LIVEBLOG

Coronanieuws: 545 nieuwe besmettingen in Brabant

30 mei om 07:00 • Aangepast 31 mei om 06:59
Demonstratie Walk of Freedom in Eindhoven
Demonstratie Walk of Freedom in Eindhoven
Ook deze zondag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van het coronavirus, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Mensen geboren in 1977 en 1978 mogen sinds zondagochtend halfelf een afspraak maken voor een coronavaccinatie.
  • Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot 486 mensen.
  • Hoewel vanaf maandag alle middelbare scholen weer helemaal open mogen, komt dit moment voor veel scholen te vroeg.
  • OMT-lid Menno de Jong is voorzichtig positief over het plan van het kabinet om vanaf eind juni al festivals mogelijk te maken.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten.

19.15

'Langdurige corona melkkoe voor klinieken'

Tienduizenden ex-coronapatiënten zullen waarschijnlijk te maken krijgen met langdurige klachten. Grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis zijn bang dat zelfstandige revalidatieklinieken hen onnodige, te dure behandelingen aan gaan bieden, meldt Nieuwsuur.

De eerste aanvragen van coronapatiënten voor een behandeling bij zelfstandige revalidatieklinieken komen al binnen bij verzekeraars. "Dit is een kans voor klinieken om weer een hele grote populatie aan te boren om te behandelen", zegt Eline Tuijn, medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ.

Martijn Klem, voorzitter van branchevereniging Revalidatie Nederland, denkt dat maar zo'n 2 tot 4 procent van de patiënten een complexe behandeling nodig heeft. "De anderen proberen we onder te brengen bij lokale fysio's. Zorgverzekeraar moeten goed kijken naar klinieken die normale zorg bieden voor een dure prijs. Ik hoop dat ze daartegen keihard optreden."

Jacques van Limbeek, Zilveren Kruis: "Een aantal klinieken doet het uitstekend, bij een ander groot aantal gaat het alleen om geld. Wat je dan ziet is dat niet de verzekerde met haar probleem centraal staat, maar het verdienen het belangrijkst is."

18.00

'Steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen'

Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Dat meldt de NOS na een rondgang langs 51 ziekenhuizen. In twintig ziekenhuizen zijn corona-afdelingen gesloten. Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.

In ziekenhuizen zonder een aparte corona-afdeling wordt al wel het aantal bedden voor covidpatiënten afgeschaald. In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC. Die afdeling wordt nu gereedgemaakt om een eventuele nieuwe golf op te vangen.

Volgens het UMC betekent het sluiten van de afdelingen niet dat de druk op het verplegend personeel minder wordt. "De afgelopen acht maanden hebben we natuurlijk relatief weinig reguliere zorg kunnen doen", zegt de capaciteitsmanager van het UMC Utrecht, Remco van Lunteren tegen de NOS.

19.45

Vietnamese metropool test 13 miljoen mensen op corona

Ho Chi Minh-stad, de dichtstbevolkte stad van Vietnam, treft voorbereidingen om alle 13 miljoen inwoners te testen op corona na een plotselinge stijging van het aantal besmettingsgevallen deze maand, vooral in stedelijke gebieden. Dat hebben de staatsmedia bekendgemaakt.

De metropool in het zuiden van het Aziatische land, dat tot dusver amper te lijden heeft gehad onder de pandemie, denkt 100.000 tests per dag te kunnen afnemen. De voorzitter van het stadsbestuur Nguyen Thanh Phong sprak die verwachting zondag uit tijdens een crisisberaad. Met ingang van maandag moeten de stedelingen verplicht twee meter afstand houden gedurende twee weken. Deze maatregel gold voor het laatst in april 2020.

Het besluit in actie te komen tegen corona werd genomen nadat op 26 mei in Ho Chi Minh-stad ruim honderd nieuwe corona-infecties waren vastgesteld, met name onder leden van een christelijke groepering. De besmettingsbron van dit cluster is niet getraceerd. Behalve individueel bij elkaar uit de buurt blijven, zijn bijeenkomsten van meer dan tien personen voorlopig ook verboden.

15.40

545 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zaterdag 545 nieuwe coronabesmettingen geteld. Gisteren waren dat er nog 632. Het RIVM telde in heel Nederland 2785 nieuwe positieve tests. Dat zijn er minder dan tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend, toen er 3438 werden gemeld. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is 3061, dat is hoger dan dat aantal gevallen van de laatste 24 uur.

Wachten op privacy instellingen...

15.15

Meer dan duizend mensen bij vrijheidsdemonstratie in Eindhoven

De Walk of Freedom heeft zondag op het hoogtepunt ruim duizend demonstranten getrokken. De mars startte om twee uur van de Stationsweg. De mensen liepen vreedzaam onder meer met gele paraplu's een ronde door Eindhoven. Ze zijn tegen de coronamaatregelen en noemen die ondemocratisch.

15.00

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is zondag iets verder gedaald tot 486. Dat zijn er 13 minder dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Ziekenhuizen behandelen momenteel in totaal 1327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 25 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen zijn er 12 bedden vrijgekomen door de uitstroom van coronapatiënten, daar liggen nog 841 coronapatiënten.

14.55

Alle zestien Duitse deelstaten onder cruciaal risiconiveau

Het aantal coronabesmettingen is in alle zestien Duitse deelstaten onder een belangrijk risiconiveau gedaald. Dit risiconiveau bepaalt of een brede heropening van de maatschappij en de verdere versoepeling van de coronamaatregelen veilig wordt geacht.

12.41

Studentenvakbond: 'Goede hoop op een normaal studiejaar'

Studentenvakbond LSVb is blij met de uitspraken van gezondheidsminister Hugo de Jonge die zondagochtend zei dat op 1 september iedereen in Nederland die dat wil gevaccineerd kan zijn. Als alles volgens plan verloopt, kunnen volgens De Jonge tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten. Daarmee kan al het onderwijs in Nederland weer normaal plaatsvinden, hoopt ook de studentenvertegenwoordiging.

11.31

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 217 coronapatiënten opgenomen, twee minder dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond halftwaalf bekend. De afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat achttien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen en niemand werd overgeplaatst.

10.43

'Voor september iedereen volledig gevaccineerd'

Voor 1 september moeten alle volwassenen in Nederland die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat dat 'moet kunnen', zegt hij in WNL Op Zondag. Als alles volgens plan verloopt, kunnen tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten. Of dan ook de 1,5 meter niet meer geldt, kan hij 'nog niet zeggen'. Wel denkt hij dat het 'heel reëel is' dat tegen die tijd afscheid genomen kan worden van de afstandsregel en de mondkapjesplicht.

10.27

Mensen uit 1977 en 1978 mogen afspraak coronavaccinatie inplannen

Mensen geboren in 1977 en 1978 mogen sinds zondagochtend halfelf een afspraak maken voor een coronavaccinatie, twittert demissionair minister Hugo de Jonge. Deze mensen krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging, maar kunnen nu al online een afspraak inplannen. De mensen die op grond van hun beroep of vanwege gezondheidsklachten al zijn gevaccineerd, kunnen de uitnodiging weggooien.

Wachten op privacy instellingen...

09.16

Roland Garros gaat week later van start

Het Grand Slam-tennistoernooi in Parijs, Roland Garros, gaat deze zondag van start, een week later dan oorspronkelijk gepland. De organisatie profiteert op deze manier van de coronaversoepelingen. Hierdoor mogen er per baan duizend bezoekers naar binnen. In de loop van het toernooi wordt de capaciteit verder opgeschroefd.

07.18

'Festivals zijn mogelijk, maar niet overmoedig raken'

Nederland kan zich echt gaan opmaken voor een zomer vol evenementen. OMT-lid en viroloog bij het Amsterdam UMC Menno de Jong is voorzichtig positief over het plan van het kabinet om vanaf eind juni al festivals mogelijk te maken. "'Festivals als Lowlands zijn mogelijk, maar we moeten niet overmoedig raken." Dat zegt De Jong in een nieuwe Corona Q&A op AT5.

Wachten op privacy instellingen...
06.00

Veel middelbare scholen blijven maandag nog gesloten


Hoewel vanaf maandag alle middelbare scholen weer helemaal open mogen, komt dat moment voor veel scholen te vroeg. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs scholengemeenschappen in het land. Sommige koepels twijfelen zelfs of zij voor 7 juni - de datum waarop zij verplicht volledig open moeten - wel klaar zijn. Demissionair onderwijsminister Arie Slob acht de heropening verantwoord vanwege de dalende coronacijfers. Leerlingen en leraren zouden wel twee keer per week een coronazelftest moeten doen om eventuele virusverspreiding tegen te gaan.

Een lege klas van het Varendonck College.
Een lege klas van het Varendonck College.

05.26

Britse toerismesector dringt aan op meer groene reisbestemmingen


De Britse toeristenindustrie wil dat er meer coronaversoepelingen komen voor mensen die vanuit het buitenland naar Groot-Brittannië reizen. Buitenlandse zakenreizigers en toeristen die aankomen op de grootste luchthaven van Londen, Heathrow, zouden normaal gesproken zo'n 18,6 miljard euro in het land uitgeven. Tot nu toe heeft de Britse regering alleen quarantainevrije toegang toegestaan vanuit een paar zogenaamde groene landen.

23.18

The Streamers over afscheid: het was een feest


The Streamers hebben zaterdagavond hun slotakkoord gegeven. De gelegenheidsformatie nam afscheid met een gratis livestreamconcert vanuit De Kuip in Rotterdam. Oprichter Guus Meeuwis vond het een mooie avond. "Nu is het weer tijd om elkaar live te zien voor ons podium", zei de zanger. De groep, waartoe ook Maan, Typhoon, VanVelzen, Nick & Simon en Miss Montreal behoorden, kwam bij elkaar omdat live-optredens vanwege de coronapandemie niet mogelijk waren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...