Video

Operatie Alfa: weer advocaten en verdachten opgestapt, proces gaat door

28 mei 2021 om 11:09 • Aangepast 29 mei 2021 om 10:04
nl
In het megaproces rond Operatie Alfa zijn er opnieuw verdachten en advocaten opgestapt, zoals verwacht. Vrijdag sprak de rechtbank samen met de officieren van justitie in een lege zaal over zaak 'ZD04': een lading grondstof voor xtc die twee jaar geleden bij Wouw is onderschept en waar de Osse verdachten mogelijk achter zaten.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van ANP
Geschreven door

Voordat de beschuldigingen aan bod kwamen wilden verdachten en advocaten eerst nog formeel uitleggen waarom ze voortaan wegblijven. Niet iedereen kwam eerder al aan het woord, daarom vertrekken er nog steeds mensen in het proces, ook vrijdag weer.

De verdachten en hun advocaten die vrijdag in de zaal waren, voerden dezelfde redenen aan als de andere verdachten: ze zeggen dat ze het vertrouwen kwijt zijn in de rechtbank. Ze wilden meer informatie over de ingrijpende afluisteroperatie tussen maart 2018 en november 2019. Maar die info kregen ze niet van de rechtbank en daarom vinden ze het proces oneerlijk en zijn ze bang zijn dat de rechtbank het vonnis al heeft klaarliggen.

Vertrokken
"Er wordt alleen maar naar het OM geluisterd. Alles wat de verdediging verzoekt, wordt van tafel geveegd", zei verdachte Siebren M. (58) vrijdag bij de zitting die nog kort werd onderbroken voor een loos brandalarm. Siebren M. kondigde aan dat hij niet meer wil verschijnen, verdachte Martien N. (26) en Bart H. (26) de schoonzoon van Martien R. die deden dat ook. Twee advocaten volgden hun cliënten, maar blijven ze wel juridisch bijstaan. De advocaat van Martien N. legde ook de verdediging neer en verdwijnt dus helemaal uit het proces. Allemaal verlieten ze de zaal.

Er is nu nog één verdachte over, die heeft gezegd dat hij wél wil meedoen. Dat is Anjo R. de jongste broer van hoofdverdachte Martien R. uit Oss. Maar ook zijn deelname is nog niet honderd procent zeker.

De mdma-vondst langs de A58 bij Wouw in 2019 (foto: Politie)
De mdma-vondst langs de A58 bij Wouw in 2019 (foto: Politie)

Xtc
De rechtszaak ging net als donderdag gewoon door. Maar opnieuw in een lege rechtszaal. Vrijdag draaide het om synthetische drugs. Concreet: het vervoer en bezit van 99 kilo mdma, de werkzame stof van xtc.

Op 15 april 2019 was de afluisteroperatie rond Operatie Alfa in volle gang. Agenten hoorden via de verborgen microfoons in de schuur achter het kamp in Oss, Martien R. vragen hoeveel 'M' er nog is. Volgens het OM bedoelde hij mdma, de grondstof voor xtc.

Daarna zagen agenten diverse verdachten op het kamp aan de Hoogheuvelstraat met bigshoppers sjouwen. Die legden ze in een Chrysler Voyager. Siebren M. reed er mee weg. Wat hij niet wist was dat het speciale rechercheteam hem stiekem volgde. De drugs moesten naar een bedrijfspand in de wijk Tuinwijk in Bergen op Zoom.

Op de A58 onder Wouw zette een politieauto de verdachte aan de kant voor een controle. Omdat het chassisnummer ontbrak en M. ook de papieren niet bij zich had, begon een zoekactie in de wagen. Daarbij ontdekten de politiemensen een verborgen ruimte met daarin de drugs met een straatwaarde van 2,2 miljoen euro.

'Denk dat hij gesnaaid is'
Martien R. probeerde contact te zoeken met Siebren M. maar die was al in de boeien afgevoerd naar een bureau. Op de afluisterapparatuur in Oss hoorden agenten Martien zeggen: "Ik denk dat hij gesnaaid is hoor".

Siebren M. ontkende dat hij wist dat hij drugs vervoerde en dacht dat het gewoon om 'zout' ging. Het OM vindt het vreemd dat gewoon 'zout' verstopt moest worden in een verborgen ruimte.

De vondst kwam een paar dagen later in het nieuws. Maar pas zeven maanden later, bij Operatie Alfa werden de andere verdachten opgepakt. Toen bleek dat dit onderdeel was van een veel groter onderzoek, naar de familie R. uit Oss.

Het OM denkt dat Siebren M. te maken had met dit drugstransport, maar ook Martien R. en zijn zoon Anton. De schoonzoon van Martien R., Bart H. uit Udenhout en ook nog Martien N. Hoe de andere verdachten er zelf over denken en hoe ze reageren op deze beschuldigingen is onbekend. Ze wilden niet in de zaal aanwezig zijn.

Volgende week gaat de rechtszaak verder, onder meer met de zaak van een drugslab in Leeuwarden.

Waar gaat de zaak ook alweer over? In deze video leggen we je het uit.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.