekje aan de Vughtse hei. Het ging weliswaar om onderdelen van granaten, maar zoiets blijft link, zo meldt wijkagent Marcel de Rouw. Hij vraagt kinderen én hun ouders met klem voorzichtig(er) om te gaan met dit soort wapentuig.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Het ging om een staartstuk van een mortiergranaat en een onderdeel van vermoedelijk een handgranaat”, aldus De Rouw. De kinderen vonden de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog tijdens het spelen. Ze belden daarop hun ouders en die adviseerden het spul mee naar huis te nemen. Zelf waren de ouders niet thuis.

Enthousiaste kinderen
Er werd contact gezocht met de politie en die adviseerde het spul op de oprit te leggen. Ondertussen werd een medewerker van de politie ingeschakeld die weet wat je moet doen wanneer er (mogelijke) explosieven zijn gevonden. Toen hij arriveerde bij het huis in Vught waar de onderdelen lagen, werd hij begroet door enthousiaste basisscholieren, vertelt De Rouw.

De bomexpert had gauw genoeg in de gaten dat de kinderen met alle goede bedoelingen de onderdelen mee naar huis hadden genomen. De Rouw: “Ze waren er niet naar op zoek geweest, maar vonden het hartstikke leuk wat ze meemaakten.”

'Laten liggen'
De ‘verkenner’ drukte hen wel op het hart om niet actief te gaan zoeken naar zulk spul Ook drukte hij hem op het hart om munitie en dergelijke de volgende keer te laten liggen en direct de politie in te seinen. De onderdelen van de granaten zijn inmiddels opgehaald en door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in beslag genomen. Mogelijk zijn ze door iemand gevonden die ze met een metaaldetector had opgespoord, maar het niet interessant genoeg achtte.

De ouders, met wie later contact is geweest, kregen het dringende advies om hun kinderen op te dragen voorzichtig(er) te zijn wanneer ze weer eens buiten gaan spelen. Avonturen beleven kan leuk, maar ook gevaarlijk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!